Sveriges ledande travtidning
ANNONS

6 frågor till...Anne Raatikainen och Josefin Sandkvist

Foto: PRIVAT/MARIA HOLMÉN/TR BILD/
Josefin Sandkvist och Anne Raatikainen svara på frågor. Foto: PRIVAT/MARIA HOLMÉN/TR BILD/

Travronden har ställt 6 frågor till två hästskötare: Anne Raatikainen och Josefin Sandkvist.
Den här gången handlar det bland annat om vad som kan vara bra att tänka på som ny inom yrket samt hur de ser på årstiden alla har längtat efter – våren.

Publicerad:
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Stjärnhästen Makethemark tillsammans med sin skötare Anne Raatikainen Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
FAKTA

Anne Raatikainen 

  • Ålder: 44
  • Arbetar hos: Petri Salmela. 
  • Bakgrund: Flyttade till Sverige 1998 från Finland. Då började jag jobba hos Petri i Boden. Sedan jobbade jag hos Kari Lähdekorpi mellan 2007 och 2011. Sedan har jag varit hos Petri sen dess. Jag sprang i stallet hos min granne när jag var liten, sedan köpte vi en häst av dem. Efter grundskolan sökte jag in på ett hästgymnasium i finska Kaustby. Under praktikperioden var jag hos Rainer Björkroth, det var väldigt lärorikt. Sedan skulle vi söka en ny praktikplats när skolan var slut, då sökte jag mig till Petri. 
  • Passhästar: Judge Dredd Sisu, Idomenio Sisu, Henry Flyer Sisu, Jaguar Sisu, Loudandclear Sisu, Blinding Light, Speed Matters och en egen tvååring som heter Bee Garde, efter Makethemark förstås. 

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Den börjar runt klockan sex på morgonen i stallet. Vi har vanliga morgonsysslor, sedan kör vi hästar och på eftermiddagen tar man hand om hästarna. Beroende på hur dagen ser ut så är man färdig med allt någon gång mellan klockan 16 och 18. Ibland har man tävlingar man ska iväg på och ibland är det helgjobb. Vissa helger är det också tävlingar och ibland får man vara ledig.

Vad säger du om vintern som varit?

– Jag tycker att vi har haft en ganska bra vinter i Stockholm. Jag har varit i Stockholm nu i några år och sett många olika vintrar med regn och allt möjligt. I år har vi fått snö och vi har haft snö som legat i några veckor. För mig som är född i Norrland så tycker jag att det har varit kul med snö. Jag tycker att vintern har varit bra men jag gillar att vi går mot våren nu. Vi har haft hästar som har tränat på och vi har haft hästar som har tävlat, det har varit lite blandat. Det har varit lättare när vi har kunnat träna på snöunderlag, i några veckor var det stabilt, det var häftigt. 

“Behålla lugnet och harmonin”

Vad anser du är den viktigaste egenskapen som hästskötare? 

– Jag tycker att det finns så många olika sätt att vara på och alla har säkert sitt eget sätt. Jag vet inte vad som är viktigast. Men jag tror i alla fall att man ska tycka om det här jobbet och djuren framför allt. Sedan är det bra att acceptera att man inte ska vara så beroende av tider utan försöka behålla lugnet och harmonin. Jag tror att det är viktigt för hästarna och att det smittar av sig. Hästar måste få vara hästar också, de måste få vara lite fria. 

Vi närmar oss högsäsongen, vad ser du mest fram emot i år?

– Jag vet inte. Det kommer flera fina och stora lopp och jag hoppas att vi kan vara med i några av dem. Det är alltid de loppen man längtar efter. Jag tycker att Judge Dredd Sisu har gjort det bra i år. Jag hoppas att han får vara med och utvecklas och vara med i V75-cirkusen. Sedan hoppas och tror jag att Henry Flyer Sisu gör en bättre säsong i år än i fjol. Han har i alla fall tränat mycket starkare och det är en väldigt kapabel häst. 

“Sådana hästar dyker inte upp så ofta”

Vad har betytt mest för dig hittills under din karriär som hästskötare? 

– Det är självklart Makethemark. Sådana hästar dyker inte upp så ofta. Petri har själv sagt att han inte vet om han kommer att få in någon mer sådan häst av den kalibern igen. Nu har vi hans avkommor och det ska bli väldigt spännande att se dem på tävlingsbanorna. Alla är så fina och de vi har tränar bra. 

– Han var själv en sådan klok individ. Han hade det inte alltid så lätt. Han hade lite bekymmer i början av karriären, han opererades i halsen och opererades i ett knä. Ändå kom han alltid tillbaka till eliten. Det var en oerhörd skalle på hästen. Han sprang in tolv miljoner och man öppnade aldrig upp öronen på honom. Han fick vara med i Elitloppet två gånger och den ena gången var han moralisk vinnare. Det var väldigt stort. 

Vad anser du är travsportens viktigaste fråga under 2024? 

– Allmänt tänker jag på hur vi ska få travsporten att fortsätta att hålla igång och hur ska vi få folk till banorna. Vi måste se till att hålla travsporten högt både i Sverige och även i Finland. Hur får vi mer folk till travbanorna och hur ser vi till att prispengarna håller nivån så att hästägare fortfarande kan ha hästar. Det tycker jag att man måste jobba mycket med. 

Foto: Privat
Josefin Sandkvist är en rutinerad hästskötare. Foto: Privat
Josefin Sandkvist är en rutinerad hästskötare. Foto: Privat
Josefin Sandkvist är en rutinerad hästskötare. Foto: Privat
FAKTA

Josefin Sandkvist 

  • Ålder: Jag blir 34. 
  • Arbetar hos: Adrian Kolgjini sedan oktober förra året. 
  • Bakgrund: Jag är uppvuxen på gård med hästar. Det har varit mycket hoppning, ponnygalopp och ponnytrav. Jag gick gymnasiet med inriktning trav och galopp. Jag hoppade av gymnasiet och började jobba – och sedan dess har jag jobbat. Jag började hos Hans Adielsson, sen hamnade jag i Österrike hos Haller, sedan var jag hos Michael Lönborg och sen hos Conrad Lugauer. Sen var jag korta perioder hos Jerry Riordan och Thomas Uhrberg. Sedan hamnade jag hos Peter Untersteiner, sen blev det Christoffer Eriksson när jag flyttade hem till Skåne, och sen har jag varit hos Lars I Nilsson och nu är jag hos Adrian Kolgjini sedan oktober. 
  • Passhästar: Jag har bara tvååringar, de är toppstammade, det är åtta hästar från Karin Walter-Mommert som Ludde har fött upp. Det är väldigt tacksamt att jobba med. 

Vad säger du om vintern som varit?

– Jag har inte varit jättedrabbad. Det är givetvis alltid tråkigt när det regnar och så. Men jag körde inte så mycket i vinter, jag har kommit undan ganska skonsamt. Jag var bara inne och selade då vi hade så mycket hästar att köra. Det var tacksamt. Vintern har varit ungefär som vanligt med regn och snöblask. Det var en period när det var väldigt kallt och mycket snö, då är det väldigt fint och det är skönt när det är så ljust. Periodvis har det varit katastrof och periodvis har det varit fint. 

Vad bör tänka på om man är ny som hästskötare?

– Man måste vara tillgänglig och flexibel i sitt arbete. Man kan inte gå hem klockan fyra vare sig man vill eller inte. Är det inte klart så är det inte klart, det är levande djur. Det är väldigt tufft och det har jag känt själv. Därför har jag lagt om lite och gjort ett aktivt val att välja att inte jobba med starthästar. Sedan måste man vara framåt och vilja lära sig. Man kan inte allt på en gång. Man måste lära sig genom att jobba och vara frågvis. Inte att man bara vill sitta och köra eller bara ha fina hästar. Man ska jobba sig uppåt. 

“Var inte rädd för att ta i”

Är det något råd du själv hade velat ha när du började?

– Jag började hos Hans Adielsson. Jag önskar att alla skulle kunna få jobba för Hans och lära sig. Han var väldigt duktig på att lära ut och en fantastiskt duktig tränare. Jag har fortfarande med mig jättemycket från Hans i det jag jobbar med varje dag, även från de andra tränarna givetvis, men jag lärde mig så otroligt mycket på de åren jag var hos Hans just för att jag ville lära mig. Jag var inte rädd för att ta i eller jobba. Det kommer perioder i livet där man måste välja jobbet först när man jobbar så mycket. Men man måste också lära sig att komma till den gränsen där man inser att man behöver fritiden och att man behöver lugna ned sig. Allt går inte ut på jobbet, men man får inte bli slapp eller slarvig. 

Vi närmar oss högsäsongen, vad ser du mest fram emot i år?

– Nu är inte Karin (hästägare, reds, anm.) så mycket för att starta hästarna som tvååringar. Men jag hoppas ändå att det kan vara någon som hon kan tänka sig att ta ut, som ändå ligger ganska mycket i framkant. Annars ska det bara bli kul att se utvecklingen, det händer så mycket med de här tvååringarna nu på kort tid. Jag hoppas att det är någon som kan starta, annars handlar det bara om att se utvecklingen från individ till individ. 

“Nästintill omöjlig att lösa”

Vad har betytt mest för dig hittills under din karriär som hästskötare? 

– Det är mycket på olika sätt som jag har fått ta med mig. Som helhet är det att jag har fått förtroende att sköta hästar som har hållit sig bland årgångstopparna i lite större lopp. Jag var hos Peter Untersteiner i nästan åtta år och där fick jag extremt stort ansvar själv. De hästarna jag hade var mitt jobb till 110 procent, givetvis var Peter delaktig, men vi skötte oss själva på den gården. Det var nog att jag fick förtroendet att ha ansvar över så fina hästar som jag hade. Det har jag nu också, men där var det lite annorlunda för där var det bara jag och en till som tog hand om det från början. 

– Det har varit E3-finaler, tyska derbyt, lite sådana personliga saker som betytt mycket. De tror inte på mig här, men det sjuka är att jag aldrig har haft en V75-vinnare, det är väldigt komiskt. 

Vad anser du är travsportens viktigaste fråga under 2024? 

– Det finns så många viktiga frågor inom olika ämnen. Egentligen är det hur man ska kunna lösa så att det blir mer skonsamt att arbeta. Nu kommer jag inte att åka på så mycket trav (i mitt nuvarande jobb) men jag tänker mycket på hur man ska kunna lösa ett smidigt och bra sätt för att skötarna inte ska bli drabbade av alla körningar till och från tävlingar, och de tidiga morgnar efter trav med lite sömn. Det är väl det, den är nästintill omöjlig att lösa, men det är väl hur man ska kunna gynna skötarna mer på det viset. Det blir ganska mycket övertid utan att man åker på trav. Det är väl det, men sen har jag inte svar på hur det ska lösas. Det måste bli lite mer attraktivt att jobba som hästskötare eftersom att det dessutom är brist. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.