Ledare: "Inte en lösning, men ett välkommet initiativ"
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Under förra veckan publicerade Kindred Group sin årsrapport. Kindred är verksamt inom spelbranschen och innehar bland andra varumärkena Unibet och Maria Casino. Nytt för i år var att bolaget lagt till en ny post i rapporten, den nya posten redovisar hur stor andel av spelöverskottet som kommer från högriskspelare. Henrik Tjärnström, koncernchef Kindred Group, sade följande i ett pressmeddelande: ”Vi har ambitionen att noll procent av spelöverskottet ska komma från osunt spelande vilket vi arbetat mot under många år. Vi strävar hela tiden mot att bli ännu bättre på att tidigt identifiera spelare som uppvisar ett riskbeteende och hjälpa dem tillbaka till sundare spelvanor. Vi vill att spelande ska vara ett okomplicerat nöje för alla. Att minska företeelsen osunt spelande i samhället är ett långsiktigt arbete som kräver en mer faktabaserad, öppen och konstruktiv dialog, inte minst med beslutsfattare. Det vill vi bidra till.”
För det fjärde kvalet 2020 uppgick siffran till 4,3 procent och initiativet att öppet redovisa denna siffra är berömvärt. Det finns mycket att säga i frågan hur spelbolag tjänar pengar, när de stänger ute vinnande spelare, men när det kommer till att arbeta för en sund och hållbar marknad är detta ett steg i rätt riktning.
Sedan spelomregleringen 2019, där spelbolag som vill verka på den svenska marknaden och ha svenska kunder nu tvingas ansöka om licens, infördes också verktyget Spelpaus, där personer automatiskt kan stänga av sig från alla spelbolag. I december 2019 hade 59 199 stängt av sig via tjänsten enligt siffror från Spelinspektionen. Av dessa hade 69 procent stängt av sig tills vidare och 13 procent ett halvår framöver.
I pressmeddelandet fortsätter Henrik Tjärnström: ”Det viktigaste beslutsfattare kan göra, här och nu, är att minska flykten till olicensierade aktörer som helt saknar skyddsnät för spelarna. Den så kallade kanaliseringen måste öka.”
Kanaliseringen och de licensierade spelbolagens förutsättningar att agera på marknaden har varit omdebatterade sedan omregleringen infördes. Spelbolagen vill av förståeliga anledningar ha vissa förutsättningar, medan staten har en annan syn. Hur väl det fungerar råder det också delade meningar om. I det senaste avsnittet av podcasten Börspodden medverkade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och sade då följande i frågan om kanalisering: ”Kanaliseringen är en framgångssaga om man tittar på vad vi satte för mål.”
Att det skulle röra sig om en framgångssaga är väl tilltagna ord av Shekarabi sett till hur det faktiskt ser ut när det kommer till de personer som verkligen har problem med spelet. Sedan ett år tillbaka samarbetar TR Media med organisationen Spelfriheten som arbetar med behandling av spelberoende och spelmissbruk. Adam Kirstein Reuterswärd, som arbetar med marknad och PR inom organisationen, hedrar Kindreds initiativ, men säger också följande kopplat till kanaliseringsfrågan: “9,5 av 10 som söker hjälp hos oss är spärrade på Spelpaus och har tagit sina återfall på alla olicensierade bolag som finns så lättillgängliga på den svenska marknaden.”
Oavsett hur väl kanaliseringen har fungerat enligt Shekarabi, blir det när man närmar sig den verkliga problematiken tydligt att det saknas något i kedjan. När en person anmäler sig till Spelpaus i dag händer inget mer än att personen inte kan spela hos de licensierade bolagen. I stället blir det för personerna med verklig problematik så som Adam Kirstein Reuterswärd berättar – de söker sig till de olicensierade bolagen.
En fråga som förts utan att tidigare få något gensvar från regeringens sida är att skapa koppling mellan Spelpaus register och kreditupplysningen UC:s databas. Pengar är drivmedlet för spelare och en samverkan här skulle göra det svårare för spärrade spelare att ta enkla lån. Den insättningsgräns som infördes i samband med pandemin förra sommaren kom endast att störa marknaden, då käppar sattes i hjulen för såväl bolag som yrkesspelare. Nu verkar det däremot som att frågan kommer att lyftas och i den tidigare nämnda podcasten där socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi medverkade pratade han också om denna “skuldfälla”.
Kindreds nya initiativ är inte en lösning, men det är ett välkommet initiativ som fler borde följa. Högst önskvärt skulle det också vara om samtliga bolag kan redovisa högriskspelare enligt samma principer, även om det skulle innebära vissa svårigheter. Som det ser ut i dag har spelbolagen olika metoder enligt vilka de klassar sina kunder. ATG redovisar också en siffra i sitt bokslut, men denna siffra baseras på en andel kunder som på eget initiativ genomgått ett självtest. En gemensam metodik hade med andra ord varit önskvärd och med tanke på förra årets omsättningsökning hade just denna siffra varit välkommen. Trots allt är inte spel på trav skonat från osunt spelande.
Till sist: Spel ska vara ett nöje, spelar du eller någon du känner för mycket? Det finns hjälp att få.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.