Ledare: "Kostnaden står inte i paritet med utfallet"
Veckans ledare handlar om storloppet Bergsåker Winter Trot som kanske har ett för högt förstapris?
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Hösten 2021 berättade travbanan i Sundsvall om sin nya satsning Bergsåker Winter Trot. Ambitionerna var allt annat än försiktiga då förstapriset sattes till en halv miljon kronor och förhoppning om 5.000 besökare samt en tro på att ”få hit den yppersta svenska eliten av de hästar som är i gång just då och kanske även någon utländsk gäst”. Ett lovvärt initiativ, en bana som agerar och som vill erbjuda något extra, den gången med viss hjälp av sponsorer vilket inte är fallet de senaste två åren. Precis så bör ett travsällskap arbeta.
Nu har loppet visserligen bara körts i tre års tid, men så här långt är det inget annat än en missräkning. Publiksiffrorna är visserligen relativt starka givet årstiden men 2.114 personer år 2022, 2.230 personer år 2023 och 1.652 personer i lördags vittnar om att grundambitionen är långt borta. Sportsligt råder precis samma avstånd mellan verklighet och ambition. Otvivelaktigt är det så att det handlat om bra gulddivisioner med tanke på årstiden, men är kvaliteten värd nästan en miljon kronor i total prissumma?
Statusen är ytterst respektabla grupp II, till exempel jämförbart med franska B-loppen. San Moteur fick 588 492 kronor för sin seger i Prix du Bourbonnais i december när han bland annat besegrade Izoard Védaquais, Hooker Berry, Ampia Mede SM och Hokkaido Jiel. Kanske är prispengarna för låga där? Må så vara men apropå franska lopp startade sju (!) svensktränade i Prix de France, sex dagar före Bergsåker Winter Trot 2024. Den yppersta eliten befinner sig i Frankrike under december-februari, med något enstaka undantag.
När startlistan blev publik till årets upplaga, som på grund av besparingar riskerade att få något sänkt förstapris men som till slut ändå erbjöd 500.000 kronor till vinnaren, sade banans relativt nytillträdde sportchef, Mohammed Malla, följande:
”Med tanke på årstiden och de hästar som är ute och startar tycker jag att det är ett bra fält. […] Många är i Paris och tävlar. Det är svårt att få hit någon när det finns så mycket mer pengar i Frankrike. Där får man vara realistisk.”
Är det då realistiskt att erbjuda så otroligt höga prispengar mitt i februari på Bergsåker? Frågan är redan besvarad av honom ovan. High On Pepper är en av landets mest intressanta hästar just nu och det är hypotetiskt möjligt att ett rejält förstapris innebär att en sådan hästs vintersäsong förlängs något. Han har dock startat i vanliga gulddivisioner också varför det inte blir en exklusiv attraktion i just Sundsvall.
Naturligtvis är det bra att hästägarna får rejäl kostnadstäckning, vad gäller årets deltagare – i loppet som inte ens blev fullt – är medianåldern tio år och medianinsprunget under fjolåret 616.000 kronor. Går ingen större nöd där, alltså. Är det rimligt att, som nu, dela ut 70.000 kronor till femman, sexan, sjuan och åttan i en någorlunda vanlig gulddivision? Eller för den delen en kvarts miljon, vilket är synonymt med kostnadstäckning för ett år, till tvåan? Låt vara om banan önskar ett attraktivt förstapris, varför inte göra något helt annorlunda? Erbjud saftiga 375.000 kronor till vinnaren och ha kvar ordinarie prisskala där bakom, det vill säga ett jättehopp mellan ettan och tvåan. Med det förslaget, som skulle behöva godkännas av Svensk Travsport, skulle 400.000 kronor sparas utan att minska publiksiffran med en enda person och inte heller den sportsliga kvaliteten.
Åsikten kan möjligen anses vara något resultatorienterad då loppet inte blev särskilt sprudlande, även om High On Pepper var bra på nytt. Visserligen blev hästen inte släppt till ledningen men tempot var inte direkt värdigt ett lopp av den här kalibern. Bergsåker saknar inte sportsliga godbitar under året. Sundsvall Open Trot ackompanjeras av fyraåringsloppet Norrlands Grand Prix, E3-finaler på regelbunden basis och dessutom erbjuds en av många uppskattad montédag. Winter Trot var en framåtlutad satsning men det är bara att konstatera: Kostnaden står inte i paritet med utfallet.
Bergsåker försökte vilket är berömvärt men blunda nu inte för verkligheten.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.