Ledare: "Konkreta förslag på personer till ST:s styrelse"
Den grekiske filosofen Herakleitos, som levde på 500-talet före Kristus, ska ha myntat uttrycket att “det enda konstanta är förändring”.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Trots det skapar förändring inte sällan oro och konflikter. Svensk Travsports organisation är under förändring liksom dess styrelse. Till stora delar kommer styrelsesammansättningen att bytas ut om ett par veckor. Vilken typ av inriktning styrelsen ska ha är något som förändrats i omgångar.
Läs också
“För tio-tolv år sedan fattades det beslut om att styrelsen skulle vara oberoende jämfört med tidigare då banor fanns representerade i styrelsen. Det ansåg man vara lite besvärligt då det fanns risk för att de ledamöterna slogs för sina intressen”, sade valberedningens ordförande Fredrik Tenfält till Travronden häromveckan.
I andra ordalag har målet med nuvarande sammansättning varit att ha en så oberoende och professionell skara som möjligt. Hur oberoende ordföranden Marjaana Alaviukola har varit givet hennes roll i Hallands Djursjukhus som under 2021 uppnådde en omsättning om 103 miljoner kronor går förstås att diskutera. Samtidigt är inte den svenska travsporten världens mittpunkt vilket innebär att det är en mycket knepig uppgift att hitta en mängd personer som brinner för sporten men som inte har några egna (ekonomiska) intressen – för att inte säga omöjligt.
Nu är tongångarna andra. Sportens medlemsorganisationer ska ta plats och i det förslag som presenterades i mitten av mars finns ingen person från A-tränarna (Travtränarnas Riksförbund, TR) representerad. Något som vållat reaktioner från förbundet, vilket är begripligt. Vidare finns det åsikter om att två av medlemmarna – Mikael Melefors och Anders Jonsson – ur den kommitté som i fjol var med och tog fram valberedningen nu har föreslagits av densamma. Förmodligen ett förfarande som knappast hade accepterats i alla sammanhang men travet är, som tidigare beskrivit, inte överdrivet stort när det kommer till den här typen av situationer.
Läs också
Styrelsen som bland annat beslutar om prispengar, ändringar i regelverket och för talan inför myndigheter utses av fullmäktige och avlönas, enligt nytt förslag, med mellan 160 000 kronor och 350 000 kronor på årsbasis. Ett prestigeuppdrag och i viss mån även lukrativt sådant även om arbetsbördan sannolikt är mer omfattande än gängse persons uppfattning. Vid missnöje är konstruktiva lösningar inte överrepresenterade men motförslag har redan presenterats av TR.
Anders Källström, sedan ett antal år i ST:s styrelse, har under en lång tid pekats ut som den nya ordföranden, så utföll även förslaget. Han har en gedigen erfarenhet av bland annat styrelsejobb – till sommaren lämnar han sin ordförandepost i Svenska Hockeyligan. Vice ordförande föreslås bli Skånska Travsällskapets frontfigur Kerstin Peterson-Brodda som just nu håller på att sy ihop satsningen nya Jägersro med MKB Fastighet där Marie Dellhag är vd – hon föreslås också väljas in i styrelsen. Mot bakgrunden att medlemsorganisationerna ska representeras i större utsträckning är det en utmaning att hitta personer som inte får kritik för än den ena, än den andra, inblandningen.
Läs också
Kritik och resonemang följs sällan av en mängd konkreta förslag, därför kommer här ett antal namn som skulle kunna vara tänkbara:
- Torbjörn Jansson, 67, ursprung i gräsrötterna, står för sin åsikt – dessutom inte sammankopplad med varken storstall eller storhästägare.
- Malin Åberg, 39, hästägare och egenföretagare med perspektiv från norr och en bransch i ständig förändring.
- Simon eller Jonas Thern, 29/55, från fotbollens värld med stort travintresse. Jonas bedriver egen uppfödning.
- Linda Eriksson, 36, B-tränare med erfarenhet från hästsport i allmänhet, yrkesverksam inom elbilssektorn.
- Linda Rosenquist, 49, ”do-er” från tv-världen – där travet genomgått störst utveckling i modern tid.
- Joakim Lövgren, 55, vältalig som få och med eftertänksamhet.
Vad som också är viktigt är ett ökat fokus på rekrytering även på styrelsenivå. Med bland annat den premissen har valberedningen föreslagit bland andra Hanna Norring, 28, som är yrkesverksam inom TR Media varför den här platsen inte är den rätta för analys i det fallet mer än övergripande: syftet med ökat fokus på rekrytering är högst relevant och den typ av ämnen lär vara en möjlighet till föryngring av styrelsen.
I slutet av april ska dubbla fullmäktige hållas med anledning av stadgeändringar som inte heller dem har fallit i god jord trots att förfarandet accepterades på ett ägarkonsortium tidigare i år. Oavsett hur den nya styrelsen kommer att se ut lär arbetsro infalla med tiden – när förändringens vind blåst förbi.
I KORTHET
Svensk Travsport har producerat en omfattande reklamkampanj under parollen “Vi är sporten” som rullar i olika medieflöden. Generöst med kortfilmer har spelats in med olika personer från sportens alla hörn. Arbetet är välgjort men kanske att en kortvariant hade varit bra som komplement?
CITATET
Du får tycka vad du vill
Stefan Persson fick hård kritik av reportern Matteus Lillieborg – som sedan reviderade den något – i V65 Direkt i fredags men tog det med en klackspark.
Ämnen i artikeln
Taggar i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.