Sylvesterloppet 2021 till Dwayne Zet
Oscar Berglund tog karriärens största seger när Dwayne Zet vann Sylvesterloppet.
Efter en klockren styrning av Mats E Djuse avgjorde femåringen lätt – trots att han inte var som bäst.
– Då menar jag inte att det ska låta kaxigt utan det var Mats egna ord efteråt, han vann på sin klass i dag, säger Oscar Berglund.
(TV: Bilder från ATG.)
Dwayne Zet (e. Muscle Massive) är uppfödd av Daniel Redén och tävlade med goda resultat i den regin fram till i höstas då hästen köptes till Oscar Berglunds stall. Redan i debuten blev det seger och tidigare i december vann han ett STL-försök i bronsdivsionen. Dagens uppgift på Halmstad var dock tuffare med en mängd tuffa stayers på startlinjen. Djuse löste det dock galant och kunde lotsa fram hästen på bästa vis fram till upploppet och då avgjorde han säkert.
– Jag sade till Mats när han tog tömmarna att han är gjord för de här loppen. Han är en av de bästa på att spara meter, köra elegant och ge hästarna fina lopp och det var precis vad han gjorde här. Med råge min största seger – jag har aldrig varit i närheten av något sådant här, säger Oscar Berglund.
Prischecken uppgick till det något okonventionella beloppet 537 629 kronor. En topprestation behövdes faktiskt inte för att vinna loppet om man ska tro segergänget.
– Mats sade att hästen inte var på topp. Resan hade nog satt sina spår så i dag vann han på sin klass.
Det låter lite kaxigt?
– Nej, det är inte menat så. Absolut inte för att vara kaxig utan mer för att uttrycka hur stolt jag är över hästen som vinner trots det.
Hemmahopp i juni?
Framtidsvisionen?
– Jag tror att såväl jag som Daniel Redén trodde att han skulle vandra till den högsta klassen men att det skulle gå så fort att springa in de här pengarna kunde man kanske inte tro.
Jämtlands Stora Pris 2022?
– Drömma måste man få göra, så varför inte?
Cirka 100 mil väntar Oscar Berglund innan han är hemma i Östersund och nyårskvällen är redan planerad: snabbmat.
– Vi stannar till i Skara och övernattar och det är fullt eller stängt överallt i krokarna så det får bli McDonald’s, ofta blir det en klassisk Big Mac.
Riktigt lika långt hem har inte Emma E Johansson, hemmahörande i Kalmar, som med god marginal hinner hem till tolvslaget för att fira. Hennes Ego Sisu (e. Ready Cash) svarade för ett rejält dagsverke och tog hennes andra V75-seger, den första kom med Ritz Guiness i januari 2019.
– Känslomässigt så kommer alltid ”Ritz” att betyda allra mest, utan henne hade jag inte varit där jag är i dag men klart att Ego Sisu som jag också är delägare i betyder mycket. Han har ett högre tak än Ritz och tror verkligen att han kommer att kunna klättra i klasserna framöver, säger hon.
Segern kom minst sagt i ett bra läge för Emma som plockar ut A-licens efter årsskiftet.
– Verkligen! Året kunde inte ha avslutats bättre och jag har gått och sagt i några månader att 2022 kommer att bli ett toppenår så det känns väldigt roligt. Mest nöjd är jag med att ha tagit mig hit på egen hand, gjort allt själv.
I sulkyn satt Martin Malmqvist som noterades för karriärens första V75-seger.
– Han är alltid förstakusk på mina hästar men blev sjuk och var borta från travet en tid och då kom Markus Niklasson in och gjorde det jättebra. Niklasson kommer säkert att få köra hästar åt mig framöver också men Martin är förstakusk.
Visbylicensierade Martin Malmqvists senaste två år har varit speciella.
– 14 december 2018 åkte jag in på sjukhus och blev liggandes där i ett par veckor innan de hittade att jag har Addisons sjukdom. Efter att jag blev utskriven så började jag köra lopp igen men under 2020 var motivationen bristande, det var oklart med coronapandemin och hela året var bara konstigt, säger han.
Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom har du brist på hormonerna kortisol och aldosteron. Sjukdomen går inte över, men med behandling kan du oftast leva som du gjorde innan du blev sjuk. Behandlingen består av läkemedel som ersätter hormonerna.
Vanliga symptom är trötthet, viktminskning till följd av minskad hunger, pigmentering i huden, lågt blodtryck, yrsel, magont, muskel- och ledvärk.
Källa: 1177.
Nu är läget annorlunda.
– Jag känner mig inte jättesugen på att ta paus igen, det kan jag ju säga! Nu äter jag medicin och mår bättre än tidigare.
Din första V75-seger, hur var det att åka ut med reell segerchans?
– Kändes väldigt bra, inte allra minst att jag fick köra Ego Sisu nyligen så det kändes tryggt att ha känt på honom en gång. Jag tog ju inte ut något i förskott men trodde att jag skulle kunna vara bland de tre främsta och det kändes bra hela tiden. Ganska overkligt att avsluta året på det här sättet, lite som en saga.
Dold kuskseger?
Segern togs just före den tidigare förstakusken Markus Niklasson som körde ”ospelade” Önas Quintus åt Stefan Granlund.
– Egentligen kändes det väl inte annorlunda att duellera mot Ego Sisu mer än att jag känner den hästen väl och hade misstankar om att det skulle bli svårt att hinna ikapp den.
Stefan Granlund tränade även Niklassons andra uppsittning för kvällen – även den spelad till en procent på V75-spelet. Treåriga stoet Ninja Zon (e. Uncle Lasse) var rask från ett bakspår och kusken fick ned henne på innerspår för att sedan kunna ta rygg på storfavoriten I Can Steel och när denne övertog ledningen genom slutsvängen öppnade det sig för ninjan som dock inte var i läge att göra några samurajhugg i konkurrenterna.
– Hon har tendensen att vänta in de andra om hon kommer först. Genom slutsvängen känns det som att hon, orkesmässigt, bara kan lämna fältet men under hela upploppet körde jag för att bli tvåa. Först 50 meter från mål så begärde jag lite av henne och i dag fungerade det men egentligen var det först efter mål jag hade segerförhoppningar. Hade jag gått upp jämsides i början av upploppet är jag rätt så säker på att hon blivit tvåa.
En ”dold” kuskseger, alltså?
– Så kan man se det. Lite som Stefan Granlund sa efteråt: ”Känner man henne inte så hade man nog inte vunnit med henne i dag.”
Ett passande avslut på året för Markus Niklasson vars 2021 blev det bästa i karriären.
– Mest troligt för att jag har fått köra bättre hästar. Säkerligen har jag utvecklats också men det är svårt att de själv, det får mer andra bedöma.
Som många gånger tidigare spelade domslut en roll i V75-emsemblen. Conrad Lugauer vann stoloppet – V75-5 – med Devs Daffodil (e. Enjoy Lavec) och bestraffades med 2 000 kronor och avstängning för att ej ha hållit rakt spår på upploppet vilket stört medtävlare (Johan Untersteiners Darah Bibo). På frågan varför ekipaget fick behålla segern säger måldomare Mats Kvint:
– Därför att vi inte har diskning som bestraffning i Sverige. Vi gör bedömningen att han kan vinna loppet ändå, sen har han blivit bestraffad för incidenten.
Tycker du att det är ett bra arbetsklimat med lite av en gissningslek?
– Ja, men nu har vi ju det att förhålla oss till, det är vad som gäller i vårt reglemente och utifrån det så känner jag mig trygg i vårt beslut.
“Minst dåliga”
Skulle du vilja se förändring av reglementet?
– Det är något som diskuterats i många år på måldomarkonferenserna men än så länge är det här upplägget vi har nu det ”minst dåliga” har vi kommit fram till. Vissa länder har haft diskning som bestraffning men har gått tillbaka, som Danmark till exempel.
Folk kan nog tycka att det är konstigt att man får behålla en seger efter att kört på ett annat ekipage, vad säger du om det?
– Ja, det är ju inte första, och säkert inte sista gången, det inträffar och blir diskussioner men det är vad vi har att förhålla oss till. Jag tycker det är bra att det diskuteras.
Fullständiga resultat från Halmstadtravets tävlingar hittar du på Travrondens tävlingsplattform.