Stefan blev spelberoende på trav
– Jag började med att köpa en andel, på slutet var det tio-tolv stycken varje gång, säger Stefan.
47-åringens spelande på trav gick överstyr.
Till slut bet inte lögnerna på exfrun och han tog hjälp.
I dag har han varit spelfri i nästan fyra år.
Bakgrunden är som hos många andra: Via familj kom han i kontakt med travsporten – och spelet.
– Mitt första spel var väl egentligen någon fem- eller tiokrona på en släktings häst och det hände något där, precis som en alkoholist kan säga att det var något ”speciellt” första gången den personen drack alkohol, säger han.
Sedan dess har travet varit en del av hans liv, fram till för ett par år sedan.
“Jag var pådrivande”
– Travspel utmålas som kunskapsspel och det är det också men i medier så målas det ofta upp att ”ju mer du pluggar desto bättre kommer det att gå” och det har hindrat mig på så sätt att tiden inte alltid funnits där.
Åtminstone inte till att känna sig riktigt påläst och göra flertalet spel på egen hand.
– Däremot har jag spelat med kompisar i 15-20 års tid och när mitt spelberoende eskalerade så var den insatsen min lägsta i veckan medan det var kompisarnas största. Jag var pådrivande till att lägga någon hundring extra.
Har spelandet blivit ett problem?
Game Over: game-overlinkoping.se – 013-263920
Spelfriheten: spelfriheten.se – 08-37 43 00
Stödlinjen: stodlinjen.se – 020-819 100
Spelberoendes riksförbund: spelberoende.se – lokala telefonnummer
Gamblers Anonymous: ga-sverige.se – lokala telefonnummer
Vill du läsa mer om spelmissbruk eller utbilda din personal?
Spelnykter.se är ett oberoende kunskaps- och utbildningsföretag.
I takt med digitaliseringen ökade möjligheterna att på ett smidigt sätt kunna köpa in sig i andelsspel.
– Min exfru och barn var inte så imponerade över att lördagarna alltid gick åt till V75, jag ville se det live för att kunna spela live. När tillsammansplattformen och butiksandelar kom så ökade jag summorna men jag personligen tippade inte mer. I stället för att själv göra systemen så var det proffs som gjorde det åt mig och jag kunde ägna mig mer åt familjen.
Gömde sig bakom falsk siffra
Nyheten var med andra ord inte bara förenad med positiva detaljer och även om familjen upplevde att Stefan ägnade mer tid åt dem släppte inte exfruns oro helt och hållet. Hon visade kontoutdrag för Stefan och ifrågasatte spelandet.
– Sista grejen som jag gömde mig bakom var den här resultatrutan man får upp vid inloggning. Av någon outgrundlig anledning låg jag plus under en tolvmånadersperiod när min fru konfronterade mig och då blir det svårare för en anhörig att gripa in. I längden var jag däremot minus och jag hade ju spelat på annat men samtidigt ljuger man lite för sig själv också när man ser det resultatet, att det är på plus.
Vad Stefan inte visste då var att frun en tid senare vände sig till Spelfriheten som anhörig och berättade om situationen. Ytterligare en konfrontation ägde rum och den gången kom han inte undan.
– Då gick hon inte på snacket och lögnerna för då hade hon fått verktygen av Spelfriheten. Man blir proffs på att ljuga och det är inte så svårt om man har gjort det under en lång tid men den här gången gick det inte längre och hon krävde att jag skulle söka hjälp om vårt äktenskap skulle fortsätta.
Äktenskapet sprack
Sedan dess är han spelfri men äktenskapet höll inte.
– Nej, det var för trasigt. Den här spelberoendesjukdomen drabbar alla runt omkring och vi hittade inte tillbaka till varandra efter det. Det blev svårt för henne att lita på mig och även om jag kommit väldigt långt under de här knappa fyra åren så känner hon sig sviken och lurad.
“Det här hemskt”
Hur känns det då ni har barn ihop?
– Det är hemskt. Barnen är, lättare, om man kan säga så. De förlåter och jag var inte en dålig pappa som inte brydde mig om dem när jag spelade. Tolvåringen är väl medveten om mitt beroende och byter alltid kanal när det är trav på tv.
För travet följer han inte längre.
– Nej, det var lite svårt att släppa från början då jag ansåg mig intresserad även av sporten vilket jag säkert var också. När det är sista helgen i januari eller maj så plingar det fortfarande till i bakhuvudet att det är stora travhelger. Sportsbetting som jag också sysslade med är lite annat för jag var intresserad av fotboll före jag började spela men intressen för travsport kom med spelet. Jag går fortfarande och tittar på Hammarby utan att det triggar mig men travet följer jag inte.
“Då är något fel”
Hans spelade tog inte sådana uttryck att han hamnade på gatan eller i ekonomisk kris.
– Det kunde handla om en tusenlapp i veckan upp till fem-tio tusen. Spelar man för tio tusen i veckan på det sättet och har familj så är det något som är fel. När andelsspelen blev allt mer digitala och följde jag många och köpte andelar.
Missbrukade andelsspel
– Ofta läser man i medier att den personen drog in så mycket, den Ica-butiken spelade in fem miljoner och så vidare. Butikerna har ofta många olika system och till en början så köpte jag en andel men i slutet köpte jag tio-tolv andelar. Jag vill dock inte skylla det här på spelbolag eller andelsförsäljare, det var jag som tog besluten, så det är inte någon annans fel.
Har du tappat sociala umgängen för att du inte längre är med och spelar?
– Nej, inte alls i stor utsträckning. Jag tror att vissa gör det men i kompisgänget där jag var pådrivande så var det en vanlig kompisrelation först, spelet kom sedan. Däremot hade jag några enstaka relationer där egentligen spelet kom först och de finns inte kvar i dag, men de är inte så många. Mina vänner ryckte bara på axlarna när jag berättade om min problematik vilket inte kom som en överraskning för dem.
Genom sitt yrkesliv har han många gånger om upplevt ett socialt sammanhang runt spelandet.
– Nu är jag 47 år och på min nuvarande arbetsplats är det första gången som arbetsplatsen inte har ett gäng som spelar på trav. Tidigare har det alltid varit så att det var ett gäng som spelar och det blir nog en press för många att vara med.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.