Hoboken Am vann sitt försök – blir favorit i Oaks?
Nedan följer rapportering av samtliga uttagningslopp till Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Trav-Kriterium.
Oaks-uttagning 1
Med de två mest spelade hästarna från spår ett och två som dessutom innehar startsnabbhet som egenskap låg det i farans riktning – för konkurrenterna – att det inte skulle bli någon körning. Så blev det också sedan Mattias Djuse släppte ifrån sig ledningen med M.T.Perette till Kontio och Hoboken Am (e. Muscle Hill). Efter att ekipaget varvat på 1.14,4 kunde hon med lätthet sticka undan till säker seger via drygt 1.11 sista 600 meterna.
– Ingen tillfällighet att hon är så bra, hon ser inte ut som ett sto med den motorn, sade Timo Nurmos-anställde Andreas Lövdal som under kvällen arbetar i ATG Live-studion.
Obesegrade Hoboken Am har My Love di Quattro (e. Love You) som mamma – även hon nådde framgång som treåring då hon vann långa E3. Leif Witasp-tränade Chablis Ribb tog sig vidare till final som solklar tvåa efter en rejäl avslutning via tredjespår sista 700 meterna. Segertid: 1.13,7/2 140 meter autostart.
Oaks-uttagning 2
Någon större dramatik blev det inte heller i det andra uttagningsloppet. Björn Goop lyckades hålla upp ledningen från sitt innerspår med Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle). Stoet kom från en fjärdeplacering i korta E3-finalen och fick öppna första halvvarvet på långsamma 1.11,7. Ekipaget sattes inte på några tuffare prov över upploppet och vann mycket enkelt.
– Hon var jättefin. Hon känns som en häst som utvecklar sig stegvis och hade tränat bra efter fjärdeplatsen i E3-finalen, sade Björn Goop till Kanal 75.
Något med dramatiskt blev det om andraplatsen. Maroma Wibb fick göra grovjobbet utvändigt om ledaren och drog då fram Svante Båth-tränade Beware Kronos som tog sig förbi över upploppet.
– Hon fick ett bra lopp men gjorde det också bra, det fanns nog lite mer i henne men det var chanslöst att kunna nå Björn Goops häst, sade Erik Adielsson till Kanal 75.
Segertid: 1.14,1/2 140 meter autostart.
Kriterie-uttagning 1
En mycket sällsynt fartfest i sammanhanget blev det då Armani Degato – lite sin vana trogen – drog till ledningen och närmaste skenade i en mycket stor ledning. Han varvade på 1.09,3(!) vilket gjorde att klungan höll sig på avstånd. Ledde klungan gjorde A Good Point (e. Maharajah). Körande Kevin Oscarsson kunde runda haren på sista bortre långsidan och satte allt på ett kort genom slutsvängen – en taktik som bar frukt om än på stumma ben sista 50 meterna. Jägersros Sören Norberg tränar.
Örjan Kihlström satt initialt på innerspår men kunde styra ut i andra par utvändigt när Revelation kördes fram till utvändigt ”klungledaren”. Med knapp marginal kunde han styra in Daniel Redén-tränade Beacon Kronos till finalplats. Stora överraskningar på båda platserna sedan såväl Revelation som Napoleon Cash inte presterade på den nivån som de visat tidigare.
Segertid: 1.13,7/2 640 meter autostart.
Oaks-uttagning 3
Hårt tempo där framme gynnar ofta hästarna i bakre regionen och särskilt den Örjan Kihlström kör – ja, åtminstone känns det så. Roger Walmann-tränade Heloise Am (e. Trixton) var inte ens ansluten till klungan när Per Lennartsson och Robert Bergh körde om ledningen i hårt tempo och varvade på 1.11,3. Efter den varvspasseringen anslöt Örjan som fjärdehäst i andraspår och sista halvvarvet hade stoet bäst spurtkrut, en kraftigt förbättrad insats av Roger Walmann-tränade treåringen.
Favoriten Loaded Maria hamnade helt fel på det som hängande i tredjespår och kunde inte på allvar konkurrera om en finalplats, i stället blev det ytterligare en överraskning i form av Björn Goops Circus som spurtade ettrigt.
– I början av upploppet såg jag att alla konkurrenter såg ungefär lika trötta ut och jag hade krafter kvar i min så då fick jag upp förhoppningarna, sade Björn Goop till Kanal 75.
Segertid: 1.13,9/2 140 meter autostart.
Kriterie-uttagning 2
1.14,5 på varvet med Despot Power i spets var inget som Örjan Kihlström tyckte var så passande i fjärde utvändigt med Daniel Redén-tränade Brambling (e. Bold Eagle) och styrde framåt, men det fick inte smärtfritt då Emilia Leo och No Doubt svarade genom den tredje kurvan. Trots det kunde Brambling, med tre segrar på sex starter inför kvällens lopp, tidigt sätta klorna i ledaren och gå undan till en mycket övertygande seger utan att utmanas över upploppet.
Jörgen S Eriksson hade knappast några större förväntningar med 83-oddsaren Bland And Quick och de var sannolikt ännu lägre varvet från mål då han satt som sistahäst på innerspår. Via ett mycket positivt slutvarv i trakterna kring 1.12,5 lyckades han lotsa treåringen till den främsta meriten hittills i karriären. E3-vinnaren Hennessey Am som var loppets favorit fick nöja sig med en tredjeplats.
Segertid: 1.13,9/2 140 meter autostart.
Kriterie-uttagning 3
Favoriten på långtidsspelen, Elegant Ima, är utslagen. Uppgiften blev hopplös sedan Robert Bergh tog hand om ledningen med Head Run (e. Sahara Dynamite) och körde i hyfsad fart – efter ett varv kände sig Magnus Teien Gundersen manad att styra fram till utvändigt om Head Run. Head Run lyckades hålla undan på stumma ben, en stark insats. Elegant Ima fick se sig förbisprungen av Twigs Honor, som fick en klockren resa i rygg på ledaren, i sista steget och är därmed utslagen, trots att insatsen var rejäl.
– Jag försökte göra det svårt för Elegant Ima att komma fram och han fick en tuff femhundring där, jag ville inte ta upp så mycket. Det är fruktansvärt bra kapacitet i honom men kanske är han lite för stor för att lyckas redan i år men han har tagit loppen på bra sätt. Det blir väl antingen eller i finalen, bättre eller att det här blev för tufft, sa Robert Bergh till ATG-Live.Segertid: 1.13,5/2 640 meter autostart.
Oaks-uttagning 4
Storfavoriten Hill’s Angel tog hand om ledningen och såg klart laddad ut efter dryga 1.14 på varvet – känslan var att övriga fick slåss om den andra finalplatsen. Men i början av upploppet kastade hon in handduken helt. I stället kunde ytterligare en Daniel Redén-tränad häst ta sig till final. Beauty Kronos (e. Muscle Hill) har en intressant utvecklingskurva och dottern till bland annat Pasithea Face-systern Melodynot avgjorde säkert från tredje par utvändigt på ett klart positivt sätt.
Positiv var även tvåan i mål, Claes Sjöströms Nikita Sunrise som från tredje par invändigt lirkades ut i andraspår genom slutsvängen och kunde avsluta rappt till en andraplats. Även hon har en intressant stam som förpliktigar i dessa sammanhang: modern Mermaid Ås vann, år 2011, korta E3 samt försök till Svenskt Trav-Oaks – i finalen blev det en tredjeplats.
Segertid: 1.13,6/2 140 meter autostart.
Kriterie-uttagning 5
Det var ”dödens grupp” med Selected News, Hell Bent For Am och Mister Hercules i samma lopp – det skulle också bli kvällens mest låsta lopp med trion där framme, Hell Bent For Am, den här gången körd av Johan Untersteiner, i ledningen och Mister Hercules utvändigt. Tempot var dessutom mycket långsamt, 1.16,1 första 1500 meterna (!). Johan såg trygg ut i ledningen i början av upploppet men han hade inget svar mot Henry Flyer Sisu (e. Bold Eagle). Timo Nurmos-hästen fick anfallsorder av Jorma Kontio från tredje par utvändigt 800 meter från mål och kunde tugga sig förbi trots att han inte fick någon draghjälp. En mycket stark insats.
– Det kunde inte ha blivit bättre för oss. Hästen sprang bra men Jormas häst var helt enkelt bättre i dag. Hell Bent For Am kändes fin under bägen och jag har inget att klaga på, sade Johan Untersteiner till Kanal 75.
Segertid: 1.14,4/2 640 meter autostart.
Oaks-uttagning 5
Favoriten på streckspelet, Honey Mearas, var chanslös att hålla upp sitt innerspår men desto fler konkurrenter var intresserade av den positionen. Björn Goop lyckades hålla ut övriga från sitt andraspår med Wallawalla Broline, men det kostade en del kraft och Erik Adielsson körde sig till ledningen med E3-vinnaren Barbro Kronos (e. Trixton) som Svante Båth tränar. Trots 1.08 första femhundringen kunde hon sticka undan på lätta fötter på ett riktigt läckert vis till överlägsen seger.
Peter Untersteiner hittade ut och fick gå utvändigt om vinnaren men hade inget svar emot Goops Wallawalla Broline som fullföljde starkt efter den initiala körningen.
Barbro Kronos har en hel del att brås på då modern heter Fama Currit och dominerade i sin kull, däremot var hon inte igång så tidigt och kvalade aldrig till Svenskt Trav-Oaks.
Segertid: 1.12,9/2 140 meter autostart.
Kriterie-uttagning 5
En av snackhästarna tillika det här loppets mest spelade, Timo Nurmos-tränade Calgary Games, ströks sent på grund av en hovböld. Det gjorde loppet inte mindre sevärt. Conrad Lugauer drog till ledningen med Vegan Face men brottades mycket med hans temperament varför Björn Goop kunde växla rygg ledaren mot spets efter ett drygt halvvarv med nyförvärvet Billions. Det spelade emellertid ingen särskild roll då Per Nordström hittade, i det här fallet, klockrena andra par utvändigt med Önas Prince (e. Chocolatier). När han kastade loss på bortre långsidan hade inte Billions något svar och via 1.09 sista 600 meterna vann Önas Princes säkert.
Andraplatsen lade Rejio Liljendahls Manny Muscle beslag på. Erik Adielsson satt lugn i kön och såg ut att ha sikte på att möjligen nå en andraplats vilket lyckades efter att hästen avslutat rejält sista 300 meterna.
Segertid: 1.13,3/2 640 meter autostart.
Kriterie-uttagning 6
Årets favorit i Kriteriet lär stavar San Moteur. Björn Gopp-tränade löftet kom obesegrad till försöken och kom igenom bra från sitt bakspår. Efter 600 meter styrde Björn fram för att lägga sig utvändigt om ledande Mary Am och kontrollera fältet. Upplägget blev klockrent när tempot inte var särskilt uppskruvat och när guldhjälmen begärde lite av Panne de Moteur-sonen svarade han omgående och joggade undan till en lätt seger.
Med till final tog sig Admir Zukanovics Fire Piston som fick ryggen på vinnaren efter Goops manöver. Hästen tredje stora unghästfinal. Kim Eriksson satt i sulkyn.
– Jag är tagen, det känns oerhört skönt. Det känns som att han har allt: startsnabbhet, styrka och är reglerbar i loppen. Det är häftigt att han går obesegrad in i finalen. Om vi lättar honom får Björn avgöra, men det finns att göra, sade ägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson till. Kanal 75.
Segertid: 1.14,9/2 640 meter autostart.
Oaks-uttagning 6
Storfavoriten Fabulous Pellini gjorde bort sig med galopp från sitt innerspår och tappade alla möjligheter. Oskar J Andersson körde sig till ledningen med Ester Wibb (e. Orlando Vici) som inte startat sedan i slutet av juni. Jasmine Ising hade dock gjort jobbet under sommarmånaderna och hästen presenterades i bra form direkt. Efter 1.14 på varvet kunde stoet dra undan till en säker seger. Roger Walmanns Crashed Eggs är hittills segerlös men desto nyttigare. Efter att positionerna formerat sig satt Örjan Kihlström i tredje par utvändigt och hästen avslutade nyttigt till andraplatsen.
– Helt otroligt! Jag fattar ingenting och vet inte riktigt vad jag ska säga. Hon har varit så bra hela säsongen utan att få utdelning. Vi siktade på Oaks men så åkte hon på en sjukdomssläng för ett tag sedan och så går hon ut och gör det här. Rimligtvis borde hon vara bättre med loppet i kroppen.
Segertid: 1.13,4/2 140 meter autostart.
Texten uppdateras löpande under kvällen.