Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tummen upp för digitala behandlingsjournaler från hästägare

Foto: TR BILD
Fysiska behandlingsjournaler kan numera ersättas av digitala varianter. Foto: TR BILD

Svensk Travsport ger tränarna möjlighet att föra digitala behandlingsjournaler från 1 februari.
En utveckling som hästägarrepresentanter är mycket nöjda med.

Publicerad:

På Svensk Travsports hemsida går det att läsa: 

"Sedan många år tillbaka finns det ett lagkrav på att det ska finnas behandlingsjournaler för alla hästar som fått någon form av veterinär behandling med läkemedel. Om hästen är upptagen på en träningslista är det tränarens skyldighet att föra en sådan, i annat fall är det hästägarens. Observera att detta alltså enligt lagstiftningen gäller alla hästar, oavsett ålder. 

Regelverket inom Svensk Travsport anger att behandlingsjournal ska föras tills hästen inte längre är i tävlingsmässig ålder eller har fått ett permanent startförbud. För att underlätta för dig som tränare och/eller hästägare har vi därför utvecklat en möjlighet att föra en digital behandlingsjournal."

I behandlingsjournalen förs alla behandlingar av hästen in, såväl medicinska som andra behandlingar som har karens, exempelvis stötvågsbehandling. Om hästen fått flera läkemedel eller karensbelagda behandlingar vid samma behandlingstillfälle ska samtliga tas upp i journalen.

– Jag tror och hoppas att de digitala behandlingsjournalerna kommer att innebära en förbättring och förenkling för tränarna och en välkommen nyhet för hästägarna som kan gå in och läsa journalerna för alla hästar de äger, säger Antti Rautalinko, veterinär på Svensk Travsport.

“Motivator att sköta detta”

Detta är en funktion som i startfasen kommer vara helt frivilligt för tränarna. Men några som ser stora fördelar med möjligheten till ökad transparens, är hästägarna. Däribland Linn Andersson, som tidigare arbetat på BAS-organisationen Travhästägarna och i dag är hästägare och hästägaransvarig.

– Jag tycker det är utmärkt att detta äntligen blir verklighet. Det är lite si och så med hur viktigt det här med behandlingsjournaler anses vara, så detta blir förhoppningsvis en motivator att sköta detta. Det blir både enklare och känns förhoppningsvis som att det är lättare att upptäckas om man slarvar vilket brukar vara ett utmärkt sätt att få folk att skärpa sig. 

– I sak är det oerhört viktigt att en hästägare vet vad dennes häst tillförts för mediciner i allt från koll på slaktkarens till att kunna informera den som tar hand om hästen när den flyttar vad hästen tillförts och när. Jag kan uppleva en viss nonchalans från travhästägare i ansvaret att de de facto är djurägare och med det innefattar en rad skyldigheter. I de perioder en häst inte är upptagen på en träningslista är ägaren ansvarig för att behandlingsjournaler förs och det upplever jag en stor okunskap kring, säger Linn Andersson som skickar en passning till Svensk Travsport.

– En för mig under åratal efterlängtad nyhet som jag givetvis hoppas blir obligatorisk och inte frivillig inom kort.

För tillfället finns det i Sverige inget krav på att behandlingsjournalerna ska vara med på tävlingsplatsen, men i såväl Norge som Danmark finns kravet redan nu. Med en digital behandlingsjournal riskeras den aldrig att glömmas när man ska iväg på trav.

Även uppfödare, hästägare och grundaren av blodbanken.nu, Per Johnsson, är glad över Svensk Travsports nyhet.

– Jag kan väl inte påstå att jag hängt med jättemycket i frågan om digital behandlingsjournal, men det låter ju jättebra. Jag som hästägare vill veta vad som händer med min häst och detta ökar givetvis möjligheten till det så länge tränaren använder tjänsten, säger Johnsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.