"Vi har hittat en bra struktur"
På lördag avgörs V75 i Skellefteå. Efter dialog med polisen tillåts banan ha 160 personer i restaurangdelen.
Ett fåtal banor har under de gångna veckorna haft restauranggäster under tävling. På lördag är det Skellefteåtravets tur. 160 personer får se V75 på plats.
– Vi har hittat en bra struktur. Där är hästägarna som har starthäst på lördag prioriterade tillsammans med våra sponsorer, säger Henrik Bäckström, travbanechef på Skellefteåtravet.
• Hur har intresset varit?
– Från våra samarbetspartners är intresset bra. Sedan är det sådär med de som har häst till start. Anmälan gick ut i går, tisdag, och det blev runt 70-80 personer. Nu fyller vi ut resterande platser genom att fråga hästägare som har häst i träning hos oss på Skellefteåtravet.
På tisdagen lämnade regeringen ett besked om att det kan bli tal om mildare restriktioner i samband med arrangemang från och med 15 oktober.
– Det är bra att det lättar upp för oss banor att släppa in publik. Det är sällan det är mer än 500 i publik på vardagstravet, säger Henrik Bäckström.
Beskedet tas glatt emot även från huvudstadsbanan Solvalla.
– Det var lite ridå ned och kändes hopplöst för någon vecka sedan. Därför var tisdagens besked både överraskande och positivt, säger Jörgen Forsberg, vd på Solvalla.
• Solvalla är en väldigt stor arena, hade du hoppats på att ni ska kunna ta in ännu fler personer?
– Jag hoppades egentligen inte på någonting. Självklart har jag hoppats på att restriktionerna ska lättas upp och i grund och botten tror jag att alla stora arenor skulle klara av en lösning där vi får fylla en viss procent av arenan. Men jag har stor respekt för frågan, för regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det allra viktigaste är att det orimliga att vi inte kan ha restaurangerna öppna när vi har trav försvinner.
På tisdagens presskonferens flaggade regeringen för att man under torsdagen kommer att besluta om att restauranger undantas från 50-regeln. Blir det verklighet planerar Solvalla att ta in restauranggäster på lunchtravet fredagen den 9 oktober.
– Vi vill avvakta beslutet, men går det i den riktningen som vi hoppas på har vi lunchrestaurangen öppen den tävlingsdagen, säger Jörgen Forsberg.
Läs också
Läs också
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.