Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Jag var lite orolig innan jag kom ut”

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Förra veckans Pridefestival är till sin ända och trots utebliven prideparad har HBTQ-frågor lyfts i samhället. Frågor om alla människors alla lika värde och sexuella läggning är även någonting som berör travsporten. Och Sundbyholmtravets marknadschef Stefan Eriksson ser gärna större engagemang i frågan inom travets olika organisationer.

Publicerad:

En av årets absoluta höjdpunkter för många HBTQ-personer är Pridefestivalen under sommaren. Den gågna helgen avverkades årets pridefestival i Stockholm, en digital sådan. HBTQ-personer inom travsporten är få, något som Sundbyholmtravets marknadschef Stefan Eriksson definitivt märkt av.

– Det finns ju en del aktiva och andra som arbetar inom travet, men något stjärnnamn kanske inte finns och det gör nog att den här identifieringen kanske saknas. Det är synd, för de sporter där det finns HBTQ-förebilder märker man ju också att många HBTQ-personer blickar mot. Ridsporten är ju ett exempel, som man inte tycker är så långt ifrån oss egentligen. Så identifiering tror jag är oerhört viktigt generellt, säger Eriksson.

Få är det som positivt sett sticker ut så mycket som Stefan Eriksson inom travet. Med inte sällan glittriga kavajer och schlagermusiken på högsta volym har han inte bara lyckats med att få in en ny målgrupp av publik genom tjejkvällar och andra arrangemang. Han har i mångt och mycket försökt arbeta bort en stereotyp bild av en relativt gubbig bransch.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag var lite orolig innan jag kom ut för kuskar som man fått en fin vänskap med och så vidare, mycket beroende på att travsporten, precis som de flesta sporter, har en machokultur. Men jag måste, med det sagt, säga att jag aldrig upplevt några bekymmer inom travet kring att jag varit homosexuell. Och det tycker jag är fantastiskt. Istället kan snarare många tycka att det är kul att spela på den biten när det görs arrangemang, säger Eriksson och fortsätter:

– Samtidigt förstår jag mycket väl att det är en tröskel att komma ut inom sportvärlden. Den är många gånger ganska brutal i sin jargong. Skillnaden är att snacket i omklädningsrummen istället sker i stallen. Så jag förstår att det finns de som inte riktigt känner sig trygga med det snacket, och därför inte riktigt känner sig hemma. Men med min erfarenhet så är oron över att komma ut mest något som man har själv, för när man väl kommer ut överöses man inte sällan med kärlek, från ett eller annat håll. Och det har hänt mycket de senaste 20-30 åren, även om det fortfarande är ett stort steg att ta att komma ut.

FAKTA
  • Namn: Stefan Eriksson.
  • Ålder: 42.
  • Arbete: Marknadschef på Sundbyholmstravet sedan 2007.
  • Bor: Eskilstuna.
  • Äter helst: Pasta.
  • Favorithäst: Ina Scot.

Ett par sportföreningar, två närmare bestämt, har genomgått HBTQ-certifiering. Just utbildning, framför allt i de yngre åldrarna, är någonting som Stefan Eriksson gärna ser inom travet.

– För att arbeta bort sportjargongen tror jag det krävs att man tidigt lär folk rätt värderingar. Jag tycker utbildning inom travet vore på sin plats, jag tänker i första hand på travskolor, Wången och så vidare, men ju mer utbildning det blir i branschen desto bättre, säger Eriksson och fortsätter:

– Jag har som sagt aldrig blivit illa behandlad inom travet på grund av min läggning, men det handlar inte bara om den frågan, utan det handlar om att alla ska känna sig bekväma i vår sport. Och som jag sagt, travet är inte annorlunda än någon annan sport i att det finns en tuff jargong.

FAKTA

5 sommarfrågor till Stefan Eriksson

• Vilken är landets bästa sommarbana?
– Oj, då får jag inte säga Mariehamn? Det ligger ju närmare Sverige än Finland, så det får bli det. En idyllisk och genuin travbana där man får känslan av trav som det var på ”gamla goda tiden”.

• Vilket “sommarlopp” missar du inte?
– Jag brukar vara på plats på Hugo Åbergs Memorial, ett lopp med speciell feeling.

• Vad är svensk sommar för dig?
– Svensk sommar för mig är kvällssol vid Sundbyholms slott. Att njuta av musik, god mat och gott att dricka, njuta av vattnet och övrig natur.

• Hur tillbringar du denna speciella sommar?
– Jag är ju arbetsnarkoman, så för mig leder världssituationen till mer jobb. Jag måste nästan utomlands för att koppla av ordentligt, men så länge UD inte avråder från att resa utomlands ska jag försöka ta mig till Paris inom kort. Dit har jag längtat.

• Vilket är ditt bästa sommarminne travmässigt?
– När Amour d’Occagnes kom till Fyraåringstestet här på Sundbyholm 2011. Den tävlingskvällen är magisk varje år, och att ett utländskt ekipage tog sig till Sundbyholm för den kvällen var stort.

Med sina tjejkvällar, event och fester har Stefan Eriksson blivit en av de mest omtyckta marknadschefer inom travet.

– Jag älskar schlager, jag älskar glamour. Det fanns ett utrymme inom travet för något annat än ”skit under naglarna”, för att raljera lite. Och vi på Sundbyholm är oerhört stolta över hur väl det gått med våra evenemang och det är givetvis så att vi hoppas vara igång med att leverera härliga upplevelser snart igen, så fort världsläget tillåter. Det är fantastiskt att delvis ha fått in en ny målgrupp till travet - och inte minst är det härligt att många gånger se travfolket släppa loss. Jag tror det är positivt för helheten.

• En rad travskolor har engagerat sig i Pridefestivalerna i deras städer. Varför är Pridefestivalerna som utförs under året, där Stockholm Pride är den mest framstående i Sverige, så viktiga, skulle du säga?
– Jag tror att man måste se Pride i ett större perspektiv, även om vi i Sverige har kommit långt i dessa frågor så ser det helt annorlunda ut i många andra länder runt om i världen. Därför är Pride rörelserna viktiga både i Sverige och utomlands för att hjälpa till att skapa förståelse och tolerans för olikheter.

FAKTA

7 snabba frågor till Stefan Eriksson

  • Hav eller sjö
  • Hemester eller utlandssemester
  • Öl eller champagne
  • Uteservering eller grillkväll hemma
  • Kött eller fisk
  • Glass i strut eller glass i bägare
  • Lotta på Liseberg eller Allsång på Skansen
ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.