Mini-shettisar dödade av varg
I onsdags dödades två mini-shetlandsponnys av varg i Norrtälje kommun.
Rovdjuret ska dock inte utgöra någon större fara för större hästar, menar länsstyrelsen.
B-tränaren Alf Nordemo, som bor nära där attacken skedde, känner ändå en viss oro.
– Olustigt då det snart kommer att springa föl i hagarna, säger han.
Tidningen Ridsport har skrivit om det mycket ovanliga fallet. Det var i onsdags som en varg gick till attack mot två mini-shetlandsponnys utanför Edsbro norr om Norrtälje. Hästarna dog och när länsstyrelsen kom ut på platsen var vargen fortfarande kvar i hagen.
– Omedelbart efter att det skett ett angrepp så är risken som störst för att det ska hända igen. Då är vargen i närområdet så det är i sig inte jättemärkligt att vargen var kvar, säger Sara Sundin som är enhetschef på länsstyrelsen i Stockholms län.
Väldigt liten risk
En attack på hästar med dödlig utgång är oerhört ovanligt.
– Jag känner till ett annat angrepp på shettisponny i Sverige under de senaste tio åren men har också läst om att EU-chefen Ursula von der Leyens ponny blivit angripen och dödad.
Det ska dock inte föreligga någon större risk för att stora travhästar ska utsättas.
– Om man har mindre hästar så kan man se till att staketet i nederkant är stängslat med el. Det är där vargen kryper in. Jag förstås att hästägare blir oroliga men när det gäller stora hästar är risken ännu mindre.
Alf Nordemo, B-tränare med Solvalla som hemmabana, bor ungefär två mil från stället där vargattacken skedde, och är inte obekant med djuret som ofta framkallar debatter med skarp ton från båda sidor.
– Senaste året har jag inte sett varg på min mark men det förekommer och nyligen var det varg på grannmarker, säger han.
“Känns olustigt”
Någon incident har han inte varit med om men veckans nyhet gör att oron ökar.
– Gudskelov inte. Men det känns olustigt, särskilt nu när det snart springer föl i hagarna och det skulle säkert en varg kunna ta. Våra travstaket skyddar ju inte och man hör om personer med får där rovdjursstaket inte har hjälpt heller. Jag drar inte för stora växlar av den här attacken men det är klart att känslan är obehaglig.
Skyddsjakt
Skyddsjakt är ett undantag från fredningen av vilt. Syftet är att förhindra skador på exempelvis boskap eller åkermark. Den som vill ansöka om skyddsjakt ska vända sig till sin länsstyrelse, eller för säl till Naturvårdsverket.
Källa: Naturvårdsverket.
Om vargattacken innebär ytterligare åtgärder från myndighetshåll är i nuläget oklart.
– Vi håller på att titta på det. Det har kommit nya riktlinjer från Naturvårdsverket gällande skyddsjakt men vi ser över förutsättningar för en eventuell sådan. Beslutar man om skyddsjakt gör man det för att fälla en skadegörande individ, säger Sara Sundin.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.