Li Hanné drar ned efter utmattningen
Li Hanné, 46, har dragit ned rejält på sin verksamhet.
Efter att ha drabbats av en utmattning försöker hon nu hitta en ny vardag.
– Jag tar dagarna lite som de kommer så får vi se, säger Solvallatränaren.
I flera år har Li Hanné drivit ett mindre proffstränarstall på gården hemma i Enköping. Som dotter till travikonen Tommy Hanné har hon varit den som har fört familjerörelsen vidare men numera är det i betydligt mindre skala.
Förra året gjorde stallet knappt 30 starter och i år sker den sjunde starten på söndag i ett breddlopp på hemmaplan. På träningslistan har hon bara två tävlingshästar, sjuåriga Ekebys Ia och tvååriga Gunhild (e. Centurion A.T.M).
Men det finns en förklaring.
– Jag har inte mått så bra. Det blev droppen det här som hände med L.L.Royal på Solvalla, den här olyckan i mars förra året. Och sedan har det varit mycket andra privata gamla grejer.
“Har ledsnat lite grann”
Det var efter ett V75-lopp i fjol som L.L.Royal blev bakrädd och kom lös. Sviterna efter den olyckan gjorde sig sedermera konstant påmint. Li Hanné beskriver det som olika diffusa problem som de inte fick rätt på och efter ett tag bestämde de sig för att testa hästen hos Robert Bergh.
Där har hästen hittat nya nivåer och sprungit in nästan en miljoner kronor i år.
– “Om någon kan få ordning på honom så är det han”, sa jag. Vi är jätteglada nu att han funkat så väldigt bra. Det är jättekul. Det är fortfarande min man och hans kompanjon som äger honom. Men själv har jag ledsnat lite grann.
Li Hanné är inte den första som berättar om att livet som aktiv inom travsporten kan vara tufft mentalt. Bland annat Peter Ingves, Peter Untersteiner – och Robert Bergh har varit öppna med hur de mått i perioder.
– Det blev för jobbigt till slut helt enkelt. Det är många som vittnat om det i travet nu. Det är väldigt tufft att få det att gå ihop och det är väldigt mycket jobb och mycket ansvar. Nu har jag det väldigt lugnt, säger Li Hanné och tillägger:
– Jag var sjukskriven ett tag för utmattning. Nu försöker jag komma igen. Jag har en gammal starthäst och en tvååring som jag håller på med. Det kommer inte att bli så jättemycket. Det kommer att bli mycket mindre än det har varit.
Li och pappa Tommy bollade ofta problem som dök upp i stallet. Efter hans bortgång har hon haft stort hjälp av en nära vän till familjen, nämligen proffskusken Kaj Widell.
– Sen pappa gick bort har han varit min mentor kan man säga. Jag är jättetacksam för det. Han är den som vunnit klart flest lopp med mina hästar. Han har alltid ställt upp om man behövt hjälp med något eller behövt fråga om något.
– När jag mådde dåligt har han ringt ibland och frågat hur jag mår. Det är jag väldigt tacksam för, den hjälpen jag har fått av honom under den tiden.
Tillvaron ser annorlunda ut idag. Den är lugnare. Hon har precis varit nere hos sin syster i Halmstad i två dagar, en resa som är betydligt enklare att göra med färre hästar. Och, hon har gått en skrivarkurs.
Hur ser du på den närmsta tiden som kommer?
– Jag har inte bestämt något. Jag tror inte att jag kommer att ha mycket hästar i träning igen. Det får bli lite som det kommer. Det är roligt att ha en tvååring som jag hoppas lite på, men det kommer inte att bli att jag tar in en massa hästar i träning som det är nu. Det är ju svårt också, det får man ju inte bara så där heller, säger hon och skrattar.
“Kan inte vända ut och in på sig själv”
På gården finns förutom de två hästarna som hon avser att tävla med, tre fölston, två årsföl och två gamla ponnyer. Det är där hon håller sig, det andra kostar för mycket.
– Det blir för mycket jobb för för lite. Det är svårt att konkurrera med de som köper hästar för flera miljoner. Det är inte helt enkelt för alla. Det blir lite tufft. Nu har jag en väldigt liten verksamhet.
Är det på något vis skönt att du har landat i det här?
– Ja. Man kan inte vända ut och in på sig själv. Jag kände att nu får det bli lite ändring. Sen får jag se om jag hittar på något annat men nu tar jag dagarna lite som de kommer så får vi se. Jag försöker återhämta mig i långsam takt.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.