”Det skulle underlätta för oss"
Ålands hästsportförening är inte nöjda med banans kaosartade tävlingssituation. En idé om att göra Ålandstravet till en svensk bana skulle kanske kunna lösa problemet?
Ålandstravet räknas som en finsk bana, men det är svenska ATG som står för spelutbudet och det här skapar administrativa problem före, under och efter tävling.
”Anmälningar görs enligt det finländska systemet, men under själva tävlingsdagen kör vi enligt svenskt reglemente och med svenska domare, säger Barbro Carlsson, ordförande i Ålands hästsportförening, travtränare och kusk på Åland, till Kanal 75.
Hon fortsätter:
”Och efter tävlingarna är det återigen finländska regler, så som dopingregler och eventuella böter, som gäller. Så som det är nu vill vi inte ha det. Det är alldeles för krångligt. Vi behöver en förändring.
I ett försök att få bukt med problematiken söker åländsk travsport hjälp i väst. I december möttes representanter från Ålands hästsportförening och Svensk Travsport.
”Vi undersöker möjligheten att samarbeta närmare med ST. Det skulle troligtvis underlätta för oss, säger Barbro Carlsson.
Enligt Barbro Carlsson är ett av alternativen att Ålandstravet skulle inkluderas i det svenska centralförbundet och därmed bli en svensk bana.
”Det här är bara spekulationer än så länge, men fördelarna är flera. Bland annat skulle vi få prisbidrag som alla andra svenska banor - något vi inte får nu. Men det finns också risker. Går vi med i ST kanske de anser vår bana vara så pass liten och obetydlig att de i framtiden lägger ner den.”
ST:s generalsekreterare, Johan Lindberg, är en av två representater från ST som träffade Ålandstravet i december.
”Vi måste undersöka saken och framför allt föra dialog med Hippos (finska travförbundet reds. anm.)”, säger Johan Lindberg till Kanal 75.
”Men visst förstår jag att Ålandstravet sträcker ut en hand. Det är en knepig situation som ställer till det för så väl administratörer som aktiva.”
Finns det en möjlighet att Ålandstravet kan gå med i ST och bli en svensk bana?
”Där är vi inte ännu. Som sagt, vi ska kolla på det här och försöka hitta en så bra lösning som möjligt. En lösning som kommer att gynna alla inblandade. Först och främst vill vi diskutera saken med Hippos.”
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.