Ledare: "Jubileumspokalen – den fjärde klassikern?"
När anmälningslistan till Jubileumspokalen blev publik i torsdags förmiddag var det många som fick sina förhoppningar besannade: Loppet håller sådan kvalitet att det rent av aspirerar på att vara ett av de bästa startfälten som presenterats på svensk mark genom tiderna.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Samma entusiasm fanns inte för drygt tio år sedan. Dåvarande sportchefen på Solvalla, Mattias Stenby, tyckte att loppet “försvann” bland många andra storlopp. Samtidigt fick han återkommande ”nej, tack” när femåringar skulle lockas till Elitloppet. Där föddes idén och Iceland vann, år 2009, premiärupplagan när loppet tillägnades femåringarna.
– Redan året därpå fick vi draghjälp av ATG också, när Iceland vann var det en vanlig V64-kväll. Efter att vi gjort om loppet gick det väl lite inflation i femåringslopp, plötsligt ville alla banor köra femåringslopp, säger Stenby.
Premiärvinnaren Iceland vann dessutom Elitloppet efterföljande år och även om vinnarna därefter inte ska förringas är hajpen och intresset kring loppet kraftigt förstärkt på senare tid. Något som inte följt med i haussen på samma sätt är prispengarna – fram till i år. Miljonen jämnt har delats ut till vinnaren under många år, även före omgörningen, medan 1,5 miljoner kronor väntar vinnaren på onsdag. En höjning helt i tiden. Givet årets startfält känns det ännu bättre. Även om det innehåller något så unikt som tre deltagare i årets upplaga av Elitloppet – Aetos Kronos, Click Bait samt vinnaren Don Fanucci Zet – är en ständigt återkommande matchningsplan hos tränarna med en slagkraftig femåring i stallet: ”Årets stora mål är Jubileumspokalen.”
Bland historiska vinnare återfinns bland andra Gidde Palema med hela tre inteckningar, Zoogin med lika många samt Victory Tilly (två) och Varenne. Gemensamt för den kvartetten är att Jubileumspokalen inte direkt är största meriten eller något som hästarna förknippas med, trots grupp I-status och en rejäl sudd i förstapris. Loppet var, precis som Mattias Stenby tyckte, ett bland många andra. I historieböcker som sträcker sig nästan hundra år tillbaka i tiden är det svårt att slå sig in, att få en unik plats i kalendern och något som verkligen kittlar. Tvååringsloppet Svampen och unghästloppen Breeders Course är, i sammanhanget, nymodigheter med höga prispengar som puttrar på utan att – ännu – nå några jättehöjder. Här tycks dock konsensus råda: Spelarna gillar femåringslopp, tränarna gillar att matcha femåringarna mot jämnåriga och få, om någon, känner en saknad värd att nämna för ett medeldistanslopp med en miljon i förstapris för den äldre eliten.
Hur stark än den här kullen är kan man ana att såväl tränare som ägare medvetet eller omedvetet påverkats att sikta mot loppet som närmast blivit mytomspunnet på rekordkort tid. Kanske är det just därför årets upplaga är något alldeles enastående? Stenbys idé var genialisk och till skillnad mot många andra nya företeelser i en, inte sällan, konservativ miljö togs det emot på bästa tänkbara sätt och har fått en snöbollseffekt som rullat i drygt tio år. Inom golfen kallas herrarnas The Players Championship emellanåt för ”den femte majorn” och i tennisens värld betecknas Indian Wells – såväl dam som herr – för ”dem femte grand slam-turneringen”. Svensk travsports tre mest klassiska löpningar är Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby. Jubileumspokalen tycks vara på väg mot en informell ”fjärde klassiker”.
Årets tio deltagare har redan tjänar över 50 miljoner kronor tillsammans och det som kanske är allra mest slående är faktumet att ”fattiglappen” i fältet, Admiral As med 1,3 miljoner på kontot, anses tillhöra toppskiktet och är omåttligt spännande att se i ett lopp av den här kvaliteten – särskilt efter den ursinniga prestationen senast. Don Fanucci Zet kan bli först (av femåringarna) att först vinna Elitloppet och sedan Jubileumspokalen. Den sportsliga Armand Duplantis-höjden är tillräckligt poängterad, spelarna lär inte heller sucka. ”Fetodds” hette en företeelse där ATG pytsade in pengar i vinnarspelspoolen i ett fåtal lopp för att öka attraktionsvärdet.
Inte direkt så att just attraktionsvärdet behöver sig en skjuts, men om det är något lopp som förtjänar ytterligare glans är det årets upplaga. Hästantalet må vara lite tunt för franska Quinté men tyska mellantinget Vierwette med de fyra främsta i rätt ordning, kraftigt jackpottförstärkt. Det hade varit något att bita i.
Tack för allt, Buller’n
Travfolket i Skandinavien i allmänhet och Norge i synnerhet är i sorg efter att Trond Anderssen gått bort i sviterna av cancer. Buller’n var omtyckt av väldigt många och berikade sin omgivning med sitt leende och sina glada tillrop. Tankarna går till hans anhöriga.
Citatet
– Jag är ganska nöjd med mig själv
Ulf Eriksson efter segern i Åby Stora Pris med Milligan's School.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.