Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Vill vi ha det mer franskt eller amerikanskt?"

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Skor eller inte? Barfotaförbud för treåringar har diskuterats på sistone. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Frågan om Svensk Travsport borde införa ett barfotaförbud för treåriga hästar, precis som man redan har för tvååriga (barfotakörning är dessutom helt förbjudet i alla tävlingar i Sverige under perioden december-februari), är återigen på tapeten. I ett sms-utskick förhörde sig Travtränarnas Riksförbund om vad deras medlemmar, samt övriga A-licensinnehavare, tycker i frågan.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Av cirka 340 personer var 112 positiva till barfotaförbud för treåringar medan 58 röstade emot. Hälften valde alltså att inte svara.

“Svårtolkat. Det här är en väldigt svår fråga”, säger TR:s generalsekreterare Lars Dahlgren till Travronden. 

Att TR lyfter frågan på detta vis skapar dialog och diskussion är positivt. Sedan kanske det leder till ”ingen förändring” (troligen inte), men sådant här kan travsporten inte få för mycket av. Och det hela är en verkligen svår fråga. Framför allt eftersom svaret varierar utifrån vem man representerar i frågan. Hästen eller människan. Precis som tävling med tvååringar många gånger debatterats ställs även här hästarnas bästa mot människors (tränare, ägare, uppfödare) vilja att få snabb avkastning på sina investeringar. Svensk Travsport borde sätta sitt tävlingsprogram och regler efter vad som är bäst för hästarna, och inget annat. 

Vad skulle de svara då?

Man skulle gärna vilja se svaren från dessa 340 personer på frågan om man tror att det finns någon fördel eller vinning för hästarnas skull att pressas hårt i relativt ung ålder och maxas med utrustning och balans (barfota) redan som två- och treåring? Om man tror att våra hästar generellt och på lång sikt mår bättre och får längre utveckling och karriärer av detta?

För det ska väl egentligen vara det enda som spelar någon roll? Och för sportens skull är det sättet att överleva framöver – att vi tar hand om våra hästar så att de trivs med att tävla och får långa karriärer. Samtidigt är tiden för travsporten skör. Vi har inte råd att tappa varken ägare eller investerare i någon större utsträckning. Det är kanske framför allt frågor som dessa som blir väldigt svåra att hitta en given lösning på.

“Det här är en svår fråga med mycket att ta hänsyn till. Till exempel att det skulle bli lite konstigt med olika regler för hästar i ett och samma lopp. Ska treåringar som möter äldre inte få tävla barfota? Den konsekvensen måste man tänka över. Eller ska man ha någon specialvariant med enbart barfotaförbud i treåringsloppen i så fall?, säger TR:s generalsekreterare Lars Dahlgren.

“Då faller hela resonemanget”

Här återkommer man till lite samma problematik. Har man barfotaförbud för treåringar har man väl det för att det anses vara det bästa för hästarnas välbefinnande på lång sikt. Då ska de väl inte kunna få tävla barfota i lopp mot äldre. Då faller hela resonemanget. Sedan om det är orättvist eller inte har mindre betydelse – det Svensk Travsport bestämmer ska vara det bästa för hästarna.

Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport, säger: “Enkäten är ju, som TR också säger, väldigt ‘enkel’, men vi kommer att diskutera frågan vidare efter semestern.”

Att man diskuterar frågan och hela tiden skruvar på saker som kan göra sporten bättre för våra hästar är det absolut viktigaste. Svensk Travsport är hästarnas röst och genom tävlingsprogrammet och reglementet har förbundet ansvar att se till att de är anpassade så att våra hästar ska må så bra som möjligt. Barfotafrågan är därför viktig. Man kan hävda att detta till och med är ett avgörande vägskäl för svensk travsport. Och fler kommer troligtvis att följa framöver. Därför är det viktigt att saken utreds grundligt. Förhastade beslut är sällan de bästa. 

Ska vi ha långa karriärer?

Sedan finns givetvis tränaransvaret som det absolut viktigaste i frågan kring att hästarna har det bra – och där har också Svensk Travsport ett stort ansvar i att se till att det följs av sina licensinnehavare. Det har tyvärr tidigare visat sig inte vara hållbart att luta sig hundra procent mot det. Alla sköter sig helt enkelt inte och därför måste det till regler för att skydda hästar från att fara illa. Det är exempelvis därför bland annat barfotaförbud för alla har införts under vintermånaderna.

Frågan om långa karriärer med mycket tävling över lång tid kontra tidig tufft tävling med korta karriärer har tagit lite fart igen – framför allt efter elitloppshelgen. Där fick vi se fina exempel på att den franska modellen börjar ta över mer och mer. Det är lite det franska synsättet som ställs mot det amerikanska. Och det kanske är dags för den svenska travsporten och de aktiva att fundera ett varv om vi vill ha det mer likt den franska travsporten eller den amerikanska…

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.