En häst har avlivats efter smittan på Mantorps stallbacke
Under tisdagen bekräftades det att det är EHV-1 i neurologisk form som drabbat Mantorps travskola – och att anläggningen är fortsatt stängd. Just nu ägnar sig ledningen åt krishantering.
– I går fick vi ta bort en av de sjuka hästarna som tyvärr var dålig, säger Linda Nordvall, vd för Mantorps Hästsportarena.
I början av veckan meddelade Mantorps Hästsportarena att de stängt anläggningen på grund av misstänkta fall av virusabort (EHV-1). De provtog de två sjuka hästarna som stod på banans travskola och det visade sig vara vad de misstänkte: EHV-1 i neurologisk form.
Med anledning av det fortsätter nedstängningen och STL-tävlingarna den 3 juni flyttas från Mantorp till Eskilstuna.
Linda Nordvall är vd på banan och berättar att de just nu arbetar för att begränsa smittan och skadorna den medför.
– I dag försöker vi hitta ett ställe dit vi kan flytta travskolans hästar. De är isolerade i sina stall, alla hästar står instängda. Det är två stall, det är ett stall som är smittat men vi hanterar det andra som smittat också även fast vi inte har sjuka hästar där. I går fick vi ta bort en av de sjuka hästarna som tyvärr var dålig, säger hon och fortsätter:
– Vi jobbar stenhårt nu med att svara på alla frågor och att hitta ett ställe dit vi kan flytta hästarna på ett säkert sätt där det inte finns andra hästar. Det är för att kunna begränsa smittan så mycket som möjligt och sanera. Det är det vi jobbar med nu.
“Förbjudet att röra sig mellan stall”
Förutom travskolans hästar finns det fyra tränare som har stall inne på banan: Tobias J Gustafsson, Kim Eriksson, Lennart Forsberg och Ralf Karlstedt.
Och de får inte lämna anläggningen?
– De får inte lämna, nej.
– Fördelen med tränarna som har hästar på banan är att det är väldigt långt mellan våra stallar och hagar. Vi bedömer att det är en väldigt liten risk att de ska smittas men vi jobbar ändå med att det är absolut förbjudet att röra sig mellan stallen.
Har ni några teorier om hur smittan hittat till er?
– Nej, alla EHV och herpesvirus finns latent hos alla hästar och det utlöser sig av stress eller annan sjukdom. Vi vet inte vad det är som har utlöst det hela. Det finns ingen syndabock eller skuld någonstans. Vi vet inte var det har kommit ifrån.
“Har inte kunnat summera konsekvenser”
Har ni tillräckligt med resurser för att hantera det här?
– Ja, det tycker jag att vi har. Vi får stöd från Svensk Travsport och Svenska Ridsportförbundet och veterinärer. Vi har ett jättebra team där alla hjälps åt med att dels hantera våra sjuka hästar samt att se till att vår personal mår bra och att vi inte får fler sjuka hästar. Vi försöker begränsa det så mycket vi bara kan och hitta lösningar på det här.
– Vi har inte kunnat summera vad det blir för konsekvenser och ekonomiska konsekvenser. Det kommer att bli betydande eftersom att all verksamhet är nedstängd och vår största och viktigaste tävling är inställd. Vi kan inte ha någon travskoleverksamhet och så vidare. Det här är bara början men det får vi ta sen, nu måste vi krishantera.
EHV-1
Ekvint herpesvirus typ 1, EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen. EHV-1 är anmälningspliktigt.
EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. Neurologiska symtom uppträder i regel 4-8 dagar efter en febertopp, men symtomen kan starta redan dagen efter och i upp till 10 dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt. Vinglighet ses framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet (nedsatt tonus) i svansen. Ibland lutar sig hästen mot något för att hålla balansen och den kan vara apatisk och ha svårt att resa sig. Urinblåsan kan påverkas så att hästen har svårt att kontrollera sin urinering. Förlamning av penis förekommer också.
Källa: SVA.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.