Smakstart i aveln för Volstead
Som tävlingshäst var han ofta i skuggan av jämnårige stallkamraten Nuncio.
Nu har Volstead fått en lovande start som avelshingst i USA och Australien.
Här i Sverige finns det bara en avkomma efter honom, men fler är att vänta efter framgångarna utomlands.
– Ryktet börjar sprida sig, säger Bernt Staaf på Brokvarn Stuteri.
Ohio är en delstat på frammarsch i USA. Hästarna från “The Buckeye State” tävlar om allt större prispengar i sina årgångslopp och den som tjänat allra mest i år är Sugar Instead.
Det treåriga stoet är en av 29 hästar i Volsteads första kull i USA. Hon har vunnit tio av tio starter i år och tjänat nästan 340.000 dollar. Senast tog hon hem Ohio Breeders Championship ($113.640) före en annan dotter till Volstead, Jurassic Hattie, som har fem segrar och fyra andraplatser på elva starter under 2024.
I snitt har Volsteads treåringar sprungit in 33.153 dollar den här säsongen. Med det är han bäst i Ohio och femma i den amerikanska hingstligan bakom Chapter Seven, Met’s Hall, Muscle Hill och Walner.
Framgångar “down under”
Volstead är också verksam som avelshingst i Australien där han toppar totalstatistiken för både två- och treåriga avkommor. Ur den äldre kullen har 34 hästar startat och i snitt tjänat 22.940 australiska dollar.
När penningstinna Vicbred Super Series avgjordes häromveckan vann hingsten Derek The Jet och stoet Keayang Zahara finalerna för treåringar. Båda hästarna är obesegrade efter åtta respektive sju starter.
Volstead är också far till Nya Zeelands vinstrikaste treåring, Empire City.
Volstead är en son till Cantab Hall och Madame Volo (e. Yankee Glide). Han föddes i Pennsylvania 2011 och köptes till Sverige av Stefan Melander året därpå för 50.000 dollar på auktionen i Lexington.
Här fick han sitt genombrott när han vann Kungapokalen som fyraåring. Han var även tvåa i Sprintermästaren och fyra i Breeders Crown. Båda loppen vanns av Nuncio som också tränades av Melander.
“Inte oväntat”
Som äldre segrade Volstead i Prins Daniels lopp från dödens och Sweden Cup 2017 med samma resa. Han deltog dessutom i Elitloppet vid två tillfällen.
Volstead slutade tävla 2019 och såldes samma år till USA som avelshingst.
– Det var inte så lätt att passera Nuncio, men “Volle” var en av de bästa i en ruggig årgång. När han vann Prins Daniels lopp lekte han bara med dem, säger Stefan Melander.
Vad säger du om hans start i aveln?
– Det var inte så oväntat. En hård, tuff häst som vann många lopp från dödens. Dessutom är han full av det bästa blodet man kan tänka sig. Märren från Ohio är för jäkla bra. Hon är grym.
Ångrar du att du sålde Volstead?
– Nej, jag gör faktiskt inte det. Jag tror att det hade varit problem för honom här. Svenskar har svårt för hingstar som tävlat här. De tar hellre det gröna gräset på andra sidan. Jag tycker att det är skönt att jag har fått leverera en bra avelshingst till USA. Det brukar vara tvärtom. Det är läckert att det kan gå den vägen också.
Har du någon avkomma efter honom?
– Nej, och jag vet faktiskt inte varför jag inte har betäckt med honom. Men det är inte för sent. Jag får ta det nästa år.
Här i Sverige erbjuds sedan i fjol fryst sperma från Volstead genom Brokvarn Stuteri i Västergötland. Verksamheten drivs Bernt Staaf och Magdalena Grunditz som var tveksamma till Volstead av samma skäl som Melander.
– Vi trodde på honom, men det är svårt att marknadsföra en hingst som har tävlat bra i Sverige, men inte extremt bra och som dessutom kommer på fryst för rätt stora pengar, säger Bernt Staaf och fortsätter:
– Jag sade till agenten att han inte skulle få några ston, men vi fick sperma och den ville danskarna. Jag skickade iväg nästan allt, men behöll tre doser i fall det skulle hända något särskilt.
Betäckte tre ston
Det gjorde det.
– Det började med att en hästhandlare från Norge berättade om hur bra Volsteads avkommor tränade. Sedan kom resultaten från Australien och de var helt sensationella. Dessutom började hästarna i USA att leverera. Där och då hade vi tre ston som inte var dräktiga och vi bestämde oss för att inseminera alla tre med Volstead.
Samtliga blev dräktiga, men ett av stona resorberade i ett tidigt skede. Dessutom födde Quiche ett stoföl med ett defekt bakben.
– Henne fick vi ta bort första dagen. Det var väldigt sorgligt. Quiche är vårt bästa avelssto. Hon har lämnat Mizai och Krakas och vi hade tänkt att behålla avkomman, säger Magdalena Grunditz.
“Ryktet börjar sprida sig”
Men ett föl blev det i Svenljunga. I slutet av juni lämnade Ridda di Azzurra ett sto som ska få namnet Salona.
– En otroligt snäll och tillgiven fölunge. Precis som sin storebror Northman Maxus. Hon föddes sent på året, men är väldigt stor för sin ålder, säger Grunditz.
I år betäcktes 17 ston med Volstead på Brokvarn och 14 blev dräktiga. Efter framgångarna utomlands märker Staaf och Grunditz nu av ett ökat intresse.
– Folk har fortfarande inte riktigt tagit in hur bra han är. Avkommorna tävlar i en udda delstat i USA och det är inte så många som har reda på hur det går i Australien. Men nu ringer fler och fler och är nyfikna på honom. Ryktet börjar sprida sig.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.