Ledare: "Vi borde prata mer om Åby World Grand Prix"
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Det är två år sedan beskedet om världens fetaste segercheck. Ett år kvar till den ska delas ut. Därför är det hög tid att tala mer om Åby World Grand Prix. Loppet som ska balansera på gränsen mellan gammalt och nytt, loppet som ska sätta färg på travåret 2024 men som vi fortfarande inte vet så värst mycket om.
Vi tar det från början. På försommaren 2021 beslutade banan i Mölndal om att sänka premierna i Åby Stora Pris under tre års tid. Pengarna som sparas läggs i potten när det anrika storloppet byter skepnad till Åby World Grand Prix nästa år. Då blir det över tio miljoner kronor att köra om, varav sex miljoner till vinnaren. Mer än Elitloppet. Mer än Prix d’Amérique, Hambletonian och italienska Derbyt.
Tanken är att upplägget ska bli återkommande, göras med olympiska mellanrum. Vart fjärde år ska Åby World Grand Prix vara världens största travlopp, men för att vara världens största travlopp räcker det inte med ha det högsta förstapriset. Det krävs mer än så och det vet banans sportchef Jon Walter Pedersen och de som hjälper honom att dra i trådarna. Därför ska Åby bland annat arrangera en konsert i samband med loppet. Ambitionen är att locka nya besökare utanför travbubblan och då vill banan ha en artist som kan samla en publik på upp emot 30.000 personer. Bruce Springsteen eller Håkan Hellström drömde Pedersen när han talade med kvällspressen om det musikaliska i höstas.
En annan stor fråga är när loppet ska köras. Vid lanseringen av det nya upplägget menade Pedersen att Åby Stora Pris nuvarande plats i kalendern, andra lördagen i augusti, inte är optimal.
– Skolorna har inte börjat och folk är fortfarande på semester. Det är svårt att få stora sponsorer vid den tidpunkten, sade Pedersen till Expressen.
Då behövs någon form av rockad i det statiska tävlingsschemat och det brukar inte vara det lättaste. Väck någon efter 20 år i koma, berätta dagens datum och är personen i fråga travintresserad vet han eller hon säkert var V75 körs nästa gång. Traditionens makt är stor.
Minst lika viktigt är klockslaget och där ser det ut att bli annorlunda. Åby vill inte lägga sitt stora lopp inom ramen för det vanliga V75-schemat. Snarare köra ett par timmar senare, runt klockan nio, och använda tiden däremellan till uppsnack och för att låta värmningar och defileringar få den uppmärksamhet de förtjänar. En häftig tanke som också öppnar för det unika i att många människor sannolikt kommer till banan för att se ett enda lopp. Intressant att se hur det skulle falla ut.
Rent sportsligt blir förutsättningarna snarlika dagens. Åby Stora Pris har avgjorts i en rad olika tappningar genom åren. 2005 blev medeldistans till 1640 meter när löpningen gjordes om till ett heatlopp. Sedan 2018 körs loppet över 3140 meter och med tolv hästar bakom bilen. Så blir det även nästa år och högst troligt någon eller några former av uttagningslopp, berättar Pedersen för Travronden.
Frågan är om det är rätt melodi. Det nya namnet på loppet förpliktigar och om Åby ska locka topphästar från hela världen är tre varv knappast distansen att föredra. Tvärtom borde den få en och annan tränare och ägare i Nordamerika att tveka och Åby World Grand Prix behöver sina exotiska inslag. Det visade australiske Just Believe om inte annat när han charmade Travsverige under sin norrländska turné efter Elitloppet. Vidare kan man tycka att Jon Walter Pedersen, med all sin erfarenhet, borde kunna bjuda in alla tolv hästar på egen hand. För att säkerställa kvaliteten på fältet, för att se till att blandningen blir den rätta. Alla kan vinna ett uttagningslopp.
Ni hör själva. När San Moteur och de andra gått i mål i augusti månads “vanliga” upplaga väntar ett minst sagt intressant år där Pedersen och kompani ska ta fram något helt nytt och samtidigt vårda Åby Stora Pris snart 90-åriga historia på ett varsamt sätt. Spännande att följa, spännande att se hur de lyckas. Och vi andra borde tala mer om Åby World Grand Prix redan nu.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.