Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så säger profilerna om körhanden

Foto: MARIA HOLMÉN/ TR BILD
Gunnar Melander. Foto: MARIA HOLMÉN/ TR BILD

Vad är en körhand och är det något man kan lära sig?
Travronden lät tolv profiler inom sporten få utveckla hur de tänker kring de här frågorna.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
"Det ska egentligen heta körfingrar", säger Lutfi Kolgjini. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Lutfi Kolgjini, före detta tränare: 

Vad är en körhand enligt dig?

– En körhand är väldigt foglig. Det är när man kör hästarna på fingrarna, det ska egentligen heta körfingrar. Du kör inte hästen på handen utan på fingrarna. Med en riktig körhand använder du inte armarna. Du är foglig och mjuk mot hästen.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Nja. Jag tror att man har det, men man kan även lära sig det om man förstår sig på hästen. Jag skulle tro att den som har det får hästarna att göra lite extra också. De finaste körhänderna jag någonsin har sett tycker jag var Ulf Thoresens, men även Bo William Takter var otrolig.

Foto: MIA TÖRNBERG/ TR BILD
Helen Ann Johansson var den första kvinnan som vann Prix d'Amérique och delar årligen ut pris i sitt lopp på Vincennes. Här står hon med Örjan Kihlström. Foto: MIA TÖRNBERG/ TR BILD

Helen Ann Johansson, före detta kusk:

Vad är en körhand enligt dig?

– Det spelar ingen roll om du rider eller kör en häst. Det är hästens mun man håller i och då ska man ha en bra kommunikation med hästen, och inte slita och dra. Man ser alla möjliga sätt att köra och rida hästar på, en del är bättre än andra. Du ska vara rädd om djuret men det handlar också om att kunna få hästen att prestera. Den första delen är mer om hästvälfärd och det hänger ihop, du får inte hästen att prestera om du inte kör hästen på ett bra sätt.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Det tror jag till viss del. Jag tror att vissa har lättare för att hantera det än andra, det är väl så med allting. Men ibland är det träning och övning som slår klass.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
"Det är inte så att de tio bästa på vinnarstatistiken har de tio bästa körhänderna", säger Roger Walmann. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Roger Walmann, tränare, Solvalla: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Körhand för mig är en som kan köra hästen lätt och som kan ta tillvara på både hästens mun och trav. Som kan låta hästen löpa ut i sitt tempo utan att hålla för hårt, utan att förstöra hästen genom att ta honom för hårt i munnen, säger han och fortsätter:

– När jag kör häst har jag aldrig mer än två fingrar i “tömluckan”.

De som kan köra häst behöver inte ha mer än två fingrar där. Men det är inte så att du har dåliga körhänder bara för att du har fler fingrar i tömluckan. Roger Walmann påpekar också att han inte ser en direkt koppling mellan de bästa kuskarna – och bra körhänder.

– Det är inte så att de tio bästa på vinnarstatistiken har de tio bästa körhänderna. Så är det inte, men det tror jag att många tror. Du kan vända på det – jag vet om flera goda körhänder som inte är med på topp tio-listan. Det finns många som är jävligt bra på att köra häst, men som aldrig får chansen att göra det, dem är det ingen som räknar med.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Kari Lähdekorpi menar att en bra körhand är något man verkligen lägger märke till. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Kari Lähdekorpi, före detta tränare: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Det är lite svårt att förklara men man får bara en känsla när man ser någon köra, just att den har en bra körhand.

– Men hur ska man förklara det? Det är inte så enkelt. En bra körhand kommer fram i situationer där man måste reagera snabbt, när man måste korrigera en häst som är nära att galoppera. Känslan att någon har bra körhand kan också märkas i upploppsstrider där det är lite knivigt. Där man måste hålla hästen i trav men ändå se till att den håller farten.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Nja. Det är förstås erfarenhet som ger färdigheter och körhänder blir bättre när man får rutin, men det finns säkert lite medfött också. Det finns de som kört tusentals lopp som kanske inte har samma körhänder som någon annan.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Torbjörn Jansson avslutade sin långa kuskkarriär förra året. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Torbjörn Jansson, före detta kusk och tränare: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Körhand menas nog de som har känslan att handskas mjukt och fint med hästarna. Det är väl det man menar. Den som är mjuk och följsam och har känsla för hästen helt enkelt.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Ja, det kan man nog. En del har nog det där i kroppen på något sätt men jag tror också att övning ger färdighet. Nog tror jag att det går att lära sig någorlunda.

Foto: MAGNUS ÖSTH
"Den bild jag lägger i körhand har förändrats lite med åren", säger Göran Borgås. Foto: MAGNUS ÖSTH

Göran Borgås, expertkommentator som följt travet i 35 år: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Framför allt är det när häst och kusk blir ett ekipage. När det är samtrimmat och harmoniskt. Det är något speciellt med att beskåda det, när det inte är två separata enheter utan något de gör tillsammans.

Göran Borgås tror att diskussionen om körhand kanske var vanligare förr när hästarna hade mer problematiska rörelsescheman – och att det var kuskar med bra körhänder som kunde stötta upp dem. Enligt honom är det ett hantverk som har utvecklats.

– Den bild jag lägger i körhand har förändrats lite med åren. Åtminstone min definition av en körhand innebär också att kunna läsa av konkurrenterna: Vem ska jag köra mot? Hur ska jag komplicera för konkurrenten? Vad händer om jag går tidigt - tvingar jag då honom att köra något? Har man samspel och kemi med sin egen häst kan man också få tid och utrymme att fundera över andra ting som är viktiga när loppet ska avgöras.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Mats E Djuse tror att en god körhand kan gynnas av medfödd känsla för hästen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Mats E Djuse, kusk, Hagmyren: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Att man kommer bra överens med hästen och att kusken kan förstå hästens signaler och bemöta dem på ett bra sätt när man håller i tömmarna.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Ja, till viss del i alla fall, sedan kanske man behöver ha lite medfödd känsla också men det går nog att lära sig till ganska stor del, absolut.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Wilma Karlsson tror att det är bra att vara mjuk och lugn som kusk. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Wilma Karlsson, kusk, Halmstad: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Det var en bra fråga. Tänker jag på min körhand är den, vad jag har hört, mjuk och följsam och det är inga hårda tag. Man är bara mjuk och lugn.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Det kan man säkert. Jag tror att man kan lära sig det mesta, får man tips och råd och kollar på hur de bästa kör och vad de har för körhänder kan man säkert ta efter dem.

Foto: TOM JÖNEHAG
Gunnar Melander hyllar Magnus A Djuse. Foto: TOM JÖNEHAG

Gunnar Melander, tränare, Hagmyren: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Att man är samspelt med hästen och att man är lätt på handen, inte hård, utan följsam. Det är när man samarbetar med hästen, att man är mjuk och inte hård. Man pratar om det i tävlingssammanhang och många är naturligtvis duktiga, men det där är viktigt varje gång man kör häst. Varje träningstillfälle.

Gunnar Melander tror att vissa har en naturlig förmåga när det kommer till att köra hästar men att det också borde läggas mer tid på utbildning i det.

– Man ser många med väldigt fina körhänder. De som är duktiga och har fina framgångar tror jag har det där i sig från början. Känslan för djur hänger ihop med körhanden. För de som börjar sent i livet med hästar och inte har hållit på med det från början är det naturligtvis viktigt att visa att det går att lära ut. Samspelet med hästen behöver läras ut.

Det har mycket att göra med horsemanship, att man ser till helheten med hästen, där ingår körhanden.

– Nu har jag följt Magnus Djuse lite extra då han kört åt mig och jag ser vad följsam han är. Enormt följsam. Sådana kan man givetvis ha som förebilder när man lär ut. Det är viktigt att framföra samarbetet med hästen för det har med djurvälfärd att göra. Att försöka slippa undan vassa bett och sånt, kan man samarbeta med sin häst behöver man inte så vassa bett.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
"Körhand betyder någon som har känsla med hästen och som får dem att inte pulla och kommunicera", säger Per K Eriksson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Per K Eriksson, tränare, Mantorp: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Körhand betyder någon som har känsla med hästen och som får dem att inte pulla och kommunicera.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Nej, du kan lära någon att köra hyfsat bra men det där sista tror jag inte att du kan lära ut. Jag tror inte att de själva vet vad de gör.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Örjan Kihlström: "Du kan aldrig lära en människa att bli bäst i världen men du kan lära dig till en viss gräns." Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Örjan Kihlström, kusk, Solvalla: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Det är att kunna hantera hästen och få den att trivas med kusken, att få den att hålla sig både lugn samt att vilja springa. Och även kunna stötta dem när de är nära att galoppera. Det innefattar väl en hel del olika parametrar.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Till viss del men inte allt. Det är som med alla olika sporter, du kan aldrig lära en människa att bli bäst i världen men du kan lära dig till en viss gräns.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
"Jag skulle säga att det finns två olika perspektiv", säger Kim Moberg om körhand. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Kim Moberg, B-tränare, Solvalla: 

Vad är en körhand enligt dig?

– Jag skulle säga att det finns två olika perspektiv. Det är att kunna hålla de svåra hästarna i trav om de är nära att slå ihop eller är rulliga. Att man då kan få dem att springa på gränsen till vad som går. Den andra aspekten är kanske att få de att springa det där lilla extra. Om det är en häst som inte bjuder det den kan så kan det vara att övertyga hästen om att ta i den där sista procenten som behövs. Det är två lite olika saker men jag tycker bägge är körhand.

Tror du att det är något man kan lära sig?

– Till en viss del, sedan tror jag inte det till hundra procent. Vissa bara har det. Ponnytravare är extremt bra läromästare för de är inte några rentravande små varelser. Man kan lära ut hur man ska göra och man kan köra många hästar och förstå vad som menas, men jag tror att vissa som kör bara har det.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.