Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenskarna som mötte Ready Cash

Foto: TR BILD
Örjan KIhlström och Franck Nivard tackar för en god match efter Prix d'Amérique 2011. Foto: TR BILD

Under flera år försökte ett flertal svenskar utmana Ready Cash på dennes hemmaplan. Två som fick känna på det svåra uppdraget var Örjan Kihlström och Lutfi Kolgjini.
– Det var helt enkelt en unik häst, säger Kihlström.

Publicerad:

Maharajah och Ready Cash möttes i fyra raka Prix d’Amérique mellan 2011 och 2014. Den första upplagan blev en riktig duell mellan de båda giganterna. Ready Cash skar mållinjen som etta, en knapp längd före Maharajah. 

Ready Cash vann även året efter innan Maharajah två år senare fick revansch. Örjan Kihlström körde Maharajah i loppen och stötte därmed på Ready Cash vid flera tillfällen.

– Han var en enastående tävlingshäst. Han kunde följa med i vilka tempon som helst och sen hade han ändå sin raketspurt till slut. Han var fantastisk och har varit lika bra i aveln. Han har betytt otroligt mycket för europeisk travsport och kommer betyda mycket för all framtid, säger Örjan Kihlström.

Hur svår var han att slå?

– Alla hästar går att besegra men när han var på topp så var det inte enkelt. Det var helt enkelt en unik häst.

Hur upplevde du hans status i Frankrike?

– Just då var han deras absolut största stjärna. Det var ett väldigt stort namn i Frankrike och han var väldigt populär där nere.

Foto: TR BILD
Raja Mirchi i ledningen i Prix d'Amerique 2013 med Maharajah utvändigt. I rygg på denne sitter Ready Cash med nummer 18. Foto: TR BILD

En annan som mött Ready Cash på banan är Lutfi Kolgjini, bland annat i Prix d’Amérique med Raja Mirchi.

– Ready Cash var en enorm tävlingshäst. Jag såg honom live första gången när han var fyra år. Bernard Piton körde åt Philippe Allaire och Ready Cash försvann från de andra i backen och vann med 20–30 meter. Då förstod jag att han inte var en vanlig årgångstopp utan något alldeles, alldeles extra, säger Kolgjini.

Jägersrotränaren håller Ready Cash som en av de absolut främsta i modern tid.

– Han hade både styrka och speed. Det fick Maharajah känna av i Prix d’Amérique när Franck Nivard satte in en stöt som han inte kunde svara på genom svängen. Dessutom hade han en jäkla skalle. Han hade allt.

Goop med en av de första

Björn Goop hade en av Ready Cashs första avkommor, Reckless.

– Jag såg ju Ready Cashs stora kapacitet tidigt och drömde om en avkomma efter honom. Det var givetvis roligt att man fick en av de allra första. Reckless blev också vad jag hoppades på. Han kanske inte var helt lik sin pappa, men han blev en väldigt bra häst som var både tvåa och trea i Åby Stora Pris, fyra i Derbyt och vann lopp på Vincennes, säger Björn Goop.

Han har svårt att riktigt sätta ord på vad Ready Cash har betytt.

– Han förändrade och förbättrade aveln för våra hästar och för den franska aveln. Han blev ju en av de största avelshingstarna någonsin i Frankrike. Tyvärr dog han alldeles för tidigt.

Goop har också vunnit Prix d'Amérique med två av avkommorna.

– Både Face Time Bourbon och Readly Express var två helt sagolika hästar med samma inställning som sin pappa. Det är just inställningen som genomsyrar Ready Cashs avkommor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.