Ledare: "Långt kvar till målgång i Propulsion-gate"
Ansvarsnämndens avgörande vad avser skuldfrågan i Propulsionärendet avgjorde INTE slutgiltigt alla turer i härvan. Långt därifrån. Precis som befarat.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
ST påstår sig acceptera yttrandet och påföljderna – men Redén kommer att överklaga. Därmed blir det högst sannolikt överdomstolen nästa. Inklusive en ny tids- och resurskrävande process. Och efter det är det möjligt, för att inte säga troligt, att delar av ärendet hamnar inför civil domstol.
Propulsion-gate är långt ifrån över. En sak klargjorde ändå den dom som nu föll (även om det inte var exakt så som man uttryckte det):
Daniel Redén kommer att kunna fortsätta sin karriär som travtränare. Han dömdes alltså till ansvar enligt det så kallade strikta tränaransvaret – men befriades från påföljd för detta ansvar.
Det kan för gemene man tyckas vara relativt motstridiga besked, men bör väl mellan tummen och pekfingret tolkas ungefär som att: ”Redén hade ingen koll på papperna och gjorde fel – men det var ST som registrerade hästen på felaktiga grunder, och därför kan man inte lasta och sätta dit Redén ensam för det här”.
Något åt det hållet får man anta att även ST menar, när de spontant uttrycker att de accepterar domen. Och därmed är utlåtandet i sig en brakseger för Daniel Redén. Huruvida han fälldes enligt det strikta tränaransvaret eller inte (ja), eller fick något bötesstraff eller inte (nej) var egentligen i praktiken inga större saker. Det riktigt stora för Redén var förstås karriären och näringsverksamheten. Den här domen visar att han inte behöver ha mer magont eller oro och bekymra sig om allvarliga personliga påföljder i stil med mångåriga eller livstids avstängningar etcetera.
S-å allvarligt ser inte vare sig ST eller ansvarsnämnden på saken. Det är nu klarlagt. Krisen är på så vis över för Daniel Redén. Han har indirekt och utan förbehåll ST:s godkännande att fortsätta som en av Sveriges största och mest framgångsrika travtränare. Redén kan ur den aspekten sova lugnt i fortsättningen.
Vad återstoden av ärendet, och de fortsatta överklagandena, nu i praktiken riktar in sig på, är striden om de 26,3 miljoner kronorna som den nervsnittade Propulsion tjänade i svenska travlopp. Här har ST redan tagit ut en seger – möjligen på goda grunder, men kanske ändå i tidigaste laget. I december i fjol betalade man ut dessa 26,3 miljoner kronor till en massa olika hästägare som rätteligen skulle ha haft dem – om inte Propulsion hade startat i de lopp som han gjorde.
Samtidigt skickade ST ut en återbetalningsfaktura på samma dryga 26 miljoner till Propulsions ägare, Stall Zet.
Denna återbetalning försöker nu Daniel Redén och hans advokat Jesper Arvenberg med sina överklaganden bestrida. De hävdar att det är felaktigt att Propulsion inte rent formellt var startberättigad i alla sina svenska lopp. Vidare anser de absolut inte heller att pengarna kan krävas in redan nu, innan alla överklaganden är gjorda och behandlade, och hela ärendet slutgiltigt avgjorts i alla instanser.
Men ST har alltså redan grävt ur den egna kassan och betalt ut de pengarna till andra. Inte ens om överdomstolen skulle fastslå att Propulsions 26 miljoner s-k-a återbetalas, är det givet att så kommer att ske – i alla fall inte direkt. Då finns det goda skäl att anta att Stall Zet kommer att driva den ekonomiska delen av detta i civil domstol. Och om man även där skulle befinnas återbetalningsskyldiga, kan det – eventuellt och högst hypotetiskt – bli ytterligare mera trassel, i alla fall.
Den riktigt ömma punkten i Propulsionhärvan är från och med nu inte längre ansvarsfrågan. I nästa skede kan det istället komma att bli ägarförhållandena inom Stall Zet. Vad är Stall Zet? Vems är det?
Bengt Ågerup utropades länge som ägaren till Stall Zet, som han själv grundat, och klev ofta personligen fram och tog emot olika priser för hästens räkning, och så vidare. Men sedan Ågerup 2020 förlorat en tvist mot det svenska Skatteverket, och numera har en skuld på astronomiska 1,5 miljarder kronor till Kronofogden, så har Ågerups namn plötsligt försvunnit från Stall Zet – i alla fall officiellt. Miljardären Ågerup frontar inte längre Stall Zet. Men är han ändå kvar i bolaget, på nåt sätt?
Redén har i intervjuer med bland annat Expressen hävdat att han inte vet vilken person som äger och kontrollerar Brixton Medical AB (ägarbolaget bakom Stall Zet) nuförtiden. Detta trots att Redén själv är vd i bolaget.
Det ligger en märklig dimma runt allt detta. Vad händer om Stall Zet slutgiltigt döms att betala tillbaka 26,3 miljoner kronor till ST? Det är en helt annan och ännu så länge inte alls bottnad fråga. Enligt ST-chefen Maria Croon, kan Stall Zet då få anmälningsförbud till svenska travlopp, om de inte betalar pengarna till ST (om de rent juridiskt definierats som återbetalningsskyldiga). Vad händer i sådana fall med Stall Zet-hästarna?
Ni hör själva: Det är en lång bit kvar till målgång för alla deltagarna i det här stayerloppet.
När Propulsionhärvan – med alla sina följder – verkligen en gång för alla är utredd, reglerad och avslutad är omöjligt att säga. Men den dagen kan fortfarande vara en bra bit bort.
I KORTHET
Avelsboxen nära
När uppfödaren Menhammar Stuteri nu plötsligt köpt in sig på derbyvinnaren Calgary Games, utan förlust efter åtta starter, är oddset på en nära förestående avelskarriär för hästen för tillfället någonstans kring 1,00000001. Sedan återstår att se om Margareta Wallenius-Kleberg och Timo Nurmos också kan enas om att Sveriges i särklass hetaste travhäst parallellt fortsätter tävla.
CITATET
“Lite mer än vad jag planerat”
Svante Båth, 600 000 kronor fattigare, sedan han ropat in Kriterieauktionens dyring Morning Lane. En ettåring efter hans unghäststjärna Coin Perdu.
Läs också
Läs också
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.