Så går det på Åby – lopp för lopp
Det är fina tävlingar på Åby i dag och här kan ni följa det hela lopp för lopp. Per Nordström var först ut med en imponerande Kentucky River i Lyons lopp (V75-1).
Lyons lopp, V75-1, 2640 meter auto
Per Nordström-tränade Kentucky River (e. Father Patrick) imponerade oerhört vid säker seger från spets. Det kostade en 1.08-öppning första 500 för att svara ut Power Doc och överta ledningen från Vinci Nice. Första varvet gick efter 1.13,7 men kort senare blev det en tryckare till för Nordström när både Usain Lobell och Invictus Madiba kom farande i spåren. Den sistnämnde höll heroiskt som tvåa, utan att kunna gå i närkamp med Kentucky River. Åke Lindbloms Power Doc höll bra som trea från tredje par utvändigt medan Usain Lobell stumnade till slut efter den tuffa forceringen mitt i loppet och sedan andra par utvändigt som femma. Gasolin avslutade piggt via open stretch som fyra medan Mellby Jinx (sjua) kom med en sen avslutning från fjärde ytter, men då var det alldeles för sent.
– Det bubblar av sköna känslor i kroppen. Jag gamblade inget första biten utan tog det lugnt de inledande 50 meterna för att sedan lätta på tömmarna lite. Hästen är bra och fruktansvärt stark. Till och med starkare än Önas Prince och det här kan bli riktigt roligt om han även förbättrar tekniken. Det stora målet i år är Jubileumspokalen, säger Per Nordström till Kanal 75.
Tomas Malmqvist var på plats på Åby med ett par hästar. En av dem var Invictus Madiba som slutade tvåa.
– Han stod för en fin prestation. Han var enormt bra och stred hela vägen in i mål. Han visade än en gång att han passar fint med den här typen av förhållanden, säger Tomas Malmqvist.
– Det var inte långt ifrån att vi kom förbi i första sväng men man kan ju inte köra över folk. Hade vi lyckats ta oss förbi blir loppet helt annat men han gick ju fantastiskt bra, säger Åke Lindblom om Power Doc som blev trea.
– Halva banan ligger i sitsen, den är fruktansvärt dålig. Det är pinsamt, säger Adrian Kolgjini om Aquarius Face som blev sexa.
– Vi deltog knappt i loppet, säger en märkbart besviken Stefan Persson om Edibear som blev först utanför pengarna efter en resa i fjärde par invändigt.
– Jag fick chansa lite då jag ville komma ned i ett andraspår och då begärde jag lite för mycket och det blev galopp men i övrigt kändes han helt okej, säger Örjan Kihlström om Global Concept vars chanser försvann snabbt.
STL klass II, V75-3, 2140 meter auto
Björn Goop hamnade så småningom i fjärde par utvändigt med egentränade Peter Pan (e. S.J.'s Caviar) och kunde sedan följa med i rygg i tredjespår under slutrundan. Över upploppet blev det en knapp men säker seger i en tät slutstrid. Hardcore D.K. var den som drog upp spurten i tredjespår från tredje ytter och sedan höll starkt som tvåa. Jonathan Star fick en tuff resa fram i dödens för Erling Rennesvik för att sedan hålla jättebra som trea.
– Jag förstod att Peter Untersteiners häst skulle hålla bra och var nöjd med den ryggen. Peter Pan utvecklas hela tiden och får en spännande fyraårssäsong, säger Björn Goop i vinnarcirkeln.
– Jag har ingen bra förklaring till galoppen. Han kändes jättefin både före och efter, säger Johan Untersteiner om Winner Brodde som inte höll sig till rätt gångart.
– Jättebra, stark insats. Små marginaler avgör på V75, säger Johan Untersteiner om Hardcore D.K. som var tvåa med pappa Peter i sulkyn.
STL bronsdivisionen, V75-5, 2140 meter auto
Robert Bergh körde till rejält ut på första bortre långsidan bakom Laredo Boko (e. Yarrah Boko) men fick ligga kvar utvändigt om ledande Dallas. Det blev dock andra par utvändigt när Stefan Persson i sin tur bytte tredje ytter mot dödens med Heroine Darling. Jorma Kontio höll i det längsta med en tapper Dallas men fick ge sig kort före mållinjen när Robert Bergh kom farande via open stretch. Den sistnämnde bytte andra ytter mot vinnarhålet cirka 500 meter från mål vilket blev ett vinstdrag. Heroine Darling höll skapligt till tredjeplatsen medan Indigo galopperade efter forcering till spets in i första kurvan.
– Jag hade väl på känn att Laredo Boko riskerade en tuff resa, så det kändes bra när vi kunde gå ner invändigt 500 från mål. Jag gillar väl inte open stretch så mycket men nu var det fina pengar att köra om, säger Robert Bergh i vinnarcirkeln.
– Egentligen ska han inte ha sådana här lopp men jag tyckte inte att det fanns något direkt val och i det läget tyckte jag Berghs häst såg lite seg ut. Jag är jättenöjd med hästens prestation och hoppas att det räcker till en plats i finalerna under elitloppshelgen, säger Jesper Rydberg om Draupner som han styrde på med i tredjespår på bortre långsidan och som nu samlat på sig ytterligare STL-poäng genom den här fjärdeplatsen.
STL Silverdivisionen, V75-6, 1640 meter auto
Det blev en rafflande upplösning av silverförsöket, där Conrad Lugauer tvingades till 1.07,3 första 500 för att försvara ledningen med Hidalgo Heldia (e. Raja Mirchi) mot vasst attackerande Vitro Diablo. Första varvet avverkades efter 1.10,0 och då hade Johan Untersteiner valt att byta ut andra ytter mot dödens med Karat River. De båda stred sida vid sida över upploppet men Hidalgo Heldia höll undan med vad som behövdes, även om hästen bröt ut lite sista biten. Segertiden skrevs till 1.10,0a/1640 meter. Vitro Diablo höll duktigt som trea från dödens/andra ytter medan Eros Zola fick maxutdelning som fyra från vinnarhålet. L.L.Royal kom med en fin spurt som femma från tredje par utvändigt.
– Jag hade en fördel av bättre spår än Karat River och en oerhört bra häst, säger Conrad Lugauer i Kanal 75.
– Nu var det omvända roller för mig och Conni. Jag hade lite feeling på bortre långsidan att jag skulle kunna plocka ned Hidalgo Heldia men kanske underskattade jag honom lite. En mycket bra insats och nu är han klar för finalerna under elitloppshelgen vilket var målet, säger Johan Untersteiner om Karat River som var tapper tvåa med liten marginal.
– Han är lite bättre motiverad i ryggar i år och är fin. Det kan bli en lördagsföljetong, säger Robert Bergh om L.L.Royal som var femma.