Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Sprintermästaren – en pärla som överraskar positivt"

Foto: TR BILD
Diamanten och Christoffer Eriksson utvändigt om Muscle Hustle och Robert Bergh i finalen av Sprintermästaren 2017. Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

FAKTA

Vad tycker du?

Håller du med om resonemanget – eller tycker du något annat? Nu går det att kommentera ledaren här på travronden.se. Scrolla ner till slutet av artikeln för att delta i i diskussionen!

Den här veckan rullar storloppscirkusen vidare till Halmstad. Sprintermästarveckan är en klassiker för travpubliken och förknippas ofta med sommar, sol och fest. Något som i sin tur kanske flyttar fokus en aning från den sportsliga godbit som huvudnumret faktiskt är.

Sprintermästaren är inget storlopp i mängden. Det är en pärla som nästan alltid överraskar positivt.

En titt på de fem senaste vinnarna kanske väcker några minnen till liv: Önas Prince, Don Fanucci Zet, Tae Kwon Deo, Perfect Spirit och Diamanten.

Det mest intressanta med den kvintetten är att ingen i den vann sin final från ledningen.

  • Diamanten kördes fram utvändigt om stallkamraten Muscle Hustle.
  • Perfect Spirit, Tae Kwon Deo och Don Fanucci Zet spurtade till seger efter lopp i kön.
  • Senaste vinnaren Önas Prince fick gå i dödens på Hell Bent For Am.

Upploppen har varit rafflande varje gång.

Senaste vinnaren som spårade runt om i finalen var alltså Uncle Lasse. Alla som har sett det loppet kan intyga att det var allt annat än tråkigt att titta på.

Två lopp över sprinterdistans samma tävlingskväll sticker också ut i positiv bemärkelse och bara de senaste åren har nyss nämnda vinnare visat att loppet fungerar som en språngbräda ut i eliten. De tre senaste har startat i Elitloppet året därpå.

Tae Kwon Deo galopperade bort sig i sitt försök, Don Fanucci Zet vann 2021 och var storfavorit i finalen 2022 där både han och Önas Prince straffade ut sig med galopp.

Bakom vinnarna finns en hel drös med hästar som har gått vidare i karriären med den äran.

  • Lucifer Lane vann sitt senaste lopp i Åmål i mitten av juni. Han var målfotoslagen av Perfect Spirit i finalen av Sprintermästaren. Calle Crown var med i samma upplaga och höll på att komma med i Elitloppet i år.
  • Mindyourvalue W.F., Makethemark, Racing Mange och Rajesh Face fanns med i Diamantens final.
  • Click Bait var tvåa bakom Don Fanucci Zet 2020.
  • När Cirro vann första upplagan 1971 var en viss Ego Boy trea. Han väntade två år med att vinna Elitloppet i stället.
  • The Onion gjorde som Don Fanucci Zet och vann Sprintermästaren för att följa upp segern med att vinna Elitloppet.

Ja, det finns mycket historia i loppet och mest positivt är att det håller måttet i dag både sportsligt och som underhållning.

Årets upplaga kanske inte pirrar med ovisshet på förhand. Daniel Redén tränar Francesco Zet som i skrivande stund hittas till 1,25 gånger pengarna som slutsegrare hos ATG.

Samme Francesco Zet som förra året stod still i tredjespår när han jagade kullkamraterna över kort distans i E3-finalen, innan han vaknade och flög fram över upploppet utan att hinna ifatt Felix Orlando. Samme Felix Orlando som finns att spela till 125 gånger pengarna som slutsegrare den här gången.

Francesco Zet är en garanti för att även årets upplaga blir något alldeles extra. Han har redan vunnit Kriteriet och Kungapokalen och enligt hans tränare hade han kunnat få saker uträttade i Elitloppet redan i år om han hade varit med.

Faktum är att Francesco Zet har möjlighet att lyckas med något större än så. Det som Redén inte kunde göra med Perfect Spirit på grund av att han inte är svenskfödd, det som Aetos Kronos (Kungapokalen) och Hail Mary (Derbyt) förstörde för Don Fanucci Zet: Vinna Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt med samma häst.

Senast någon lyckades med det var 1988. Det var Per-Olof Pettersson och Gaston Pride som gjorde rent hus. En förklaring till att det är så sällsynt är förstås att det är många som inte ens försöker. En annan är att det krävs otroligt lite för att misslyckas.

På torsdag kväll vet vi om hoppet lever.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.