Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Vilka prestationer måste till för att göra det omöjliga?"

Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det gick inte den här gången heller. När Jerringpriset delades ut vid Idrottsgalan förra måndagen var det för 42:a året i rad. Men fortfarande står travsporten utan vinnare. Sak samma när det gäller Svenska Dagbladets bragdguld. Det har delats ut alltsedan 1925, men fortfarande utan någon travvinnare. Kommer vi någonsin att ta hem något av dessa pris?

Björn Goop verkade nöjd med fjärdeplatsen bakom i tur och ordning Armand Duplantis, (stavhopp) Linn Svahn (längdskidor) och Henrik Harlaut (freeskiing).

För två år sedan, efter Prix d’Amérique-vinsten med Readly Express, var det Hanna Öberg (skidskytte), Tove Alexandersson (orientering) och Armand Duplantis som var före Goop i resultatlistan. En fjärdeplats den gången också, men då slog han Henrik Harlaut.

Fortfarande är det Örjan Kihlströms tredjeplats från 2014, efter segern i Prix d’Amérique med Stefan Hultmans Maharajah, som toppar för travsporten. Den gången fick Kihlström cirka 22 procent av rösterna jämfört med vinnaren Sarah Sjöströms (simning) 35 procent. Alltså inte miltals efter, som faktiskt Goop var i år. Vinnande Duplantis noterade sig för hela 58 procent av rösterna och därefter följde Linn Svahn på 24 procent och Henrik Herlaut med nio procent.

Goop? Jo, med sina tre procent av rösterna, slog han duon Zlatan Ibrahimovic (fotboll) och Victor Hedman (ishockey) med en procent. Goop fick cirka 11 000 röster mot Duplantis nästan 212 000. Nu var Duplantis storfavorit på förhand och det är inget att säga om att Goop hamnade långt efter procentmässigt just det här året.

På söndag avgörs Prix d’Amérique på nytt, då är verkligen sporten trav i högsätet. Det blir inte så mycket större än så, även om en del av oss svenskar kanske håller Elitloppet snäppet högre. Björn Goop har chansen att vinna det stora slaget i Paris för tredje gången. Men även om han skulle göra det på nytt världsrekord lär det inte räcka för varken Jerringpriset eller bragdguldet 2021. Knappast heller om han följer upp det hela med att även vinna Elitloppet med Face Time Bourbon. Nej, för att få flest röster av folket (Jerringpriset), eller blidka de 14 jurymedlemmarna när det gäller bragdguldet, måste nog Goop även träna hästen i fråga.

Någon travtränare eller kusk finns för övrigt inte med bland de 14, utan det närmaste vi kommer är travintresserade duon Tomas Brolin och Mats Sundin. För Brolin blev det både Bragdguldet och Jerringpriset efter svenska fotbollslandslagets VM-brons 1994. Brons kommer inte räcka för travsporten, även om vi i alla fall i denna tidning anser trav vara en sport.

Så vilka prestationer måste då till för att göra det omöjliga?

Jo, kanske att Robert Bergh vinner Prix d’Amérique med egentränade Power på söndag och sedan följer upp detta med att slå världsrekord med Hail Mary i Elitloppet? Att vinna två av världens absolut största travlopp med olika egentränade hästar och dessutom köra själv. Det skulle möjligen vara något som fungerar. Men troligen inte det heller. Kanske under ett ovanligt svagt år där absolut ingen stavhoppare tar sig högre än Sergej Bubka. Men Bergh väntar förmodligen ytterligare ett år innan han plockar ut derbyvinnaren Hail Mary i Elitloppet. Vilken häst som senast vann Prix d’Amérique och Elitloppet under samma år? Jo, Jori Turjas Varenne, både 2001 och 2002.

Nej, nu lämnar vi det här med priser och fokuserar på Prix d’Amérique istället. Det såg nattsvart ut för svensk del ända fram till förra måndagen. Då kom det ett sms från Robert Bergh – han startar Power i det franska storloppet. En nybliven femåring alltså, precis som fallet var med Face Time Bourbon för ett år sedan. Bold Eagle klarade detsamma 2016, men visst är det ganska ovanligt. Dock inte omöjligt. Power är dessutom en tuffing som varken räds oväder eller den fruktade uppförsbacken. Bergh har lyckats förr i stora lopp, om man säger så. Däremot inte fullt ut i Prix d’Amérique där han som bäst varit fyra med Hilda Zonett. Med en hundraprocentig styrning av Bergh och lite strul för de bästa fransoserna kan det bli kul. Större under har skett. Riktigt dåligt väder skulle kanske gynna Power. Han vann ju senast Prix de Croix trots svåra förhållanden. Det får gärna fortsätta i den stilen.

Slutligen Bahia Quesnot. Det går inte annat än att gilla det tioåriga stoet med sin härliga inställning. Hon var en riktigt rolig vinnare i söndagens Prix de Cornulier.

Tänk om det blir seger igen på söndag.

Vad hittar Junior Guelpa på då?

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.