Sveriges ledande travtidning
PrenumereraLogga in
ANNONS

Ledare: "Hur "ny" blir egentligen ATG:s styrelse?"

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Arbetet med ATG:s nya styrelse är i full gång med tanke på att staten avser att lämna. Frågan är hur pass ”nytt” det hela egentligen blir? Kommer till exempel den nuvarande ordföranden Peter Norman fortsätta? Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Släpp hästarna fria – våren är här! Det är inte bara på tävlingsbanorna som årstidens ankomst märks utan också i formella sammanhang. Travsällskapen håller snart sina stämmor och framför allt närmar sig ATG:s bolagsstämma den 8 maj. Av det skälet förväntas valberedningen presentera förslag på kandidater till ATG:s nya styrelse inom någon vecka eller drygt det.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Två fotnoter är dock värda att ha med sig:

  • Kandidaterna kommer inte att presenteras offentligt förrän avtalet mellan sporten och staten är påskrivet, vilket förväntas ske någon gång i april, om det över huvud taget blir en offentlig presentation.
  • Den nya styrelsen kanske inte blir så ny, trots allt.

Nyheten att staten avser att lämna ATG:s styrelse väckte inte några enorma reaktioner ty innebörden kan kännas byråkratisk och abstrakt. Därför kan det vara på sin plats att påminna om hur speciellt det är att staten väljer att lämna över kontrollen efter mer än 50 år i förarsätet. Nu tar travsporten, genom utsedda ledamöter, över ratten och även om det inte innebär enormt stora, strukturella, förändringar så är signalvärdet enormt och möjligheterna ökar.

Fortsatt oklart

Vi var nog många som, kanske något förhastat, satte likhetstecken med att nyheten kommer innebära en helt ny styrelse. Elva ut – sju nya in, då gruppens antal ska minskas. När bilden klarnat nu under vårvintern går det nog slå fast att så inte kommer att bli fallet. En grupp mycket involverade personer har haft synpunkter i omgångar på strukturella inriktningar, till exempel att det är viktigt med en ytterst affärsmässig styrelse. En numerärt decimerad styrka från den gruppen har även lagt fram synpunkter i ett möte med flera delegater från styrande håll, men utkomsten av mötet är fortsatt oklar.

Nu befinner sig valberedningen på upploppet av sitt uppdrag. Sammansättningen om fyra personer utsågs i sin tur av en ”projektgrupp inom travet och i samråd med galoppen under hela hösten, sju-åtta personer har arbetat med det” – citat ST-ordföranden Anders Källström

Nu kommer inte samma ärende upp till bordet igen, men nog finns det lärdomar att dra. Inspelen från engagerade personer kom alldeles för sent och frågan är om travsportens inrikespolitiska system fungerade hundraprocentigt? Naturligtvis ville sporten inte föregå statens besked, samtidigt som arbetet pågick under ”hela hösten”. Kände tillräckligt många till det?

Det går att diskutera

ATG:s vd, Hans Lord Skarplöth, uttryckte i podcasten Travpodden en tro på att majoriteten av den nya styrelsen kommer att bestå av den gamla. Inte så konstigt, då valberedningens ordförande, Fredrik Tenfält, i Travronden berättat om ett möte mellan dem och Lord Skarplöth: ”Det är ungefär vad vi har sagt till honom.”

Huruvida en valberedning ska ha (ingående) möten med vd:n, vars chef är just styrelsen, går att diskutera. Däremot verkar inte diskussionen om en ny ordförande vara glödhet, av samma Tenfält-intervju att döma. Mot bakgrunden att långsiktighet och stabilitet ska beaktas menar han att ”ordförandefrågan kanske inte är den första man funderar på”.

Ta kontrollen över bolaget

Hur ATG:s ordförande Peter Norman, för stunden på statligt mandat, ställer sig till att fortsätta – men då i egenskap av sina kvaliteter på ett annat sätt – är oklart. Vindarna runt honom är varma, sporten tycks ha ett gott öga och med tanke på hur det låtit senaste veckorna vore det nästan överraskande om han inte blir kvar. Detsamma lär gälla med ytterligare någon, eller kanske rent av några, nu sittande ledamöter.

Huruvida det här är en ”övergångsstyrelse” under en kortare period återstår att se, men mycket tyder på att det, i nuläget, primärt handlar om att ta kontrollen över bolaget och sekundärt att få en ”ny” styrelse, med helt nya namn. En inriktning som kan vara klok. Framtiden får också utvisa vilken effekt maktskiftet kommer att få. En (medial) förhoppning är att få betydligt större insyn i hästnäringens motor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS