Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Larwik öppnar upp för (liten) comeback

Foto: Maria Holmén/Travronden
Bengt Larwik under sin tid som banreferent på Jägersro Foto: Maria Holmén/Travronden

Det är nästan på dagen tre år sedan Bengt Larwik slutade som
banreferent på Jägersro. I Travrondens helgintervju berättar den 68-årige legendaren om tiden efteråt, sina strider för landets amatörer och vad som krävs för en comeback i speakerbåset.

Publicerad:

När Travronden når Bengt Larwik på telefon är han på väg hem med sin hund efter ett möte på Jägersro, banan han är så starkt förknippad med.
– I dag (läs torsdag) har vi i amatörklubben tittat på sponsorer och artister inför Gentlemannadagen som är Jägersros största tävling för året sett till publik. Det är en riktig folkfest för alla åldrar som vi är stolta över, säger Bengt Larwik. 

Han är mångårig ordförande för både Skånska Travamatörklubben och amatörernas riksorganisation STaR. Men mest känd är 68-åringen givetvis för sin långa karriär som banreferent på Jägersro. Få röster är lika välbekanta för travpubliken som just Larwiks.
– Allt började med att Jägersros sekreterare Calle Holmgren åkte till Amerika och Red Mile. Där imponerades han över att banan hade en referent som berättade var hästarna låg i loppet, och han ville prova detta på Jägersro. Jag fick testa och blev Skandinaviens första banreferent.

Under 44 år blev det över 25 000 lopp där Larwiks karaktäristiska stämma ljöd över Jägersro - innan han tackade för sig den 28 januari 2014. Tre år senare ångrar inte "Mr Jägersro" att han slutade.
– Jag kände nog någonstans att min tid var färdig, 44 år är tillräckligt. Sedan kände jag mig också motarbetad av ATG och Kanal75.
Utveckla.
– Ja, de tog ju bort mitt ljud i ATG-sändningen på slutet vilket kändes konstigt. Det var väldigt många som hörde av sig och undrade vad som pågick, varför de inte fick höra mig i sändningen. 

Om Larwik inte var populär bland höjdarna inom travet på slutet, var responsen hos travpubliken en annan.
– Efter att jag slutat fick jag 130 mejl och 26 vanliga brev från travfolk runt om i landet och det värmde verkligen, konstaterar han. 

Karriären som banreferent är över, men suget finns kvar och han är inte främmande för en "liten" comeback i speakerbåset.
– Jag har gjort gästspel i både Norge och Danmark sedan jag slutade och jag kan tänka mig att referera igen på Jägersro vid ett separat tillfälle. Men då ska det vara en stor tävlingsdag som Hugo Åbergs eller Gentlemannadagen, inte något jäkla blask...

Även om Larwik inte hörs i högtalarna över Jägersro längre, hörs han fortfarande i Travsverige genom sina nämnda ordförandeposter. 
– Min huvudsyssla är att slåss för amatörerna, att de får rimliga pengar att köra om och att det finns rimligt med antal lopp. Tyvärr är det inte så nu, säger Larvik och utvecklar: 
– Det är bara att titta på prissummorna. 1980 kunde en seger i ett amatörlopp ge 20 000 kronor i förstapris, jämför man sedan med 2017 så kan det vara samma prissumma. Och då vet alla att träningsavgifter, transporter och veterinär blivit mycket dyrare. Det går inte ihop, säger Larwik som själv tränat, fött upp och ägt många hästar genom åren.

Förutom större prispengar och fler lopp skulle Larwik vilja se att amatörerna får mer utrymme under lördagarna.
– Jag vill inte sätta amatörerna mot montén eller lärlingar, men att amatörerna som varit stöttepelarna i svensk trav under alla år inte har fler lopp under V75-lördagarna är väldigt fel.
– Men jag har fått igenom en motion om att amatörerna ska ha minst ett lördagslopp i kvartalet, det är en början, säger Bengt Larwik. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.