Ledare: "Vi kommer aldrig vara där vi var för ett år sedan"
Anton Stöckel resonerar om framtidens utveckling i veckans ledare.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Uttrycket börjar nästan bli uttjatat, men vem hade kunnat tro att året skulle te sig som det gjort?
Covid-19 har kommit att påverka en hel värld med allt från samhällen, till beteenden, spelmarknaden och inte minst travsporten.
Den digitala utvecklingen som legat och grott under ett par år och som spåddes ta ytterligare ett par år har nu accelererat. Tidigare har det pratats om ett digitalt utanförskap vilket har syftat till personer som befinner sig utanför det digitala samhället. Utanförskapet finns fortfarande kvar i allra högsta grad, men personerna som tidigare befunnit sig där har under året tvingats bli digitala.
Många har under det här året anat detta, men det blev konkret när Svenska Internetstiftelsen presenterade sin årliga rapport Svenskarna och Internet under förra veckan. Det var i år som playtjänsterna tog över före traditionellt tv-tittande och vi konsumerar nu digitala tidningar i mycket större utsträckning än papperstidningar. I samma undersökning syns också att det här för många nya sättet att konsumera medier, är den nya vardagen.
När pandemin slog till på riktigt och aktualiserades under våren ledde det till att många sporter stängde. Något som inte stängdes var travsporten där vi i stället såg ett ökat intresse. Omsättningarna sköt i höjden för samtliga spelformer hos ATG och genom att studera omsättningarna kan vi se att flaggskeppet V75 ökat 26,9 procent i bruttoomsättning jämfört mot 2019.
Samtidigt som omsättningarna nådde sin topp kom vad många befarade bli en rejäl kalldusch mitt i all upprymdhet. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) meddelade att en tillfällig insättningsgräns om 5 000 kronor skulle införas för att skydda landets medborgare under pandemin. Beskedet fick stort eko inom spelbranschen och inte minst från bolagen som på kort tid skulle hinna ställa om för att inte drabbas av, i värsta fall, indragna licenser.
I förra veckan presenterades också den utredning om spelmarknaden som pågått sedan omregleringen. Ardalan Shekarabi öppnade sitt anförande med att beskriva spelmarknaden innan omregleringen som: “två decennier av vilda västern”.
Den så omdiskuterade insättningsgränsen gick inte bara emot den forskning som finns inom området, som visar att det finns effektivare sätt att förebygga spelberoende än just denna marknadshämmande åtgärd. Slutsatsen som drogs vid införandet byggde på att fler skulle spela under pandemin, men enligt rapporten från Internetstiftelsen var det endast en procent av de som ägnat sig åt hasardspel online som var nya utövare. Inte heller visar rapporten på att fler spelat i högre grad än tidigare och endast en av tio uppgav att de ägnat sig åt hasardspel på nätet.
Samma dag som spelutredningen presenterades, presenterades också Svenskt Kvalitetsindex de senaste siffrorna för spelbranschen. Den visade att kundnöjdheten har gått upp med hela sex indexenheter jämfört mot 2019. I denna undersökning hävdar tre av tio att de spelat mer under pandemin, men samtidigt anger lika många att de spelat mindre än tidigare. Insättningsgränsen förefaller med andra ord fortfarande som ett tveksamt grepp för att komma åt den problematik i vilket syfte den instiftades.
Vid omregleringen av spelmarknaden var det många som oroade sig över travsportens finansiering. Vad skulle gälla? Vem eller vilka skulle betala? Skulle någon betala?
Här lades också ett stort hopp till ett införande av marknadsavgift för spel på hästar, men, vilket vi känt till under ett tag, kommer ingen sådan att införas. Spelbolag som vill erbjuda sina kunder spel på hästar kommer inte att ha något krav på sig om att finansiera hästnäringen.
Spel på hästar går som sagt bra för dagen, men för finansieringen finns det mer att göra. Andra vägar som behöver utforskas och nya möjligheter att greppa. Det här gäller oss alla som ingår i travsportens ekosystem, från tjänstemän och aktiva, till oss som bevakar sporten.
För att återvända till rapporten om svenskarnas internetbeteende under 2020 visar den att vår vardag har förändrats. Det råder ingen tvekan om den slutsatsen. Är det rimligt att i dagsläget lägga kraft på publikorienterade frågor runt tävlingsbanor? Eller är det i stället mer rimligt att diskutera hur många banor vi ska ha? Är det rimligt att lägga kraft på hur spelet på banan ska genomföras? Eller är det mer rimligt att diskutera hur spelupplevelsen på banan ska kunna ske online?
Det är dags att börja anpassa sig. Det är dags att börja utvecklas inom den omvärld vi befinner oss i just nu. I dag är ingenting som det var för ett år sedan och vi kommer aldrig att vara där igen.
En champion färre
I fredags nåddes vi av det dystra beskedet att Månprinsen A.M. inte längre finns med oss. Hästen som satt avtryck inom travsporten som få andra. För alltid ihågkommen som den champion han var.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.