Storlopp blir större
Från 1,2 miljoner till två miljoner kronor. Det är vad som väntar i år om man tar hem Åby Stora Pris i två raka heat.
Åbytravet presenterar dessutom fler satsningar under året.
Inför detta år fanns tankar på att göra om Åby Stora Pris från heatlopp till långlopp, men så blir det inte.– Konkurrensen är rätt tuff mot Jubileumspokalen på Solvalla och många andra lopp runt miljonen i Sverige. Åby Stora har helt annan dignitet historiskt och då ville vi hitta på något. Jag drog idén om långlopp för styrelsen, men man ville gärna behålla upplägget som var med heatlopp, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.
Ifjol delades det ut 400 000 kronor till vinnarna i heatloppen samt ytterligare 400 000 kronor i ett eventuellt skiljeheat. Där blir det klar uppryckning i år.
– Ska hästarna springa kanske tre heat på en dag ska de få betalt också för att göra det. Vi kommer behålla prisskalorna i heatloppen, men i skiljeheatet gör vi höjning. Där får vinnaren 1,2 miljoner medan tvåan får 200 000 kronor. Och skulle det nu bli samma vinnare i båda heatloppen kan segraren kvittera ut två miljoner kronor.Även om Åby Stora Pris inte blir något långlopp kommer det ändå finnas ett sådant under den tävlingsdagen då man gör om Lyons lopp och höjer förstapriset ordentligt.
– Lyons lopp har varit ett tilläggslopp över volt. Jag tycker väl inte att vi har fått ut något speciellt bra lopp av det och ändå lagt 200 000 i förstapris. Eftersom vi hade idén om att köra Åby Stora över 3 140 meter autostart så gör vi om det här loppet istället.
I Lyon Grand Prix som loppet kommer heta väntar 500 000 till vinnaren, vilket också gör att loppet får grupp II-status och därmed ingår i Masterserien.
– Det blir som en final av det Summer Meeting vi har tillsammans med Halmstad, Jägersro, Charlottenlund och Bjerke. På dessa fyra banor körs ett stayerlopp och totalvinnaren får en inbjudan till Lyon Grand Prix. Den hästen har kanske inte tjänat så mycket pengar som de andra deltagande hästarna och då kommer den hästen därför att få välja spår först, medan det blir lottning för övrigas del.
Förutom det wildcard som delas ut till totalsegraren av Summer Meeting kommer även banorna som ingår i tävlingsserien dela ut varsitt wildcard till valfri häst.
– Varje bana står som värdskap för den häst banan bjuder in till loppet. Det är fritt fram och välja vilken häst som helst. Övriga sex platser i loppet är det vanlig startanmälan till.
Hur kan Åbytravet då göra dessa satsningar?
– Alltså, vi har inte fått in mer medel i år från ST jämfört med ifjol. Det är på våra egna medel och sponsorer vi kan satsa 1,3 miljoner kronor till att höja prispengarna. Åby har varit en anläggningsbana i många år. Nu känner vi att investeringarna börjar ge lite avkastningar. Vi har haft som målsättning att generera allt tillbaka till sporten. Den summan vi lägger själva kommer ticka upp rejält de närmsta åren som det ser ut nu. Vi är på rätt väg att ge tillbaka till sporten och det känns jäkligt kul, säger Jon Walter Pedersen.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.