Kima Frenning jubilerade – tog sin hundrade seger
Dubbla ryggfrakturer stoppar inte Kima Frenning. 27-åringen fortsätter att leverera i Australien och på Kilmore jubilerade hon med sin hundrade seger för säsongen.
– Egentligen borde jag kanske inte köra, men det är här min vinnarskalle kommer in, säger hon.
Kima Frenning är uppvuxen utanför Malmö, men flyttade till Australien för snart fem år sedan. Där pekar hennes travkarriär spikrakt uppåt. Särskilt den aktuella säsongen (som pågår mellan 1 september och 31 augusti) har varit något alldeles extra och på torsdagen kom hennes hundrade seger för säsongen när hon satte dit David Aiken-tränade passgångaren Raptors Flight (e. Bettors Delight) från ledningen.
– Det har gått väldigt bra och jag får köra väldigt fina hästar. Jag satte upp ett mål på 100 segrar i början av säsongen, men det trodde jag var omöjligt. Det är jättekul, säger hon.
Kima Frenning höll på med ponnytrav när hon var mindre och har utöver det provat på att jobba hos travtränare i Sverige under kortare perioder. Klimatet lockade henne till Australien – och där har hon sedan blivit fast.
– Jag valde att åka hit för att resa och jobba. Jag ville åka till ett varmt ställe. Min kompis har varit här och ridit en del monté och det var också något jag gjorde precis i början. Sedan var det en tränare som sökte folk och jag tänkte att jag kan prova på och se hur det är att jobba med travhästar här nere. Nu har jag inga planer på att flytta hem.
För drygt ett år sedan kom karriärens största kuskseger för Kima Frenning. Då vann hon och passgångaren Wrappers Delight (e. Bettors Delight) finalen av Empire Stallions Vicbred Super Series – ett lopp med grupp I-status och ett förstapris på 62.500 australiska dollar. Nu jobbar hon åt travtränaren David Aiken.
– När jag flyttade hit ville jag mest vara med och rida lite montélopp. Jag var aldrig inställd på att få köra så mycket som jag får göra nu. I början så gick det så fel det kunde göra när jag fick chansen i lopp och det var någon som sa till mig att jag aldrig skulle lyckas med det här. Då ville jag bevisa att den personen hade fel. Jag är väldigt tävlingsinriktad, säger Kima Frenning och fortsätter:
– Jag satsade mer på körningen och fick fler chanser av bättre tränare. Det är mycket hårt arbete bakom, men jag skulle aldrig kunna göra det utan tränarna som backar mig. Jag är dem evigt tacksam för det.
En annan seger som betytt mycket för Kima Frenning var den första med egentränade Buster Brady (e. Real Desire). En häst som på 13 starter tagit hela sju segrar. Alla med Kima Frenning i sulkyn. Den första kom i Cranbourne den 17 november och var värd 5.700 australiska dollar.
– I grund och botten vill jag helst bli tränare. Första segern med honom var väldigt speciell.
På tal om att vara tävlingsinriktad: Tisdagen den 2 juli var Kima Frenning med i en otäck olycka som slutade med två frakturer i ryggen och en inre blödning. Efter två nätter på sjukhus skrevs hon ut och redan lördagen den 6 juli var hon tillbaka i sulkyn – och vann lopp.
– Olyckan hände på en 800-metersbana. Min häst galopperade och stöp i backen och det var två hästar bakom som körde rätt in i mig. Det är inte jättebekvämt med två frakturer, men läkarna sa att det varken skulle bli bättre eller sämre av att jag kör häst så därför har jag bestämt mig för att göra det.
Hur pass ont har du?
– Egentligen borde jag kanske inte köra, men det är här min vinnarskalle kommer in. Skadorna kommer att läka av sig själva och det kommer att ta fyra till sex veckor. Resultaten har precis börjat gå uppåt för mig och det är svårt att tacka nej till att köra bra hästar. Eftersom jag inte är etablerad än vill jag inte riskera att bli av med chanserna till bra uppsittningar. Jag tänker att det får vara lite obekvämt ett tag. Jag har tagit ett par segrar efter olyckan. När man vinner lopp gör det inte lika ont.
Men det hämmar dig inte i sulkyn?
– När jag kör häst gör det inte så ont. Det är väl mycket adrenalin där och då. Det allra jobbigaste är att komma upp ur sängen på morgonen.
Vad hoppas du på i framtiden?
– Jag älskar att köra lopp och vill fortsätta med det. Men att träna hästar är min passion och jag hoppas kunna få in fler hästar i träning.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.