Sveriges ledande travtidning
ANNONS

30.000 kronor i böter

Foto: HANOLD/ALN
Magnus Dahlén. Foto: HANOLD/ALN

En lördag i april blev Calvados In struken på V75 efter att Svensk Travsport har gjort ett oanmält besök hos tränaren Magnus Dahlén. Fallet har dragit ut på tiden, men nu har Svensk Travsports Disciplinnämnd kommit med sin dom mot Halmstadtränaren.

Publicerad:

Disciplinnämnden dömer travtränare Magnus Dahlén till 30.000 kronor i böter samt sex månaders körförbud för felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler.

- I stallutrymmena fann vi i strid mot reglementet bland annat italienska läkemedel, DMSO, sprutor och kanyler och även bikarbonat. När vi kom till stallet blandade Dahlén en vätska med bland annat alkaliserande citrater och som senare framkommit även bikarbonat. Dahlén uppgav då att vätskan skulle ges till Calvados In att dricka direkt i hinken. Intill hästen i en box med täckt fönster och färska spår av brun vätska hittade vi en väl inoljad sond och tratt i en hink med varmt vatten. Höger näsborre var insmord med en salva som fanns i boxen med sonden. Utifrån dessa fynd bedömde jag att det var sannolikt att Calvados In blivit dopad och strök därför hästen från V75-loppet, berättar Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport, på förbundets hemsida.

Halmstadtränaren gav ingen förklaring till sondningsutrustningen, men berättade att medicinerna och en del utrustning tillhörde en italiensk veterinär. I senare förhör har Magnus Dahlén kommit med olika förklaringar. Han har också medgett att hästarna i hans stall regelbundet får en blandning av alkaliska preparat och bikarbonat.

- Syftet med att tillföra alkaliserande substanser såsom bikarbonat eller citrat i en så kallad milkshake, är att höja hästens mjölksyratröskel. Tillförsel mäts i den totala koldioxidhalten i blodet hos häst och anges i mmol/liter plasma. I dagligt tal kallar vi detta värde TCO2. Vid provtagning av Calvados In uppmättes ett värde om 36,1 mmol/liter. Det internationella gränsvärdet för TCO2 är idag satt till 39 mmol/liter för den mätmetod Sverige använder och Calvados In låg därmed under gränsen för vad som betraktas som dopning, förklarar Åkerström och fortsätter:

- Vi tog också under ett dygn in hästen för att under kontrollerade former mäta Calvados Ins naturliga TCO2-värde. Detta visade sig ligga mellan 31 och 32 mmol/liter. Vår strävan är givetvis att alla hästar ska tävla utan att det naturliga TCO2-värdet är påverkat genom tillförsel av olika preparat. En omedelbar förändring av regelverket kommer därför att ske. Den innebär att all tillförsel av alkaliska ämnen 24 timmar före start förbjuds. I slutänden handlar det här, liksom allt vårt arbete, om att bibehålla vår höga standard avseende hästvälfärd och att alla i vår sport ska tävla på lika villkor.

Domen kan överklagas till Svensk Travsports Överdomstol.

Travronden har varit i kontakt med Magnus Dahlén, men han har avbjöt att kommentera domen just nu. Halmstadtränaren säger att han behöver tid för att läsa på om Svensk Travsports Överdomstols beslut. Travronden kommer att följa upp fallet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.