Efter förtroenderådet: "Jag förstår inte hur hon kan uttrycka sig så"
Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola kallade förtroenderådet för ett ”otroligt positivt möte” och att det fanns en ”samsyn”.
Den bilden delar varken Sven Henriksson, ordförande Åby Travsällskap, eller Lars Olofsson, ordförande Norra Norrlands Travsällskap.
– Jag förstår inte hur hon kan uttrycka sig så, säger Sven Henriksson.
Frågan som avhandlades i fredags handlade om hur arbetet med organisationsförändringen ska fortlöpa. Men att mötet slutade i samsyn, den bilden delar inte en irriterad Sven Henriksson.
– Först hade vi ett ordförandemöte med alla sällskap och jag tyckte att det var en konstruktiv dialog där, trots allt. Därefter genomfördes förtroenderådet med basorganisationernas representanter och ST:s styrelse och då intar alla sina vanliga positioner: småbanorna ska bara ha och ha och ha. I stället för debatt blir det en positionering på mötet, alltså tvärtemot ett rådslag och vi har absolut ingen samsyn.
“Det har vi redan sagt nej till”
Storbanornas syn på föreslagna ekonomiska förening är tidigare kommunicerad.
– Den modellen bygger på att vi ska överlämna ägandet av fastigheterna och det är vi inte intresserade av, det har vi redan sagt nej till. Trots detta redovisades en prognos över hur lång tid det ska ta att ställa om till ekonomisk förening och i vilken ordning det ska ske. Det är väl inte att ha ett rådslag? En öppen debatt om frågan? Jag förstår inte varför man fortsätter med det här när läget är så splittrat.
Ni är uppenbart väldigt kritiska – men vad vill ni se i stället?
– Starta om utredningen, börja med att se över ST:s organisation, den har en styrelse som inte kan hantera själva utredningen som sådan. Vi har till exempel ställt frågan: Vad är syftet och målet med den här omorganisationen? Fortfarande är den frågan obesvarad. Jag har varit med och gjort många omorganisationer och det viktiga när sådant sker är att vara tydlig med varför det sker.
“Hög svansföring från storbanorna”
Lars Olofsson, ordförande Norra Norrlands Travsällskap, delar inte Henrikssons syn på den faktiska frågan, däremot delvis bilden av mötet.
– Till en början tyckte jag att det var hög svansföring från de stora banorna, vilket sedan lugnade ned sig. Det ser givetvis inte likadant ut i hela trav-Sverige och jag respekterar deras markvärden och att de ser ett problem med bolagsmodellen. Men jag tyckte att vi kom framåt under mötet och jag hade faktiskt förslaget att de inte behöver vara med i så fall.
– Eftersom de, enligt dem själva, är så rika kan de stå utanför och den delen måste utredas. De flesta banor/sällskap är för att gå vidare med ekonomisk förening förutom Åby, Solvalla, Jägersro och kanske Mantorp, men Mantorp är ju emot allt.
Detta har hänt
Efter att spelmarknaden omreglerades – 1 januari 2019 – tillsatte Svensk Travsport en utredning, ledd av Mats Denninger. Syftet var att belysa brister och styrkor i nuvarande läge samt att ta reda på hur travsporten bäst ska formera sig inför framtiden.
Utredningen presenterades på förtroenderådet i september 2019. Under hösten fördjupade sig ST i tänkbara organisationsmodeller där ekonomisk förening blev huvudspåret.
– En av dem, den ekonomiska föreningen, innebär att travets intressenter äger en del av hela koncernen – det handlar inte om att Svensk Travsport tar över, utan att man samlar alla separata värden gemensamt, sade vd Maria Croon.
Förslaget om ekonomisk förening mötte mycket stor kritik i våras och under fredagens förtroenderåd var syftet att klargöra om man skulle fortsätta utreda, och därmed kraftigt fördjupa sig i, modellen ekonomisk förening.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.