Spännande framtid för Solvalla – efter unik affär
Stockholms Travsällskap har tecknat ett avtal med fastighetsbolaget Balder. Avtalet innehåller försäljning av mark i den blivande stadsdelen Solvallastaden.
– Det viktigaste är signalen till aktiva att Solvalla har kapital att satsa på utveckling, säger Markus Gustafsson, ordförande för Stockholms Travsällskap.
Det händer saker i området kring Solvalla. I framtiden kommer Tvärbanan att gå förbi Solvalla och dessutom ska området bli en knytpunkt för SL-bussar. I början av veckan stod det också klart att Stockholms Travsällskap tecknat ett avtal med Fastighets AB Balder – ett avtal som är ett stort steg att förverkliga visionen om upp emot 2200 nya bostäder i området. Totalt handlar det om en försäljning på 83 400 kvadratmeter mark.
– Är man på väg att bli tränare, lärling eller hästskötare är det en signal om framtidstro. Den signalen tycker jag är det viktigaste. Att vi har kapital som gör att Solvalla kan satsa på utveckling, säger Markus Gustafsson, ordförande för Stockholms Travsällskap.
Hur mycket pengar affären kommer att ge Stockholms Travsällskap är inte officiellt, men försäljningen gör att travsällskapet måste betala mellan 250-300 miljoner kronor i kostnader för infrastruktur. Kostnader för bland annat gator, vatten, avlopp, fiber och el.
– De här summorna gör att man kan förstå vilka summor det rör sig om. Det är stora kostnader vi behöver betala, men det är klart att vi inte sålt marken för 250 miljoner kronor. Då hade vi lika gärna kunnat behålla den. Exakt hur mycket pengar affären rör sig om kan jag inte gå in på. Det är en del av sekretessen i avtalet, säger Markus Gustafsson.
Solvallastaden är ett nytt stadsutvecklingsområde där Stockholms Travsällskap och Stockholms stad avser att bygga upp till 2200 nya bostäder, men några pengar till travsällskapet väntas inte komma förrän under 2021 när detaljplanen förväntas vinna laga kraft.
– Först då kommer vi att få de första utbetalningarna. Det är tyvärr inte imorgon utan vi siktar på att ha allt klart 2021. Det kanske kan vara något år långt fram i tiden, men det behöver inte vara dumt att ha något år extra att bestämma vad vi ska göra med pengarna heller, säger Markus Gustafsson och fortsätter:
– När man gör en sådan här typ av försäljning tycker jag att man ska ha stor respekt för historien. 1916 köptes marken där travbanan ligger och jag tycker att man ska ha stor respekt för de människor som då tog upp pengar ur egen ficka och satsade. Marken där och då kostade 29 000 kronor. Man måste skänka de här personerna en tacksamhetens tanke. De som köpte marken på den tiden var enormt förutseende och det skrevs faktiskt i årsredovisningen 1926 att: "nu äntligen har vi fått detaljplanen klar för alla tomter på stallbacksparkeringen." De tomterna var tänka att finansierna inköpet 1916, men det blev aldrig av. Försäljningen blir av nu istället.
Hur stort var intresset för marken?
– Det har funnits 15-20 intressenter som var villiga att lämna anbud. Våra konsulter kom fram till tre av dessa som vi valde att jobba vidare med. Så småningom utkristalliserade sig Fastighets AB Balder som vi gjorde upp med. Det handlar om ett värenommerat börsbolag vilket ger oss viss trygghet.
Vad händer härnäst?
– Vi jobbar hårt för att få processen att gå framåt. Det skulle kunna komma in någon överklagan, men eftersom det inte finns någon annan ägare än Stockholm stad runt vår mark borde det rulla på, säger Markus Gustafsson som hoppas få till en bra diskussion kring vad travsällskapet ska satsa pengarna på.
– Det är viktigt att säga att det inte på något sätt är bestämt vad vi ska göra med pengarna. Det finns saker som förväntas både här och där, men det är något som är viktigt att diskutera. Jag ser gärna att så många som möjligt av bas-organisationerna är med och säger vad de tycker. Vad som är rimligt så att vi får ett bra samtal under vägen fram. Det ska inte bara bli en styrelsefråga.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.