Hästskojarna vecka 19
Välkommen till Hästskojarna. Här berättar vi om allt i hästväg – men också om det märkliga djuret som kallas människan. Vi hyllar hjältarna och berättar om tabbarna.
1. BYTESHANDELN
Om det negativa eftersnacket läggs åt sidan smakade Délia du Pommereux seger i Paralympiatravet väl ur ett internationellt perspektiv. Björn Goop har vunnit tre av de fyra senaste upplagorna av Prix d’Amérique, två svenskfödda hästar har vunnit på 10-talet. Franska framgångar i Sverige har däremot inte duggat lika tätt. Ge och ta, är nog bra!
2. UTHÅLLIGHETEN
”Ge aldrig upp” är ett vanligt råd. Simon Gorski, född 1999, exemplifierar det väl. För fyra år sedan körde han sitt första travlopp och har fortsatt på tävlingsbanorna. En hel mandatperiod har han väntat på första segern och i söndags var det äntligen dags. Tillsammans med Skall Ha satt äntligen segern där, dessutom på Solvalla. Det skulle han väl bara ha efter idogt kämpande!
3. BERGHS TÄVLINGSSKALLE
Robert Bergh inledde lördagen på följande vis: Brände med jättefavoriten Hail Mary och hårt betrodda Vikens High Yield var tidigt slagen. Lätt att vackla och bli osäker? Inte Bergh. Han gjorde ett drag i Drottning Silvias Pokal som han vann, blev tvåa i Kungapokalen och vann med Easy Cash. Efter en dålig start på dagen vände han det till 1-2-1-2-2. Det är mental styrka!
4. SPURTEN
Må vara att det finns kortare upplopp än Vermos och att ledaren Milliondollarrhyme stannade helt sista biten, men avståndet som överraskningen Hickothepooh hämtade in sista 250 meterna var maffigt – dessutom försvann han och vann med god marginal. Sällsynt att ekipage lyckas hämta in så mycket mark över upploppet, särskilt i den här typen av race. I potten låg plats i Elitloppet!
5. PROPPEN UR
Jenni H Åsberg har haft en kämpig inledning på 2021, med bara en seger första fyra månaderna. Vad sägs då om tre stycken på ett bräde? Hon åkte upp till Dannero för att köra tre lopp och vände hem med lika många segrar. Tommy S Larsson som årsdebut som tränare står för skötseln på två dem. 100 procent är varken mer eller mindre, men här var det som idrottsstjärnor säger: ”110 procent!”.
6. UPPLOPPSRAKAN
Vaccinationerna pågår för fullt och tidigare rön har varit att coronaviruset inte är lika smittsamt i högre temperaturer. Efter kallaste april på 18 år i Europa är veckans värme efterlängtad. Nu kan det inte vara särskilt långt kvar till dess att viss publik får tillåtas på våra travbanor, åtminstone utomhus. Fornaboda, fikakorg och allt annat än elitloppshästar runt ovalen? Ja, det borde vara möjligt i sommar!
7. PR-KUPPEN?
I slutet av april gjorde Johnny Takter comeback på tävlingsbanan efter nästan två års uppehåll från löpkörning. Jodå, det slutade (förstås) med seger. En ganska så tajmad comeback får sägas då hans självbiografi ”En beundrad outsider” släpps den här veckan. En bok som skrivits av Henrik Ingvarsson. PR-kupp eller inte, lite draghjälp har aldrig skadat!
8. GROVARBETARNA
Deras namn syns inte till några startlistor och är inte loppen tillräckligt stora eller resultatet inte tillräckligt bra syns dem inte till i resultatlistorna heller. Hästskötarna handlar det om, så klart. Charlotte Andersson, Emma Nordström och Adrien Charbonneau är skötare till lördagens Grupp I-vinnare, men Hästskojarna vill också slå ett slag för alla andra som (hittills!) inte fått uppleva sådana storsegrar.
UTSPARKAD
Efterspelet: Det är inte första, inte andra eller tredje gången som en svensk storloppsdag får ett efterspel i negativa ordalag. Naturligt hos människan att anmärka på det negativa, men visst vore det skönt med en dylik tävlingsdag som bara flyter på utan att kritiska anmärkningar, oavsett hur befogat det är, flödar? En stor tävlingsdag utan stökiga incidenter!
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.