Stephanie Werder har fattat galoppen
Stephanie Werder har kört och ridit färre lopp än vanligt i år.
Hästarna i stallet tar sin tid, jobbet likaså. Dessutom har hon fastnat för ett nytt intresse.
– Jag håller på att ta galopplicens, berättar Werder.
Nina Lensvik är en av landets främsta galopptränare. Hon har sitt stall i skånska Stora Slågarp, norr om Trelleborg, och där har montéryttaren Stephanie Werder tillbringat en hel del tid på sistone. Lensvik hade redan lyckats göra sin sambo, travtränaren Preben Sövik, galoppbiten, sedan fick även Werder blodad tand.
Hon började att rida galopphästar hos Lensvik vid årsskiftet och har nu siktet inställt på amatörlicens.
– Det är sjukt kul att lära sig något nytt. Nina fick mig att prova och det ångrar jag verkligen inte. Styrkan som jag har med mig från montén är en fördel och det känns som en bra sak att kunna rida i båda sporterna. Jag tycker det är väldigt roligt med galopp så här långt, säger Stephanie Werder.
Det går fortare än trav också.
– Exakt. Det är så jäkla häftigt. Jag älskar fart och spänning. Om jag inte hade hållit på med hästar skulle jag nog ha blivit rallyförare.
Vilka är de andra skillnaderna?
– Många. Det är fortfarande en häst med fyra ben, men gångarterna är helt olika och därför krävs det styrka på andra ställen. Första gången blev jag chockad över att jag fick så trött i vissa muskler. Vaderna gjorde svinont av någon anledning, säger Werder och fortsätter:
– Om jag ska försöka förklara är man mer i rörelse i galopp. Därför måste du vara riktigt stark i bålen och ha bättre kondition. Monté däremot kräver mer statisk styrka, mer lår och rumpa. Kanske också mer styrka runt axlarna för att kunna hålla emot.
– I monté rider man “finish” stilmässigt hela vägen medan en galopphäst är tränad till att sticka om du kryper ned, det betyder “go” för dem. Därför måste stå högre och ha rumpan högre än i monté mitt i loppen. Andra skillnader är att du inte har någon käk samt tygeltaget, byter du tag tar galopphästarna fatt och ökar. Dessutom sadlas de mycket längre fram. Jag tror det beror på rörelsemönstret och hur hästarna är byggda.
Vad är likheterna?
– En gemensam sak är att hästen bär upp ryttaren som allra bäst mitt i sadeln. Därför får du bättre balans, styrka och teknik när du spänner bålen i båda sporterna. Det blir också lättare och mer skonsamt för hästen att bära dig. Det är något som Fredrik har tjatat om i alla år och med rätta. Det är viktigt i all slags ridning.
Fredrik heter Johansson i efternamn och är Sveriges mest framgångsrika jockey genom tiderna. I dag arbetar han för förbundet Svensk Galopp med att utbilda nya ryttare. Han är också tränare till Stephanie Werder sedan många år tillbaka och finns vid hennes sida när hon nu ger sig på hans specialområde.
– Jag tycker att det är jätteroligt. Vi behöver nytt folk i galoppen, säger Johansson och fortsätter:
– Stephanie har en del gratis från montén. De stora skillnaderna mellan sporterna är sitsen, tekniken och fysiken. Det tränar Stephanie mycket på nu och det går väldigt bra. Hon har viljan att lära sig och det är A och O.
– Nu handlar det först och främst om att Stephanie ska rida mycket. Sedan går vi förstås in på finlir, småknep som man kan använda. Fysträningen är väldigt annorlunda. Alla tror att galopp handlar mest om benen, men vi använder hela kroppen. Det är extremt påfrestande när vi ska hjälpa hästen med att rida “finish”.
Hur tror du att det går för Stephanie som galoppjockey?
– Det ska bli spännande att se. Du vet aldrig förrän det är skarpt läge. Det kommer så mycket annat in i bilden då. Men hon har så klart en fördel eftersom hon har tävlat så mycket i monté.
Stephanie Werder klarade nyligen fystestet för amatörjockeys. Nu återstår ett skriftligt prov innan hon kan rida upp för att ta licens.
– Fystestet var ungefär som det vi har inom montén, lite strängare. Min plan är att jag ska klara resten inom de närmaste veckorna. Sedan kan jag bli Ninas privata amatörjockey och rida i sådana lopp.
Det ser Nina Lensvik fram emot.
– Jag tror att det kommer gå jättebra för Stephanie. Det är väldigt annorlunda att rida galopp men hon har anammat det väl. Hon har med sig hästkänslan från montén och är vältränad, säger Lensvik och fortsätter:
– Jag tycker att det är kul att trav och galopp kan mötas så här. Vi borde ha ett större utbyte, inte minst för att locka nya människor till båda sporterna.
Stephanie Werder håller med.
– Jag tror att både montén och galoppen skulle dra nytta av att samarbeta. Vi har mycket att lära från varandra.
Hon är sedan tydlig med att hon inte ska sadla om. Travet är fortfarande nummer ett, framför allt den egna tränarrörelsen.
Werder har tre hästar på träningslistan: Dancing Days, som har två segrar i år, Dynamic Raja samt V75-vinnaren Namur som varit otursförföljd men som hon hoppas få tillbaka på banan till hösten.
– Jag satsar helhjärtat på travet. Galoppen är mer en rolig grej, säger hon och fortsätter:
– Tidigare har jag rest land och rike runt för att rida lopp. Nu har jag ett nytt jobb och så prioriterar jag tränarbiten högre. Därför har jag inte ridit och kört lika mycket i år som tidigare. Jag vill lägga tiden på att hästarna i stallet ska leverera.
När får travarna sällskap av en galoppör i stallet?
– Vi får se. Vem vet, om några år kanske jag har både trav- och galopphästar på träningslistan.
När rider du ditt första galopplopp?
– Jag hoppas att det blir i år. Det är målet. Jag har en favorithäst i Ninas stall, Bobcat, som jag ska få låna till att ta licens. Han påminner om en travhäst i psyket och är tyngre och kraftigare än de flesta andra galopphästar. Det blir mycket häst under en. Det vore kul att få chansen att rida honom i lopp också.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.