Nytt licenssystem föreslås i spelutredningen
Spelutredaren Håkan Hallstedt har överlämnat utredningen till regeringen.
Travsporten omfattas, som väntat, av licensmarknaden och ATG föreslås inte vara statligt kontrollerat på sikt.
– Staten riskerar att konkurrera med sig själv i sådant fall, säger Håkan Hallstedt.
Under fredagsförmiddagen hölls en presskonferens i Rosenbad i centrala Stockholm där spelutredaren Håkan Hallstedt presenterade sin utredning för civilministern Ardalan Shekarabi och presskåren.
Hallstedt förslag innebär att regeringens roll som tillståndsgivare försvinner och Lotteriinspektionen blir "Spelmyndigheten" och övertar all licensgivning av spel, bortsett kommunala registreringslotter. Ansvar för en nationell plattform mot manipulation av sporthändelser – så kallad matchfixing ansvarar Spelmarknadsrådet för, vilket innefattar Spelmyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Finansinspektionen, Konsumentverket, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten.
"Utan det misslyckas reformen"
Det nya licenssystemets utformning innefattar sex typer av licenser: statligt spel, spel för allmännyttiga ändamål, onlinespel, vadhållning, landbaserat kommersiellt spel och spel på fartyg i internationell trafik.
– Viktigast av allt är kanalisering, utan det misslyckas reformen. Målsättningen är att minst 90 procent av spelaktörerna ska vara anslutna i licensystemet, sade Håkan Hallstedt.
Precis som uppgifter läckt ut i veckan är den så kallade spelskatten 18 procent. Vilket innebär att spelbolagen betalar 18 procents skatt efter utbetalda vinster till spelarna.
Något som i allra högsta grad påverkar travsporten är utredarens inställning till vinståterbetalning där regeringen föreslås att inte reglera vinståterbetalning på spelformer, det vill säga hur stor del av omsättningen som går tillbaka till spelarna. På V75 handlar det om 65 procent medan vinnarspelet återbetalar 80 procent. Enligt förslaget som lagts fram är det upp till bolagen att själva bestämma vinståterbetalningsprocenten.
– Tråkigt att det inte föreslås ett tak för återbetalning, kommenterar Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.
"Utveckla fler spelmöjligheter"
Något som även ATG:s vd, Hans Skarplöth, poängterade på pressträffen "Branschens direkta reaktion på spelutredningen" där en paneldebatt fördes mellan Svenska Spels vd Lennart Käll, Folkspels vd Hans Sahlin samt Postkodslotteriets managing director Anders Årbrandt.
– Utredaren har valt bort att kategorisera spel utifrån riskfaktorer däremot har han valt att vinståterbetalningen inte ska regleras samtidigt som alla spel ska registreras. Att behöva registrera en bingolott, det tycker jag är helt fel.
I stora drag var dock Skarplöth positiv till förslaget.
– Utredningen ger förutsättningar för att skapa en fungerande licensmarknad präglad av ordning och reda. Positivt för ATG är att utveckla fler spelmöjligheter och att därmed på ett bättre sätt utveckla vårt kundlöfte: den bästa mötesplatsen för spel. Positivt är också att vi kan gå internationellt på ett helt annat sätt.
Något som panelen reagerade över var en eventuell slapphet av utredaren gällande riskprodukter.
– Olika produkter har olika risk, det är uppenbart när man kollar statistiken. Det jag känner är att den dimensionen har det inte tagits hänsyn till över huvud taget, utan att ha läst alla 1.340 sidor än, sa Skarplöth.
"Underlättar möjligheten att driva igenom lagstiftningen"
Utredningen är ett förslag som ska godkännas av politikerna – således innebär inte fredagens pressträffar att spelmarknaden med säkerhet kommer att se ut som föreslaget. Däremot ser civiministern Ardalan Shekarabi (S) den här frågan som betydligt enklare än misslyckade regionreformen som varit hans huvudsakliga uppdrag.
– Spelfrågorna är komplexa, det som underlättar den här processen är att vi har en mycket konstruktiv dialog över blockgränsen och ett gemensamt arbete. Det underlättar möjligheten att driva igenom lagstiftningen.
Men någon exakt tidpunkt för när det här ska vara beslutat finns inte.
– Ambitionen är att komma igång så fort som möjligt.
Kostnaden för att söka licens är mellan 60.000 kronor och 700.000 kronos, beroende på vilken typ av licens som söks. Ansökningskostnaderna samt den årliga tillsynsavgiften ska finansiera Spelmyndigheten men inte vara en form av inkomstkälla till staten.
En ny spellagstiftning kan vara på plats tidigast 2018.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.