Ödesfråga avgör framtida finansieringen
ATG kom med delårsrapporten för årets tre första kvartal under morgonen. Minus 82 miljoner visar resultatet – men ATG anser läget vara stabilt.
– Utvecklingen vi sett har ändå varit stabil, säger ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Under onsdagen kom ATG ut med delårsrapporten gällande januari-september 2018. De första nio månaderna visar ATG en minskning på den svenska marknaden till totalomsättningen 10.025 miljarder kronor, en minskning med 104 miljoner kronor mot samma period i fjol och nettoomsättningen sjönk med fyra miljoner till 3,086 miljarder kronor. Totalt har däremot totalomsättningen ökat hos ATG med fyra miljoner, detta sedan internationella spelet ökat med sex procent. Bruttomässigt, går däremot spelbolaget minus.
– Vi har mött en hårdnande konkurrens med den varma sommaren, fotbolls-VM, men även livespelarna, som vi sett. Men det har inte varit någon överraskning och jag tycker den utvecklingen vi sett ändå varit stabil. Vi tappar en procent i bruttoomsättning ett år där vi inte släpper några nyheter, vi ligger still på nettot, vi har en liten ökning i totalomsättningen, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala och fortsätter.
– Det är väldigt mycket som ska vara klart till 1 januari och det är klart att det påverkar oss alla inom bolaget. Det kokar, det puttrar och händer saker varje dag som är stort. Det är en fantastisk resa som vi är ute på, med dubbelt så mycket investeringar mot fjolåret, och då ska man ju säga det att vi inte direkt satt stilla i fjol. Det händer mycket.
På sista raden, går däremot ATG desto sämre. Med ökad utdelning till sporten som pokalåret innebär, så är bolaget back 82 miljoner under året, att jämföra med 55 miljoner plus perioden 2017.
– Att det här året är extremt så till vida att vi ökar medlen så pass mycket till sporten, det har vi vetat om och planerat för. När vi går in i nästa år kommer marknaden se ganska så annorlunda ut. Vi får en halvering av skatten, vår lotteriskatt på 35 procent av nettoomsättningen blir istället en spelskatt på 18 procent av nettoomsättningen från årsskiftet. Så här långt i år har vi betalat 1,1 miljarder i lotteriskatt, vilket blir något helt annat nästa år. Vi investerar för att långsiktigt bygga tillväxt.
Kan vi förvänta oss att minusresultatet på 82 miljoner kronor för de tre första kvartalen i år, minskar då vi sammanfattar året?
– Den typen av prognoser ger jag inte ut. Däremot vad vi vet, det är att medel till hästsporten ska öka med 100 miljoner till under det fjärde kvartalet, det har ökat 205 miljoner kronor de nio första månaderna, men medlena till sporten ligger alltid tungt under kvartal fyra. Vi har ju inga nyheter när det kommer till att främja omsättning under det fjärde kvartalet... Men som sagt, några detaljerade prognoser ger jag inte ut.
Detta innebär då ett rejält uttag ur de balanserade vinstmedlena när vi fastställer 2018?
– Det är så att 2018 är ett år med underskott, så är det.
Ödesfråga avgör hästsportens finansiering
Många är oroliga att 2018 års resultat ska fortsätta även under 2018, men dem vill ekonomichefen lugna ner.
– 2019 har vi en helt annan ekonomi. Jag förstår att många blir oroliga när de ser att vi behöver ta från de balanserade vinstmedlen i år, och ställer sig frågan hur det ska vändas nästa år. Vår ambition är att medlen till sporten ska vara samma nästa år, som i år. Intresset för spel på hästsport är nästan lika stort i år som i fjol, det är bara på marginalen som det skiljer sig. Nästa år har vi nya produkter att erbjuda våra kunder, bland annat. Vi kommer givetvis få konkurrens på spel på hästar, men vi investerar för att nå ökad tillväxt långsiktigt. Det gör vi för att öka våra medel till ägarna långsiktigt.
En stor anledning handlar om det nya skatteläget som ATG står inför från och med årsskiftet.
– Vår lotteriskatt på 35 procent förändras, som jag var inne på tidigare. Vi kommer betala 18 procent i spelskatt, och sedan kommer vi betala cirka 21 procent i bolagsskatt. Skillnaden är däremot att bolagsskatten räknas på vårt resultat, inte på nettoomsättningen. Vi kommer ha medel till hästsporten nästa år också. Om allt går som vi tänkt kommer vi kunna ge kocernbidrag till majoritetsägaren och det ligger före beräkning av bolagsskatt.
Men då behöver Svensk Galopp sälja en aktie till Svensk Travsport, i och med att de nu äger 10 procent, och inte 9,99 procent av ATG?
– Så är det. Det skulle kosta hästsporten, alltså våra ägare, 500 miljoner om året att inte lösa aktiefrågan. Det är en ganska stor drivkraft, även för Svensk Galopp. Det hela handlar om att säkra finansieringen av hästsporten. Men det är ett litet om och men.
Om det inte sker, om aktieförsäljningen av någon anledning inte blir av... Vad skulle det innebära?
– Då ser det väldigt, väldigt mörkt ut skulle jag säga. Då måste drastiska åtgärder till. Då kommer medel till sporten vara något helt annat nästa år.
Lotta Nilsson Viitala sammanfattar ändå det hela med att det hela går enligt plan, och glädjs samtidigt av att kostnaderna minskar för företaget.
– Vi minskar våra kostnader med tio procent mot samma period i fjol. Vi har ett rörelseresultat, alltså ATG:s verksamhetsresultat som är 61 miljoner högre jämfört med samma period i fjol. Det är en bra utveckling. Det vi levererar är stabilt. Det finns utmaningar i omsättningen, men det finns också ljuspunkter naturligtvis. Vi arbetar med en stark inriktning mot framtiden och kommande tillväxt, en långsiktig sådan, säger Lotta Nilsson Viitala.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.