Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Höijer: ”Både nöjd och besviken”

Foto: Kanal 75
Linda Höijer på Svensk Travsport sammanfattar helgens arbete. Foto: Kanal 75

Efterspelet efter Elitloppshelgen handlade både om otillåten utrustning och Ringostarr Trebs dopingavstängning. Linda Höijer är avdelningschef för Hästvälfärd på Svensk Travsport och utvecklar deras arbetet kring båda frågorna.

Publicerad:

Holger Ehlerts Ringostarr Treb vann sitt försök till Sweden Cup och blev trea i finalen, men något dopingprov på hästen togs inte i och med något av loppen. Under måndagen kom sedan uppgifterna om att hästen stängs av för doping – detta efter att ha testats positivt i ett lopp i italienska Padova den 12 mars.
– Informationen om att hästen testats positivt kom till oss under måndagen. Min första tanke var så klart att det var konstigt att den träder i kraft precis dagen efter den här helgen och att vi inte fått ta del av informationen tidigare. Hade den informationen kommit till oss innan så hade han antagligen inte fått starta, säger Linda Höijer på Svensk Travsport.

Ringostarr Treb testades varken efter försöket eller efter finalen, varför inte?
– Vi tar aldrig tester på hästar efter försöket. Det handlar om att vi först och främst måste vänta 30 minuter efter loppet för att provsvaren ska vara korrekta. Sedan säger reglerna att vi får sticka en häst senast en timme före start och då blir det för tight inpå när det är både försök och final. Det gäller alla sådana typer av lopp, även Elitloppet och Åby Stora Pris. Anledningen till att hästen sedan inte testades efter finalen var att han inte var bland de två första i mål, vilket är den rutin som gäller för lopp i Sweden Cups storlek.

Svensk Travsport har utökat sina prerace-tester, oannonserade tester som gjordes både på auktionen och på ett flertal av de deltagande hästarna under Elitloppshelgen. Enligt uppgifter till Travronden är Ringostarr Treb en av de hästar som fått göra ett så kallat Prerace-test under helgen. Men det vill inte Linda Höijer bekräfta.
– Nej, det kommer jag inte att göra. Dessa dopningsprover som tagits utanför tävling kommer att publiceras om någon vecka på Svensk Travsports hemsida i vanlig ordning.

ST har utökat sitt arbete mot doping och redan nu har 300 oannonserade dopingtester gjorts utanför tävling i Sverige under året. Det är en fördubbling mot hela 2016. Under Elitloppshelgen gjordes ett hundratal dopingtester i någon form.
– Då räknar vi in auktionshästar, prerace-tester samt dubbla prover på ett antal hästar under helgen. Vi tar dubbla prover för att frysa in och använda i framtiden. Tiden för att få svar varierar beroende på prov och det kan ta alltifrån två veckor till någon månad. Av säkerhetsskäl vet inte labben om vilket prov som tillhör vilken häst och därför kan det dröja olika lång tid att få svar på tester från samma lopp.

I resultatlistan står det att vissa hästar testats fler gånger, varför är det så?
– Det blir dubbelt registrerat när vi tar fler prover på samma häst som till exempel urin, blod och hår. Det är egentligen ingenting konstigt med det och det är kanske helt onödigt att hästarnas namn står med fler gånger.

Kresten kring både Bold Eagle och Timoko fick dryga böter för att ha använt otillåten utrustning i loppen. Linda Höijer menar att Svensk Travsport gjorde vad de kunde för att hindra det.
– Det har varit mycket turer fram och tillbaka. Som jag upplever det från ST:s sida så gjorde vi det jobb vi ska och alltid gör. Vi informerar tränarna innan vad som gäller när de kommer hit och tävlar och under tävlingsdagen går vi runt och kontrollerar att allt ser bra ut. Det var hysteri i Bold Eagles stall med mycket folk, men vi påtalade för tränaren, kusken och deras manager att detaljerna de skulle tävla med inte var okej. Sedan väljer de trots att det att gå emot oss och komma ut med den otillåtna utrustningen.
– För mig spelar det ingen roll om det är Bold Eagle eller en häst som tjänat 2.000 kronor. Samma regler ska gälla för alla hästar och känner mig väldigt besviken över det som hände. Vi har utrustningsbestämmelser som är till för att följas och det har alltid fungerat bra förut.

Vad händer i denna fråga nu?
– Vi har diskuterat det här på ST och vi får ta det vidare. Vad som har hänt måste utredas och det kommer vi också att göra. I slutändan hoppas jag att något bra kommer ur det hela.

Slutligen, hur sammanfattar du helgen i Hästvälfärdsynpunkt?
– Jag är nöjd med antidopingarbetet och vi har aldrig tagit så mycket prover som vi gjort under den här veckan. Prerace-testerna är redan nu över 300 i år vilket som sagt är mer än dubbelt vad vi gjorde under hela förra året. Det är egentligen de allra bästa testerna när tränarna inte vet att vi kommer ut. Det är inte bara hästarna som testas utan vi gör också noggranna kontroller av medicinskåp och så vidare.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.