Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Smittläget under kontroll i Mantorp

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

I och med påvisad infektion av EHV-1 i neurologisk form är Mantorps stallbacke stängd sedan i början av veckan. Nu meddelar SVA i ett pressmeddelande att läget på banan är under kontroll.

Publicerad:

På fredagen genomförde SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt), Länsstyrelsen, Mantorps Hästsportarena, Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Evidensia Hästkliniken Mantorp ett avstämningsläge med anledning av påvisad infektion av EHV-1 i neurologisk form hos hästar på Mantorps hästsportarena.

I ett pressmeddelande redogör SVA för aktuellt smittläge.

Smittläget är under kontroll. Sjuka och direkt exponerade hästar från den drabbade delverksamheten är flyttade från Mantorpsanläggningen.

Hästkliniken på området har för närvarande stängt sitt intag. Övriga hästar som bor på anläggningen är under observation, de ska inte lämna anläggningen och de är hittills friska. Vid symptom på sjukdom kommer veterinär kontaktas och när det gäller travhästar kommer även travsportens Hästvälfärdsavdelning underrättas för beslut om åtgärder. Isoleringen kommer att hävas när smittfaran är över.

Hästar och ponnyer som deltagit i ryttartävlingar på Mantorp under förra veckan bedöms inte ha utsatts för smittrisk, då tävlingarna hölls separerade från den drabbade verksamheten. De tävlande erhåller således inga restriktioner för att tävla på andra ställen, skriver SVA.

FAKTA

Fakta om EHV-1, ofta kallad ”virusabort”, hos hästar

  • Sjukdomen orsakas av hästherpesviruset EHV-1 som kan ge missfall (kastning) hos dräktiga ston, samt feber, luftvägssymptom och neurologiska symptom med svaghet, vinglighet och förlamningssymptom hos hästar.
  • Viruset finns i alla länder och Sverige har ett flertal hästfall varje år. Människor drabbas inte av viruset.
  • I de flesta fall kan insjuknade hästar tillfriskna med understödjande behandling. Vid svår förlamning avlivas dock hästen av djurskyddsskäl.
  • SVA rekommenderar 3 veckors isolering av hästar som kan ha utsatts för smitta, och 4 veckors isolering efter sista symptom av hästgrupper där neurologiska symptom eller kastning förekommit.
  • Vaccin mot EHV-1 ger delvis skydd till hästar, men inte mot den neurologiska formen.

Källa: SVA.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.