Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Intressant tid med ny styrelse och nya förslag"

Foto: Svensk Travsport/Pressbild.
ST:s nya styrelse: Jan Halberg, Marita Arvidsson, Remy Nilson, Hanna Norring, Kerstin Peterson-Brodda, Anders Källström, Anders Jonsson och Saila Quicklund. Saknas på bilden gör Marie Dellhag. Foto: Svensk Travsport/Pressbild.

Bandet behöver inte backas många år för att påminna om hur banorna slogs med näbbar och klor för att få arrangera tävlingsdagar.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Mängden var många gånger ett mått på banans storhet, åtminstone var det känslan från sidan. Sedan dess har såväl aktiva två- och fyrbenta minskat i antal och tongångarna är helt annorlunda. På Svensk Travsports konsortium förra tisdagen formulerades förslaget att nästa år minska antalet tävlingsdagar med cirka sex procent och en betydande del av neddragningen ska Solvalla, enligt förslaget, stå för. Huvudstadsbanan monteras på intet sätt ned, tanken är att bibehålla prispengarna och på så sätt skapa attraktivare lopp. Cirka 20 miljoner kronor kommer i så fall att kunna läggas på kvarstående 57 ordinarie tävlingsdagar.

”Ett steg mot en tydligare roll som nationalarena för Solvalla”, skriver ST i ett pressmeddelande.

Tävlingsschemat och propositionsskrivandet har debatterats flitigt under de senaste åren och lika givet som att det säkert finns tydlig förbättringspotential är det att hästbeståndet är skralt, eller att aktiva av olika anledningar inte vill starta lika frekvent. Det finns mängder av exempel på lopp som inte tilldragit sig så stort intresse och som inte beror på undermåligt proppskrivande.

Vidare finns förslag på att stärka sommartravet från och med 2023 genom STL-lopp även på onsdagar. En god nyhet för många banor som får helt andra typer av lopp. Mycket förenklat kan det därmed hävdas att förslagen är en satsning och en handbroms. Åtminstone väljer nye ST-ordföranden Anders Källström ordet ”broms”. Än så länge handlar det här om förslag som ska beslutas av styrelsen, en nyvald sådan sedan fullmäktige förra onsdagen. Med ett undantag – Jan Halberg från Travtränarnas Riksförbund i stället för Mikael Melefors från Travhästägarna – valdes den styrelsen som valberedningen tidigare i vår föreslog. Givet världsläget med en coronapandemi var den tidigare styrelsen med Marjaana Alaviuhkola i spetsen passivt inställd till förändringar och det kan ha funnits goda skäl till att inte ta ut svängarna för mycket när, bland annat, världsekonomin gungade.

Redan efter en vecka är upplevelsen att det kommer hända betydligt mer kommande år. I en stor intervju med Travronden uttrycker den nye ordföranden att lån kan vara svaret på hur arenorna ska bli mer attraktiva vilket är helt i linje med citatet: ”I grunden ska man vara försiktig med att tro att man kan bromsa sig in i framtiden.” Uttalandet i sig är inte anmärkningsvärt eller på en avancerad nivå, däremot är sammanhanget intressant. Källström ger uttryck för det apropå minskade antal tävlingsdagar. För det första är det ovanligt att den nyvald styrelseordförande redan så tidigt kommenterar ett förslag – utan att den nya styrelsen haft tid till att fundera och prata igenom tankarna i någon större utsträckning. För det andra är det en hint om vilket synsätt han har, en offensiv linje. Nu ska det poängteras att inget beslut är taget, att han inte är ensam beslutsfattare och att han inte explicit sagt att eventuella neddragningen till 2023 är ett dåligt beslut utan att man överlag inte kan bromsa sig in i framtiden.

Däremot kan frågan lyftas om förslaget verkligen är en inbromsning? Allt kanske inte ska mätas i volym och vad är bäst? Något färre tävlingsdagar med större intresse än fler tävlingsdagar med lägre intresse? Blir neddragningen av borde förstås ambitionen på sikt vara att öka i takt med att fler personer ansluter sig till sporten, att underlaget blir större. Sommarsatsningen på STL och framför allt de reklamfilmer under parollen ”Vi är sporten” som ST nyligen publicerat och sprider i olika kanaler har syftet att stärka just sporten och få fler att få upp ögonen för den. Rekryterings- och utbildningsfrågan är alltså extremt viktig för den nya styrelsen.

Oavsett åsikter om de specifika förslaget från förra veckan känns det positivt att, förhållandevis, stora förändringar diskuteras i symbios med en ny styrelse – det kan skapa nytändning på hos fler än personer i beslutsfattande led. Pokalåret är ett exempel på en framtidsvision som fick aktiva, hästägare och andra att andas tillförsikt. Kommunikationen runt pokalåret får inga pris och många kände sig snuvade. Signalvärdet skapade dock positiva känslor. Kommande månader blir mycket intressanta för travsporten.

Cokstile till Elitloppet

Finlands motsvarighet till Elitloppet, Finlandia-Ajo, blev ett speciellt lopp där Brambling kom bort helt, Bepi Bi kastade fullständigt in handduken från ledningen och vinnaren var hur bra då? Ja, Cokstiles insats utvändigt om Bepi Bi på 1.09,6a/1620 meter var förstås bra men en smula svårbedömd givet motståndarnas sämre dagar. Cokstile ska dock inte be om ursäkt och kvalade, i och med segern, in till Elitloppet – racet han vann 2020.

Citatet

– Jag blev inte ens insläppt på Vincennes

Helen Ann Johansson i tv-programmet Lindberg som finns på travronden.se.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.