Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Konsekvenserna kommer i sinom tid"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Pandemin fortsätter att skörda offer och skärma av samhället medan den svenska travsporten kör vidare. Det är lätt att fokusera på just det beslutet: Rätt eller fel? Ett givet svar finns näppeligen och frågeställningen är möjligen något haltande. Primärt bör det handla om risken för ytterligare smittspridning, ökar den om travet kör vidare? Rimligen ökar den mer än om samtliga personer inom hästnäringen suttit hemma – men ökar den på ett sådant sätt att det är oförsvarbart att fortsätta köra tävlingar med rådande restriktioner?

När hela nationen uppmanas till försiktighetsåtgärder och ansvar gäller det i allra högsta grad travsportens arbetsgivare också. Utan att kunna vila orden mot en forskningsstudie kan vi, på goda grunder, säga att vi vet att hästskötare är en arbetsgrupp med extremt hög arbetsmoral där en förkylning, så gott som aldrig, är ett hinder för arbetet. Därför är det, i den här gruppen, extra viktigt att iaktta försiktighet. Något som inte är försvarbart är om småkrassliga personer går till sitt arbete under rådande förhållanden, det gäller förstås även travsporten.

I dessa veckor då ATG lyckosamt även kunnat stoltsera med flera miljonvinster – dessutom till spelare som spelat Harry Boy och/eller för, i sammanhanget, väldigt små belopp – är det snudd på ovärderlig propaganda för travsporten, och dess spelformer. Spelbolag poppar upp med nya marknader, omsättningen hos ATG, vad gäller hästspelen, är ökar kraftigt samtidigt som det internationella intresset är större än någonsin av givna anledningar. Så långt – så väl. Bortom horisonten är det knappast så att (den svenska) travsporten och hästnäringen kommer att klara sig helskinnade ur coronavirusets framfart som förmodligen kommer att tillhöra historieskrivningen i många hundra år.

Vilka är våra hästägare i dag? I mångt och mycket är det egenföretagare som tack vare ett, mer eller mindre, skickligt arbete har ekonomiska möjligheter. När tiderna blir tuffare och inkomsterna färre, då torde att äga häst vara det som ryker om inte först så väldigt tidigt. Redan efter ett par veckor i pandemins spår har antalet konkurser har redan ökat och kommer högst troligen att fortsatt öka. Minskade intäkter om fem-tio procent kan i allra högst grad vara tillräckligt mycket för att äga häst får stryka på foten. Vem ska ta över alla dessa hästar? Man kan anta att Stiftelsen Life After Racing kommer få betydligt mer att göra framöver. Den eventuella minskningen av hästägare kanske ligger något längre bort i tiden än krisen som kommer att drabba uppfödarna inom en mycket snar framtid.

Att Elitauktionen flyttas må vara en sak – men av allt att döma bör köpkraften ha reducerats kraftigt. Som uppfödare slits man mellan hopp och förtvivlan, estimerade intäkter kan inte säkerställas då produkten som levereras dels är av kött och blod, dels inte är jämförbar med annan näringsverksamhet på landet. Likväl, en ekonomisk kalkyl finns förstås med som en röd tråd då kostnaderna för att betäcka med världens bästa hingstar är märkbar. Ingen vill väl göra en dålig affär? Kurvan för antalet uppfödda hästar har dessutom minskat med tio procent sedan 2010 även om tappet primärt varit 2010–2014.

När börsen rasar och företagare tvingas till konkurser är det naivt att tro något annat än att efterfrågan och därmed priserna på uppfödda travhästar kommer att minska. Hur tacklar våra uppfödare det? Knappast med glädje och en möjlig konsekvens är att travsporten blir mer elitistisk, vilket är en farlig väg att gå. Vi ska vara extremt glada för att multimiljonärer väljer att satsa tid, intresse och kapital på just travet, men en travsport utan bredd är inte en målbild att eftersträva vilket inte allra minst Pegasus-arbetet koncentrerat sig på. För travsportens hälsa i det långa loppet är det viktigt att plana ut de negativa kurvorna och det kommer inte covid-19 att hjälpa till med, snarare det motsatta.

Så, bara för att vi kör travlopp just nu med en rekordhög omsättning kan vi inte luta oss tillbaka och tro att allt är lugnt. Konsekvenserna kommer i sinom tid och därför är det viktigt med någon form av åtgärdsprogram väldigt snart. I den bästa av världar blir nytillkomna spelare under de senaste veckorna även hästägare på sikt, men riktigt så enkel är förstås inte lösningen.

CITATET

Petter Johansson ger ett otroligt starkt intryck
Björn Goop är nöjd med hur ST:s sportchef agerat i dessa tider.

I KORTHET

Ponnytravet går inte att likna vid en arbetsplats och därför har ST tillsammans med Svenska Ponnytravförbundet beslutat att, tills vidare, pausa den verksamheten.

RICKARD HANSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.