Kampanj för att stoppa kvarkan
För första gången på flera år ökar antalet utbrott av kvarka. Flera organisationer i Sverige och andra länder samarbetar nu i kampanjen Stoppa kvarkan den 1 till 7 maj. Travronden deltar genom att låsa upp alla artiklar om kvarka från de senaste åren.
Trenden när det gäller kvarka är att smittan ökar: 2022 drabbades 66 svenska hästanläggningar jämfört med 57 året innan, enligt ett pressmeddelande från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det är bakgrunden till den kampanj – Stoppa kvarkan – som pågår under första veckan av maj. Fokus är att snabbt upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.
För Travsverige är kvarka dagsaktuellt i och med smittan som upptäcktes på Rommetravet i slutet av mars och som tvingade ett flertal tränare att ha sina stall isolerade. Dessutom flyttades den planerade V75-omgången på påskdagen från Romme till Solvalla.
– Varje år drabbas många privatstall och ridskolor av kvarka, med kostsamma nedstängningar. Nedstängningen av Romme travbana är ett exempel på vilken betydelse ett kvarkautbrott kan få. Kanske kan Romme vara en väckarklocka för alla om att kvarka kan drabba alla hästar och betydelsen av tidig upptäckt och isolering? säger Johanna Lindahl, veterinär på SVA, i pressmeddelandet.
Hästägare och hästskötare som är uppmärksamma på hur hästarna mår, som tempar vid minsta symtom och som isolerar hästen vid förhöjd temperatur bidrar till att stoppa en eventuell smittspridning, skriver SVA. Även vaccin, som numera är tillgänglig, rekommenderas – framför allt för hästar som reser och tävlar frekvent.
Som en del av kampanjen Stoppa kvarkan öppnar Travronden alla artiklar från de senaste åren som handlar om kvarka, för att bidra till ökad kunskap. Även tidningen Ridsport och sajten Hippson deltar på samma sätt.
– Det är fantastiskt att tidningarna ställer upp och bidrar med så mycket information och kunskap i samband med kampanjen. Jag vill verkligen uppmana alla i Hästsverige att passa på att fördjupa era kunskaper, säger Gittan Gröndahl, som är tillförordnad statsveterinär, i pressmeddelandet.
Kampanjen Stoppa kvarkan
I sociala medier är kampanjens hashtag #StoppaKvarkan.
Kampanjen Strangles Awareness Week (SAW) startade ursprungligen i England av djurskyddsorganisationen Redwings Horse Sanctuary.
I Sverige är de deltagande organisationerna SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Flyinge, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Strömsholm, Sveriges veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport, Wången och Östersundstravet.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.