Ledare: "Vågar styrelsen fatta ett beslut om V85 nu?"
På torsdag sammanträder ATG:s styrelse och framtiden för travets stora skyltfönster sport- och spelmässigt – lördagsunderhållningen – kan avgöras. Bakgrunden är att Aftonbladet, i slutet av 2024, avslöjade långt gångna planer på att byta ut flaggskeppet V75 mot en ny spelform: V85.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden har därefter berättat detaljer om såväl den tilltänkta spelformen som arbetet bakom kulisserna. Målsättningen från ATG:s högsta operativa ledning var att få ett ”go” från styrelsen på mötet i början av december, men frågan bordlades och nu kommer den upp igen.
Under onsdagen ska Svensk Travsports styrelse ”ha en information om V85” – citat ordföranden Anders Källström, och det är inte första gången som personer därifrån blir informerade i det här ärendet.
Det är emellertid högst oklart om ATG-styrelsen fattar något beslut och givet den senaste månadens uppmärksamhet kring V85 är måhända huvudscenariot att frågan bordläggs igen. Samtidigt var tonläget av vd Hans Lord Skarplöth, på en stor ATG-kickoff i förra veckan, långt mer än försiktigt positivt.
Har varit ett stort fiasko
Debatten runt en ny spelform kan delas in i två spår:
- Synpunkter på spelformen i sig.
- Tidpunkten för ett eventuellt beslut.
Vad gäller det första spåret har ATG:s track record senaste decenniet inte varit överdrivet imponerande. Marginalprodukter som Boost och Top 7 tuggar på, medan Big 9 – isolerat den spelformen i sig och inte hela sportutbudet – varit ett stort fiasko.
Människan gillar sällan förändringar och när ATG lanserar kommersiella nyheter brukar inte mottagandet vara särskilt glatt bland den högljudda skaran. Det händer att initiala åsikter gör en 180-graderssväng, det kanske tydligaste exemplet i modern tid är positioneringssystemet där många hade synpunkter på kostnaden, men vem vill plocka bort det nu?
Då finns helt andra möjligheter
Vad gäller det andra spåret är den delen betydligt mer intrikat. Grundarbetet med V85 inleddes inte i slutet av november för att presenteras på styrelsemöte i december, den processen är betydligt mer omfattande än så.
En central förklaring till varför inte ATG lanserat några större produktnyheter inom hästspelssegmentet är det som kallats för ”hjärt- och lungbytet av spelsystemet”. Arbetet förväntas gå i mål under 2025 och då finns helt andra möjligheter. Det faktum att det här arbetet blir klart samtidigt som staten ska lämna ATG:s styrelse får i huvudsak anses vara en slump.
“Det vore olämpligt”
För det var nämligen så att bara någon vecka efter att ATG:s styrelse bordlagt V85-frågan i början av december så stod det klart att staten har för avsikt att lämna spelbolagets högsta beslutade rum. Det krävs ingen större konspiration för att dra slutsatsen att det hade varit tacksamt för operativ ledning om ett V85-beslut fattats innan den nyheten blev känd.
Nu är det nämligen en tydlig invändning – till exempel från Travtränarnas Riksförbund – att det vore olämpligt att en avgående styrelse ska fatta ett sådant stort beslut. En invändning som å ena sidan är lätt att förstå – det är rimligen inte ett särskilt vanligt förfarande, å andra sidan antyds det, av valberedningens ordförande Fredrik Tenfält, att inte hela styrelsen lär bytas ut.
Då blir historieskrivningen inte nådig
Utöver det har en samling väldigt starka aktörer inom sporten, i en skrivelse, pushat för att den nya styrelsesammansättningen ska vara ytterst affärsmässig och pekat i riktningen att sportens inflytande genom pampar i styrelsen ska begränsas.
Däremot lär inte en ny styrelse, oavsett kommersiell kunskap, fatta ett sådant beslut på första, eller andra, mötet heller. Om projektet sjösätts riskerar det att bli försenat, men visar det sig vara en flopp och beslutet anses förhastat kommer inte historieskrivningen att vara nådig.
Läs också
Med tanke på hur omsättningen ser ut för dagen är det inte bara rimligt utan högst vitalt att ATG riktar fokus mot en ny, eller nya, lansering(ar). Med höjd spelskatt och vikande siffror behöver trenden vändas – och det är nog rätt så bråttom.
Lördagar är dock inte något svart får, utan det individbaserade trav- och spelintresset ser ut att ha fått sig en törn på sistone, ackompanjerat av en skakig samhällsekonomi. V85 är knappast en universallösning, men spås, enligt operativ ledning, ha positiv påverkan på omsättningen. Vågar styrelsen fatta ett beslut nu?
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.