Kullens kung Fiftyfour har laddat i Frankrike
Tomas Malmqvists Fiftyfour blev utsedd till Årets tvååring i Sverige 2022.
Inför treåringssäsongen har han laddat upp på södra breddgrader.
– Jag ville att han skulle få ta det lugnt efter en väldigt lång säsong, säger Tomas Malmqvist.
Fiftyfour var den starkast lysande stjärnan bland tvååringarna i fjol. Tomas Malmqvists travare tjänade över 2,3 miljoner kronor och imponerade stort med fem segrar på sex starter. För Jägersrotränaren, som numera tillbringar mesta delen av sin tid i Frankrike, var det ingen överraskning att Fiftyfour skulle vara konkurrenskraftig.
– Han har tränat hela tiden sedan han kördes in som ettåring. Det är nog en av hästens absolut främsta styrkor, han är otroligt sund. Trots att han hade en väldigt lång säsong i fjol där han kvalade tidigt i maj, var med i de tuffaste loppen och inte avslutade tävlingssäsongen förrän i december, så visade han inga som helst krämpor när vi tog honom till vintervila. För att vila under vintern är i mångt och mycket precis det han gjort, säger Malmqvist.
Strax efter sista starten ställdes Fiftyfour på hästbussen och åkte till Frankrike och Tomas Malmqvists gård i Basse-Normandie.
– Jag ville verkligen att hästen skulle få ta igen sig efter den tuffa säsongen. Han började med att gå i en hage i två månader. Därefter har han fått skritta, joggas lätt och från mars har han fått jobba lite längre vändor. Den 14 mars gick han sitt första lite raskare arbete och det verkar bra.
Läs också
Läs också
Har tjänat 2,3 miljoner
- Namn: Fiftyfour.
- Född: 2020.
- Färg/kön: Brun hingst.
- Far: Fourth Dimension.
- Mor: Backfire.
- Morfar: Offshore Dream.
- Uppfödare och ägare: Linné Trav, Malmö.
- Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro.
- Skötare: Lee Nimåker.
- Resultat: 6 st: 5-0-1.
- Prispengar: 2.310.000 kr.
- Rekord: 1.13,2ak.
- Meriter i urval: Etta i Svensk Uppfödningslöpning 2022, trea i Breeders Course final 2022.
Inga snabba farter – än
Träningsupplägget har byggt på att säsongen blir lång och tuff även i år.
– Vi har låtit honom träna på stranden, men även i backe och i tryckvagn. Jag har inte kört några raskare farter för jag vill inte att hästen ska komma i ordning för tidigt. Med tanke på den långa säsong han hade i fjol vill jag inte att han ska vara i gång förrän tidigast maj, men troligtvis juni. Första utstakade målet är väl E3, om vi testar Treåringseliten eller så innan återstår att se. Jag lämnar alla dörrar öppna och överlåter det hela till hästen, men han lär knappast vara på topp redan då. Det ska han inte vara heller. Sedan finns det ytterligare en aspekt att lägga till: Även om Fiftyfour var bäst i fjol kan det mycket väl vara konkurrenter som kommit ifatt eller till och med gått om honom.
Med det sagt märks det dock tydligt på Tomas Malmqvist att han har fortsatta höga tankar om Fiftyfour.
– Bara på det han gjorde i fjol kommer han att räcka långt. Han är väldigt startsnabb, travsäker och lättplacerad. Dessutom har han gått med öppet huvudlag, öronkappa och med skor runt om. Han är inte på långa vägar maxad, även om han fick gå rejäla lopp. Jag hade varit mer orolig om jag märkt att han tagit loppen dåligt, men nu är han hur sund som helst efter varje lopp vilket gör att jag måste tro att det finns fortsatt utveckling i honom.
Läs också
Läs också
Malmqvists segrar i de stora treåringsloppen
- Breeders crown, hingstar och valacker: Sillochnubbe 2006.
- Långa E3, ston: Montana Chill 1998, Uncertain Age 2016.
- Korta E3, ston: Montana Chill 1998.
- Treåringseliten: Sucre 2015.
Fått mer hingstkaraktär
Från tvåårings- till treåringssäsongen händer det mycket med en häst. Som tidigare nämnt är Fiftyfour mer muskulös nu. Redan från start var Tomas Malmqvist nöjd med vad han såg i sin häst.
– Det är en fyrkantig typ, om jag uttrycker mig slarvigt. Han är inte så hög, men väldigt musklad. Samtidigt har han växt under vintern, vilket är glädjande. Han har raka fina haser vilket självklart är bra. Man är alltid ute efter perfekta individer, det underlättar hållbarheten. Samtidigt är det upp till mig som tränare att arbeta efter hästarnas förmåga om de inte är korrekta. Just Fiftyfour har varit väldigt okomplicerad, han är klockren. Lägg därtill att han har väldigt vackert huvud så förstår man att många hajar till när de ser honom.
Största skillnaden mot i fjol märker Tomas Malmqvist tydligt.
– Han har lagt på sig mer muskler och får mer hingstkaraktär. Det är verkligen en häst med stor personlighet som redan från tidig ålder var rätt hingstig. Han förstod att han var bra. Men med det sagt är han inte dum och bråkig som en del andra hingstar kan vara, han är snarare alltid glad. Han kan dra en spark för att han är glad, inte för att vara elak. Så det finns lite hyss i honom, temperament likaså, men det är en väldigt snäll häst. Busig, men bussig.
Om han visar sig bäst även som treåring återstår att se. Men en sak står klar: Fiftyfour har fått alla förutsättningar för att även treåringssäsongen ska bli stark.
Läs också
Läs också
...och här är två andra Fourth Dimension-avkommor
Fourth Dimension fick en flygande start på sin karriär som avelshingst. I första kullen finns förutom Fiftyfour även hästen som följde närmast bakom i Svensk Uppfödningslöpning i fjol, Frustration.
Stoet var tvåa även i Svampen och vann sin årsdebut i Margaretas Tidiga Unghästserie i början av februari. Trots stor markförlust i starten.
– En riktigt bra insats. Hon avslutade ruggigt fort, säger tränaren Mattias Djuse.
– Hon fick ladda batterierna efter den starten men tränar för fullt igen och känns fin. Det är en väldigt talangfull häst med bra inställning. Hon vill springa hela tiden.
Hur högt håller du henne?
– Det är en av de mest lovande hästarna jag har tränat. Så fort som hon gick sista 800 i senaste starten är det inte många som kan göra i den här åldern.
Nästa start för Frustration blir ett försök till Breeders Course på Solvalla den 10 maj. Nytt för i år är att löpningsserien har en separat stofinal under elitloppshelgen med 600.000 kronor till vinnaren.
– Vi börjar där och siktar på E3 efter det. Med tanke på vad hon har visat är förhoppningen att hon ska vara med i största loppen.
Ett annat framstående sto efter Fourth Dimension är Kitty Hawk som kom till Stefan P Pettersson från Marcus Melander i USA i slutet av förra sommaren. Hon gjorde två starter på svensk mark som tvååring och vann båda. I årsdebuten i Margareta-serien blev hon trea från spets.
– Planen var att köra henne i rygg på Frustration. Nu hoppade den direkt och då blev vår häst seg och bekväm i ledningen. Som upptränad i USA är hon van vid att löpa allt hon kan i två minuter och sedan är det färdigt. Jag hoppas att jag kan förbättra hennes uppträdande, säger Stefan P Pettersson.
När får vi se henne nästa gång?
– I början av april. Hon fick aldrig någon riktig vinterträning, men nu tränar vi på tuffare. Målet framöver är att köra henne i ryggar så att hon får öka till slut i stället för att försvara sig hela vägen in i mål. Det måste hon lära sig.
Hur känns hon fysiskt?
– Det är en värsting.
DAVID GRUDD
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.