"Engagemanget i travet tror jag inte spelat roll"
Stall Zets grundare – Bengt Ågerup – är skyldig svenska staten 1,5 miljarder kronor.
Kammarrätten fastslog i fredags förvaltningsrättens dom: Ågerup anses ha sådana förbindelser med Sverige att han ska skattas här.
– Jag tror inte att hans engagemang i travsporten har spelat någon avgörande roll för beslutet, säger hans advokat Anna Romell Stenmark.
1996 grundade Bengt Ågerup ”Stall Zet”. Tolv år senare tillsattes Daniel Redén som vd för Brixton Medical AB som driver verksamheten. Ågerup är en framgångsrik forskare och entreprenör som grundade Q-Med 1987 – ett medicintekniskt företag. När företaget, år 2011, såldes för hisnande belopp var Ågerup bosatt i Paris, något han varit sedan 1994.
Förvaltningsrätten – en allmän förvaltningsdomstol som handlägger mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter – har ansett att Ågerup varit skattepliktig i Sverige vid försäljningen av Q-Med. Ett beslut som kammarrätten – en högre instans, motsvarande hovrätt – fastslog i fredags.
Stort intresse
Ågerup är, enligt det beslutet, skyldig att betala 1,5 miljarder kronor. Fallet har skapat så stor uppmärksamhet att advokatfirman Lindahl gått ut med ett eget pressmeddelande.
– Förmodligen är intresset så stort för att skattebeloppet är enormt, säger Anna Romell Stenmark som företräder Ågerup och agerar kontaktperson i ärendet.
"Förstår inte resonemanget"
Var klämmer skon som mest i det här fallet?
– Det kammarrätten har sagt är att de ekonomiska anknytningsfaktorerna påverkat beslutet. Bengt har bott utomlands i över 20 år och flyttade långt före försäljningen av Q-Med.
Hon är inte särskilt imponerad av kammarrättens agerande.
– Kammarrätten skriver väldigt lite, så man kan inte riktigt förstå resonemanget, det är i svepande ordalag att han har anknytning till Sverige.
Nekar inte anknytning
Bestrider ni att Bengt haft anknytning till Sverige under åren 2008-2013 som det här avser?
– Nej, Bengt har inte bestridit att han haft anknytning till Sverige, han har haft jobb här, haft en övernattningsbostad och så – men han anser att hemvistet har varit i Frankrike och sedan 2012 i Schweiz där han varit bosatt tillsammans med sin familj.
"Svårt även för mig att utläsa"
– Det faktum att Q-Med, som Bengt varit vd för, haft verksamhet i Uppsala, genom produktion, ligger nog till grund för beslutet. Annars hade han nog inte ansetts ha så stora ekonomiska förbindelser med Sverige, men det är svårt även för mig som är juridiskt skolad att utläsa. Jag tror att kammarrätten kanske inte vill att man ska förstå, för att man inte ska kunna planera för sin verksamhet.
Travsporten – ingen central roll
Travet har alltså ingen stor roll i det här beslutet?
– Jag tror inte att hans engagemang där har spelat någon avgörande roll. Brixton Medical ägs av ett bolag i Nederländerna. Bengt äger varken aktierna i Brixton Medical eller Lyftet Holding B.V. (moderbolaget, reds. anm.).
"Inte Bengts hästar"
Till Expressen har Brixton Medical AB:s vd, Daniel Redén, sagt följande:
– Jag vill inte säga att det är Bengts hästar, han startade bolaget förvisso – men nu är hästarna en del av det.
Domen kommer att överklagas, därmed söks prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen som är den högsta instansen.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.