Ledare: "Lyckligtvis är travsportens aktiva ett tåligt folk"
Veckans ledare handlar om travets värld i kombination med vintervädret.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Yvigt snöande eller regn i sidled. Den svenska vintern kan te sig i flera olika skepnader.
De allra flesta kan tänka “hurr, vilket väder!” och sedan snabbt skynda sig hem och bevittna väderspektaklet på håll. Kanske värma sig med en kopp te och inte behöva tänka på att gå ut igen förrän morgondagen gryr.
Verkligheten ser dock annorlunda ut för de som arbetar i stall eller som på eget bevåg har hästar de ska ta hand om den här årstiden.
Hur illa har då den här vintern varit så här långt? Enligt SMHI blev december en kall månad i hela landet. På vissa ställen var det ovanligt kallt och institutet behövde gå tillbaka till 2012 eller 2010 för att finna samma kyla. På andra platser runt om i landet var det ingen större skillnad jämfört med tidigare år. Men precis som när det står att en sommar blir “ovanligt varm” och folk springer och köper fläktar så händer det något inom en när kvällstidningarna skyltar med att “nu drar den arktiska kylan in”.
Tillbaka till fakta. Sverker Hellström, meteorolog vid SMHI, tog sig tid att ge Travronden en egen sammanfattning av vintervädret som varit hittills. Han beskriver att det varit övervägande kallt i december och att januari skulle kunna bli ännu kallare – men nu ser det ut att bli mildare.
Avslutningsvis fick han frågan om han trodde att det varit en tuffare vinter för de som arbetar utomhus. Han avstod från att göra någon värdering kring det, men tillade att han gissar att även milda vintrar är besvärliga. Så oavsett vilken vinter vi bjuds på – det kan inte vara någon överdrift att säga att vintern är utmanande för de som får travsporten att gå runt.
Det skulle komma som en chock om inte någon i hela vida Travsverige kan checka av några av punkterna nedan:
- Upplevt vinterns riktiga första dag: “Helvete, hästarna behöver brodd. I år igen”. Plötsligt ska alla hästar skos, helst i går.
- Kommit till stallet en morgon – vridit på kranen och fått ut exakt ingen droppe vatten. Därefter påbörjat den intensiva felsökningen innan klockan slagit 06.00.
- Att man tvingats ta av sig vantarna för att få in sprinten i det förbannade lilla hålet på sulkyn för att få in hjulet på rätt höjd – och sedan med stelfrusna fingrar försöka skruva på muttern.
- Utövat några av följande knep för att hålla värmen när man sitter blixtstilla i långvagn: tagit tömmarna i en hand och växelvis slagit händerna mot bröstet för att återfå cirkulationen samt släppt ned fötterna från fotstöden och slagit de mot varandra för att uppnå samma effekt.
- Känt den så påtagliga smärtan när fingrar och tår återfår någon form av värme och dragit en lättnadens suck av att de ändå “kommit tillbaka”.
- Bytt brodd för sista gången utan handskar när man sluntit med broddnyckeln och rivit upp framsidan av tummen.
- Och juste, knackat is på vattenhinkar. Knacka, knacka, knacka.
Vintern ser olika ut i olika delar av landet. I norra delarna kan man dra vissa fördelar av isbanor och att packa banorna med snö är många tränares drömunderlag. I södra Sverige kan mildare vintrar ge fördelar som att slippa undan den värsta broddsäsongen. Och där i mitten hoppas man på att slippa lervälling men inte heller råka ut för stenhård barmark.
Det är stora skillnader kring hur vintern upplevs men något som i varje fall borde gå att fastslå är att det för många är mer tungjobbat den här årstiden. Varje gång en häst travar ut på tävlingsbanan kan du lita på att det finns någon som bryr sig om den som står vid bankanten och huttrar samtidigt som allt bara är mer bökigt. Saker fryser, vägunderlag ställer till det och sjuhundraelva fleecetäcken behöver packas med när man ska starta. Och vi har sett ett par bevis i närtid på att vintern varit omständlig. Tävlingarna i Boden fick flyttas fram på grund av extrem kyla och nu när det snabbt blivit mildare väder såg nyligen vi flera strykningar i Eskilstuna Lyckligtvis är travsportens aktiva ett tåligt folk.
De är inga solskensutövare. De står kvar när sommar blir höst och höst övergår till vinter. När våren gör intåg har de glömt bort förfrusna kinder och tår, och tycker återigen att de har världens bästa hobby eller jobb.
En gammal vän sade en gång att öronmuffarna på hjälmen tas bort lagom till Elitloppet. Håll ut gott travfolk, nu blir det bara ljusare.
Läs också
Läs också
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.