Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Reglerna kan behöva utvärderas kring barfotaförbudet"

Foto: TR BILD
Genrebild. Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

På torsdag, den 1 december, införs det numera traditionsenliga barfotaförbudet som sträcker sig över tre månader: december, januari och februari. Upprinnelsen är att vintern 2014 var besvärlig vad gällde banunderlaget från dag till dag. Ena dagen var det tillåtet med barfotakörning, andra dagen förbjudet. Generalsekreteraren i Travtränarnas Riksförbund (TR), Staffan Osterling, kallade den vintern för cirkus när de, inför vintern 2015, godkände ett nationellt förbud.

Förändring innebär ofta oro, vilket renderar i kritik, så även i det här fallet. Orättvist då klimatet kan skilja i mycket stor utsträckning mellan Jägersro och Boden, eller till och med mellan Jägersro och Östersund mitt i landet, menade vissa. Sju år efter införandet av den nya regeln lär motstånd fortfarande finnas, men nog har det mojnat en hel del. Fullständigt logiskt blir det inte, givet de geografiska skillnaderna. 

Något som tenderar att glömmas bort är faktumet att ett barfotaförbud under december-februari inte är synonymt med att banorna per automatik är perfekta övriga dagar på året. Banveterinären kan, och ska om det anses befogat, kliva in och meddela ett förbud för en aktuell tävlingsdag. I förra veckan drog en snösmocka in genom stora delar av landet och Halmstads lunchtävlingar den 21 november genomfördes i mer eller mindre snöstorm. Något barfotaförbud rådde inte och utan veterinär profession är det svårt att ha synpunkter på beslutet – barfotaspringande hästar såg inte heller ut att missgynnas på den specifika tävlingsdagen – men visst blir det lite märkligt. Väderleken och förutsättningarna för att få till en skonsam bana lär vara betydligt bättre vid flertalet, för att inte säga många, tävlingsdagar under kommande tre månader, men då är det förbjudet.

Med tanke på det förändrade klimatet kan frågan om en ny utredning lyftas. Under åren 2015-2020 hade Skåne inte meteorologisk vinter, det vill säga noll grader eller lägre fem dygn i sträck, en enda gång. Experter varnar för att Sveriges årstider rubbas och SMHI skriver:

”Sedan 1988 har alla år utom 1996 och 2010 varit varmare eller mycket varmare än genomsnittet för 1961–1990. Uppvärmningen är i linje med vad som väntas på grund av den ökade växthuseffekten. Ökningen av Sveriges medeltemperatur närmar sig nu två grader jämfört med slutet av 1800-talet. Motsvarande värde för det globala medelvärdet är ungefär en grad.”

Den 12 november 2022 slog alla tiders värmerekord, på flera orter i Småland uppmättes 16,7 grader: aldrig tidigare har det varit så varmt i november sedan mätningarna startade. Vintern, om det ens blir någon, kommer allt senare. Mot den bakgrunden går det att argumentera för barfotaförbud även i mars månad. Dels är det en månad där banor ofta får problem med tjällossning och dels är det generellt en månad utan särskilt stora lopp. Tidigare i höstas, på UET-möte i Paris, lyftes det fram en hästvälfärdsfråga från franskt håll: De är oroliga för hur barfotakörningen påverkar långsiktigt, om det kan bidra till kortare tävlingskarriärer samt påverka avelsresultatet. I Frankrike gäller redan ett barfotaförbud året om på treåriga hästar. Fransmännens uttryckta oro vittnar om att en expandering av sådana förbud finns med i resonemanget.

Med penningstinna (unghäst)lopp är känslan – evidens saknas – att allt fler tränare årsdebuterar sina hästar lite senare, utöver sommaren är hösten späckad med uppgifter. Det är inte heller unikt att hästarna får göra någon start med skor i inledningen av tävlingssäsongen, och när det gäller toppar sker starterna inte överdrivet ofta i mars. Ytterligare en månad av barfotaförbud förenklar för spelare och för aktiva medan de negativa effekterna är rätt så tunna. Enskilda hästar som är i behov av lättare balans förekommer naturligtvis, men är sporten till för dem eller är den till för en helhet?

Tydligheten i nuvarande regeln är en styrka varför lokala regler skulle kunna ha en negativ inverkan, men är det rimligt med barfotaförbud i söder i början av december medan inget förbud gäller i början av mars på landets nordligaste travbanor? Det är, som sagt, inte särskilt logiskt – och kommer kanske inte att bli – men nuvarande regler kan behöva en utvärdering, i linje med samtiden, både globalt och travpolitiskt.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.