Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ryttare kritiserar fystest – överväger att sluta

Foto: TR BILD
Emilia Leo och Susanne Osterling är kritiska mot fystestet. Foto: TR BILD

Montésporten tappar ryttare.
Anledningen anser några av landets framgångrikaste ryttare är de nya och tuffa fystesterna.
Svensk Travsport håller inte med. Förslag fanns till och med på ett dubbelt så hårt fystest.
– Vi kan inte tappa fler ryttare, säger Emilia Leo.

Publicerad:

Montésporten kommer från Frankrike. Den infördes på allvar i Sverige 2004. Svensk Travsport (ST) ville rekrytera nya till travsporten, främst unga tjejer. Sadelsporten skulle vara en bra väg in i travet.
Till en början drogs många, framför allt tjejer, till montén. Men de senaste fem åren har de flytt sporten; från 590 licenserade ryttare 2013 till endast 206 ryttare 2018. En minskning med hela 384.
– Jag känner flera som har lämnat in licensen på grund av testerna. Jag kan sitta i sadel hur länge som helst men jag spyr när jag tänker på att göra löptestet. Jag klarar det men löpningen säger lite om min styrka i sadeln. Tyvärr har testet blivit en piska i stället för en morot, säger Susanne Osterling.

Solängettränaren har tillhört en av Norrlands framgångsrikaste ryttare sedan montéstarten.
– De (ST) föreslår att man ska träna för att klara löpningen, hur ska jag hinna träna eller ens orka? Jag jobbar tio timmar i stallet varje dag, ett par gånger i veckan åker jag på tävlingar. När helgen kommer säger kroppen ifrån och jag måste vila. Så är det bara.

Landets tvåa i montéligan, Emilia Leo, är inne på samma linje.
– Jag kan köpa att man provade med fystest men nu tappar sporten väldigt många ryttare och då måste man utvärdera och göra om så att det passar oss bättre. Vi har alldeles för få ryttare och dålig bredd i dag.

Överväger att sluta

Jenny Brunzell har tillhört toppryttarna under flera år.
– Jag överväger starkt att sluta med monté. Jag har spelat handboll tidigare men nu är mina knän slut för löpning. Men att sitta i sadel är inga problem. Jag hoppas att ST lyssnar på oss aktiva och att de gör om och gör rätt, säger Brunzell.

Stina Swartling är ansvarig för montésporten på ST. Hon håller inte alls med svenska montéeliten.

“Anledningen till den drastiska minskningen 2014 var att fystestet infördes för de som tog ny licens och därmed rensades mörkertalet bort med de som bara hade licensen men aldrig red lopp. När något är nytt är det svårt att undvika protester. I början var det en del åsikter kring att fystestet införts, men nu har de flesta accepterat det och tycker att det är väldigt bra att det är extra krav för montélicens”, skriver Swartling i ett svar till Travronden.

Fystestet kommer från galoppsporten. Förslaget var från början dubbelt så tufft, alltså två min på övningarna och 20 armhävningar på tå (se faktaruta).

– Man kan inte jämföra galopp och monté, mer än att det är en fysisk aktivitet. I monté sitter man så stilla som möjligt, medan i galopp följer ryttaren med hästens rörelse hela tiden. Dessutom sitter galopplärlingar i sadeln hela dagarna medan vi som jobbar med trav kör häst i vagn. Sen kan man ju undra varför det är så tuffa tester i monté och inget test om man ska köra sulkylopp. Att köra sju-åtta sulkylopp en dag, varav några tunga kallblod, är inte så enkelt, säger Susanne Osterling.

Syftet: Öka säkerheten

Stina Swartling om fystestet: “Det ska vara inslag av både kondition och styrka vilket detta test har. Syftet med fystestet är i första hand att öka säkerheten, men även till stor del att man som montéryttare behöver vara vältränad och detta ger en extra skjuts för att komma igång med sin träning.”

I Norge har man drabbats av samma stora nedgång av montéryttare. Antalet är nu nere på endast 120. Norges travförbund DNT har tidigare beslutat om samma obligatoriska fystest som i Sverige. Montéföreningen på Forus travbana har nu startat en protestlista om en ändring av testerna.
”Man kan vara en bra löpare och ha bra styrka, men ändå inte nog stark att fullfölja ett montélopp. Med detta som bakgrund anser vi att kraven i fysiska testerna bör ändras”, skriver Forus montéförening.
– Vi har hört om protestlistan och vi på DNT måste givetvis lyssna på våra ryttare. Vi kommer se över testerna och göra det så bra som möjligt för ryttarna i monésporten, säger Hanne Saebö på DNT.

I Sverige har breddisciplinen monté blivit en elitsport.
– Vi måste ha en dialog om vad som är bäst för montésporten, vi kan inte tappa fler ryttare, säger Emilia Leo.

FAKTA

Fystestet för ryttare 2018 och antalet licensierade ryttare 2012–2018

Fystestet kan göras när som helst under året och gäller då för nästkommande år Varje år ska en ryttare genomföra ett nytt fystest för att förnya licensen

FYSTESTET BESTÅR AV:
– Löpning 3000 meter Maxtid 15 minuter – Armhävningar på tå (knä ej godkänt) 10 stycken – Jägarvila mot vägg (benen 90 grader) 1 minut – Plankan på tå 1 minut – Burpees 1 minut – Som alternativ till löpning i undantagsfall kan cykling på motionscykel ske Deltagaren måste visa upp ett läkarintyg för hemmabanan som visar att denne inte kan springa Cykeltestet genomförs genom att cykla 15 minuter med 150 W på cykeln och hålla 60-65 BPM-tempo (beats per minute)

UTVECKLING MONTÉLICENSER:
2012: 618 montélicenser
2013: 590 Inför 2014 ställdes krav på att man skulle ha minst två aktiviteter de senaste två åren för att fortsatt få ha montélicens
2014: 370
2015: 360
2016: 319 Inför 2017 infördes fystestet för alla som red färre än 15 lopp per år
2017: 238 montélicenser Inför 2018 infördes fystest för samtliga montéryttare
2018: 206 montélicenser

KÄLLA: ST

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.