Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Winter Burst visar att spel på hästar är populärt"

Foto: MIKAEL WIKNER
Det är tätt på given med V75 under december månads slut. Foto: MIKAEL WIKNER

Den 23 december 2016 hade ATG premiär för Winter Burst. Vad det innebär är vida känt nu fem år senare: åtta V75-omgångar inom loppet av nio dagar. Alla eventuella jackpottar går till sjurättspotten som delas ut i omgången som avgörs på nyårsafton. Pengar som det även fonderas till tidigare under året med olika procentsatser.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Startskottet, uppesittarkvällen den 23 december, var en succé vid premiären med 71 461 876 kronor i omsättning. Inte ens coronaåret 2020, med närmare 69 miljoner i omsättning, kunde mäta sig. Rekordet för omgången var 2017 då 98,6 miljoner omsattes, men anledningen till det är sannolikt kalenderdagen: lördag.

När Winter Burst lanserades menade många att det skulle urvattna varumärket V75, men även om den totala omsättningen gick ned efterföljande år (om än endast med 173 131 kronor till 2017) är kalenderdagarna fortfarande viktiga när det kommer till omsättningen.

Annandagens finaler avgjordes på en lördag 2020 och omsättningen landade då på 107 miljoner, rekord för omgången. Nu under den senaste upplagan var 25 december en lördag och visst blev det rekord även för den omgången.

Sedan 2016 har vi också sett hur nettospelintäkterna ökat från år till år, med ett undantag: 2018 var ett sämre år för ATG och det reflekterades även under Winter Burst som tappade 13,5 procent i omsättning för att till nästkommande år öka med närmare åtta procent.

Att lördagarna behåller sitt starka epitet och att omsättningen ökar generellt är en signal om att varumärket inte urvattnats. Snarare tvärtom. Just V75 är oerhört starkt i sin omsättning och att lördagarna år efter år visar starka siffror bekräftar hur förknippad dagen är med att spela på trav. Lördagar är V75.

Under åren sticker 28 och 29 december ut. Två datum då omsättningen varit som lägst och gemensamt är också att det varit en utländsk omgång. De svenska omgångarna omsätter alltid mer än de utländska, men att enbart köra på svenska banor hade påverkat mer än bara omsättningen.

Som alla är medvetna om var 2020 väldigt speciellt, ett år som påverkade alla på ett eller annat sätt. För travsporten och spel på trav var det ett år som inget annat, något som kommer att förbli ett mål i kalkylerna. Det är inte heller speciellt häpnadsväckande att det var då som alla rekord slogs när det kommer till Winter Burst.

Den totala omsättningen landade på 487 916 558 kronor, en ökning om elva procent jämfört med premiäråret 2016 som omsatte 439 391 620.

För finalen på nyårsafton blev det självklart också rekord med 159,6 miljoner kronor i omsättning. Tolv miljoner mer jämfört mot premiäråret.

Hur blev det då den här gången? Den totala omsättningen uppgick till 451 233 167 kronor vilket föga förvånande är ett tapp med 7,5 procent mot året innan. Jämfört med 2016 är det däremot en ökning med närmare tre procent, eller 11,8 miljoner kronor. Ett bra resultat som tyder på att spel på hästar fortfarande är populärt och att många av de nya spelarna som hittade till travet 2020 fortfarande är kvar.

November hade fem V75-omgångar. Dubbla omgångar under Breeders Crown-helgen i Eskilstuna och sedan en delad omgång med Bjerke. Totala omsättningen för de fem omgångarna uppgick till 424,7 miljoner kronor. De åtta omgångarna under julen kan omsätta mer än vad V75 gör under en månad. För travsporten är det fina pengar att få in.

Siffrorna är bra, men det kan också konstateras att rekordet för nyårsafton från 2020 hade kunnat slås 2021 om det inte vore för de problem som åter blev verklighet med 30 minuter kvar till spelstopp. Omsättningen stannade på 155,8 miljoner, men på grund av de tekniska problemen var det många miljoner som inte kom in.

Det var inte heller bara miljoner som försvann. Det var spelare som hade laddat upp, spelare som köpt en andel och förstagångsspelare som blev av med spänningen. Att ATG fonderat spelarnas pengar under så lång tid och inte kan leverera när det väl gäller är givetvis inte bra. När det blir ett återkommande problem, som det är i det här fallet, måste något hända en gång för alla.

Samtidigt: När det har varit ett problem under så lång tid som det nu har varit bör också många spelare vara medvetna om riskerna med att lämna in sent och att den risken självklart är stor en omgång som denna.

Vi är nu några dagar in på det nya året och förhoppningen för 2022 är att det blir ett år då omsättningen fortsätter att stå sig stark, då travet blir ännu mer attraktivt och att det blir året då vi en gång för alla slipper problem när vi lämnar in spel.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.