Ledare: "Öppna era stall – det behövs alltid en extra hand"
Yr och omskakad. År 2024 har varit ett utmanande travår.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
En tid av debatter och diskussioner för att hitta en väg framåt genom vikande betäckningssiffror, allt färre licensinnehavare, höjd spelskatt och en stegrande kostnadsbild som bokstavligen käkar bottenlösa hål i hästhållares plånböcker. Det är ingen idé att försköna verkligheten, men sanningen är att den som inte har förmågan att se möjligheter heller inte kommer att finna en väg framåt. Och vi har tur för vi sysslar med en sport där hästen står i fokus – och hästar gör människor modigare.
Till och med landets mest rutinerade travfolk har en gång varit nybörjare. De har känt pirret och nervositeten den där första gången de fick hålla i ett par tömmar på egen hand. Vissa minns kanske till och med hur stor en riktigt stor häst var när de själva var väldigt små. Hur övermäktigt det kändes. Många har vuxit upp jämsides med hästar och sakteliga växt med uppgifterna de tagit sig an. Det första snabbjobbet i en sulky, första gången på en bana, första gången med en häst att sela ut till lopp – och inte minst att få debutera som kusk eller tränare. Kanske har man varit så nervös att man varit på väg att kräkas. Efter flera år i branschen kan det vara lätt att glömma bort alla “första” man överkommit, och vilken triumf det var i sig.
I tider som dessa handlar det mer än någonsin om att få fler att upptäcka hur hästar så osjälviskt får människor att växa. Det behöver fyllas på med energi och optimism. Om någon siffra bör lyftas i just den här texten är det att antalet elever på travskolor ökat med fem procent sedan januari 2024. Och bland nya B-licensinnehavare i år finns det personer som upptäckt travsporten via prova på-dagar. För dem är det nu ett helt nytt universum som brer ut sig.
Travskolornas roll och frammarsch de senaste åren ska inte underskattas. För de som inte har någon travkoppling sedan tidigare är de i mångt och mycket den enda synliga vägen in i en annars stängd verkstad. Men det skulle inte skada travsporten att skanna av sin omgivning – finns det någon här som är nyfiken som jag inte ser?
En styrka hos travsporten är just att hästen alltid står i fokus. De kanske har spån i svansen och lera i pannan, och utövarna klampar runt i skitiga overaller i stället för rena ridbyxor, men i centrum står alltid vår fyrbenta kompanjon. Det är en styrka som bör användas mer. När det pratas om nyrekrytering kretsar diskussionerna ofta kring att det handlar om få folk till banorna – få dem att uppleva travsporten på riktigt nära håll. Då är de fast.
Men ännu bättre är kanske: “Öppna era stall”. Travskolor i alla ära men det är i stallen, ute bland de aktiva, som speglar den riktiga vardagen. Det är där, trots de utmaningarna sporten står inför, som den verkliga magin uppstår. Mullret när hästarna närmar sig på rakbanan, röken från de varma hästarna som precis duschat och fått en filt över sig, och doften av en nyströdd box.
Potentialen skulle vara så stor om alla såg sig om lite oftare, och framför allt valde att bjuda in folk på mer regelbunden basis. Troligen är det få som känner att stallen är överbefolkade. Det finns alltid behov av en extra hand och för många “vanliga” människor är det en utopi att hålla en häst. Men Travsverige kan skola in fler. Sträck ut en hand till eleverna på travskolan, ta dig tid att prata med grannen som kommer och vill mata hästarna med morötter och ta emot nyfikna människor med öppenhet. I den mixen kan det finnas alltifrån nya hästägare till potentiella hästskötare eller bara någon som fattat tillräckligt mycket tycke för travsporten för att brinna för travhästens liv efter karriären, det behövs också.
För många kan också en inbjudan till ett stall, vetskapen om att någon förväntar sig att man kommer och mockar och släpper ut hästar, vara ovärderlig. Särskilt runt helgdagar som jul och nyår. Det kan finnas anledningar till att man behöver en paus och komma hemifrån, och för ungdomar kan jullovet innebära en ofrivillig ensamhet. Då kan du visa hur hästarna gjort dig modigare och genom det stärka fler som behöver uppleva styrkan av en varm hästmule. Förhoppningsvis leder det till att vi blir fler som kan möta utmaningarna som travsporten står inför i framtiden.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.