Rökförbudet på travbanorna
Det hände...
...för fyra år sedan den 1 juli.
Rökning inomhus? Ja, det kan kännas som en evighet sedan men faktum är att det var tillåtet fram till 2005. Därefter fick krogbesökare kliva ut genom dörrarna för att ta sig en cigarett. 14 år sedan, den 1 juli 2019, utvidgades rökförbudet i stor skala. Då blev det förbjudet att röka på exempelvis uteserveringar, perronger, vid entréer där allmänheten har tillträde samt även på ”inhägnade idrottsplatser”.
Det sistnämnda gjorde att travbanorna blev föremål för den nya lagen, men det var inte alldeles solklart. Svensk Travsports dåvarande jurist, Göran Wahlman, gjorde följande tolkning:
”Min tolkning är att travbanorna totalt sett inte innefattas i begreppet ’idrottsanläggning’. I lagen står det nämligen ordagrant ”inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning” och enligt förarbetena till lagen hade lagstiftaren lite problem att hitta rätt formulering. […] Min rekommendation blir, efter att ha tolkat andemeningen bakom laguttrycket, att på utomhusläktare blir det rökförbud medan det på publikplats (markplan) utomhus blir tillåtet att röka.”
Rökförbud på hela anläggningen är därmed inte lagstadgat, men det hindrar inte en bana att själva implementera det. Många banor valde ett hybridupplägg: Rökförbud på specifika platser.
”Rökförbud i anslutning till serveringarna samt vid entréerna och vid lekplatsen. Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten kan denna person avvisas”, skrev Mantorpstravet.
Hur många personer som under de här fyra åren blivit avvisade förtäljer inte historien. Vad som däremot är vida känt är att rökning har minskat rejält sedan det första rökförbudet. 16 procent rökte dagligen i Sverige år 2004, i fjol var den siffran nere på sex procent. Inte heller hästen Cigarette, född 2011, hade någon särskilt positiv utveckling, hon blev segerlös genom karriären.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.